« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-11-27 12:20:25
Temat: Woda z dużą ilością kamienia a przepisy...Witam.
W bloku do którego się właśnie wprowadziliśmy mamy okropną wodę. Trzykrotne
zagotowanie wody w garnku powoduje trudny do usunięcia biały nalot na
ściankach garnka. Nie chodzi mi o to,że muszę garnki myć tylko o nasze
zdrowie i trwałość pralki czy zmywarki. O piciu takiej wody wogóle nie ma
mowy- jak naleję do szklanki to mogę obserwować pływające mikrokamyki.
Jesteśmy zmuszeni kupować co kilka dni wodę w baniaczkach 5l.
Jak to jest ze sprawdzaniem jakości wody? Chciałbym nakłonić spółdzielnię do
założenia jakichś filtrów. Może polecicie mi przynajmniej jakieś małe
filtry, które będą skuteczne w kuchni?
POzdrawiam
Michał T
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-11-27 16:08:39
Temat: Re: Woda z dużą ilością kamienia a przepisy...
Michał T napisał(a):
> Witam.
> W bloku do którego się właśnie wprowadziliśmy mamy okropną wodę. Trzykrotne
> zagotowanie wody w garnku powoduje trudny do usunięcia biały nalot na
> ściankach garnka. Nie chodzi mi o to,że muszę garnki myć tylko o nasze
> zdrowie i trwałość pralki czy zmywarki. O piciu takiej wody wogóle nie ma
> mowy- jak naleję do szklanki to mogę obserwować pływające mikrokamyki.
A herbata jest podobna raczej do kakao... Znam to. Kupuję filtry i
dzbanek do nich, np. Brita. Wystarczą te najtańsze wklady. Jeden
wystarcza na dwa i pół tygodnia. A co zrobić z firmą "wodną",
która zajmuje się jakością wody w rurach - nie mam pojęcia :-( W
zmywarce ustawiłam wyższy pobór soli zmiękczającej, gorzej z
pralką. Te zmiękczacze (anticalc) uzywane razem z praniem są zbyt
drogie, dlatego raz w miesiącu kupuję parę butelek octu w Lidl'u,
wlewam do pralki, nastawiam na gotowanie, a po osiągnięciu przez
wodę temp. najwyższej przerywam program na ok. 1 godz., po czym
puszczam dalej. To chyba jest niezły pomysł, jak na razie skutkuje.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-11-27 18:23:18
Temat: Re: Woda z dużą ilością kamienia a przepisy...
i...@w...pl napisał(a):
> Michał T napisał(a):
> > Witam.
> > W bloku do którego się właśnie wprowadziliśmy mamy okropną wodę.
> A herbata jest podobna raczej do kakao... Znam to. Kupuję filtry i
> dzbanek do nich, np. Brita.
U nas to samo i Brita pomaga, choć tanio też nie wychodzi:(
Te zmiękczacze (anticalc) uzywane razem z praniem są zbyt
> drogie, dlatego raz w miesiącu kupuję parę butelek octu w Lidl'u,
> wlewam do pralki, nastawiam na gotowanie, a po osiągnięciu przez
> wodę temp. najwyższej przerywam program na ok. 1 godz., po czym
> puszczam dalej. To chyba jest niezły pomysł, jak na razie skutkuje.
Wczoraj dokładnie to zrobiłam:) Tylko się zastanawiam - czy ocet nie
zniszczy pralki?
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-11-27 21:24:56
Temat: Re: Woda z dużą ilością kamienia a przepisy...> A herbata jest podobna raczej do kakao... Znam to. Kupuję filtry i
> dzbanek do nich, np. Brita.
U nas to samo i Brita pomaga, choć tanio też nie wychodzi:(
Ja za 400zł kupiłem osmoze. U rodzicó co rok wymieniane są filtry za 40zł i
po 3 latach ozmoza za150zł. Jest tam minarilzator a i tak w lecie to raczej
pije sie wode mineralną. Nikt nie choruje i pyszna herbata i kawa wychodzi.
Teraz sobie kupiłem za 350zł zestaw z allegro:) a znajomi 6 lat temu dali
3000zł:))))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-11-27 22:12:18
Temat: Re: Woda z dużą ilością kamienia a przepisy...
ZS napisał(a):
> Ja za 400zł kupiłem osmoze. U rodzicó co rok wymieniane są filtry za 40zł i
> po 3 latach ozmoza za150zł. Jest tam minarilzator a i tak w lecie to raczej
> pije sie wode mineralną. Nikt nie choruje i pyszna herbata i kawa wychodzi.
No, żebyście się tylko nie nabawili braków mineralnych! Serio. Ja
tam wolę te małe filtry Brity i dzbanek; wodę filtrujemy tylko do
herbaty, bo bardzo dużo jej pijemy. Do gotowania uzywam wody bez
uzdatniania. Przez pewien czas nawet gotowanie odbywało się z wodą
odwapnioną, ale zaczęliśmy miewać kurcze mięśni. Pomoigło
zazywanie minerałów, ale od tej pory filtrujemy wodę tylko do picia.
poza tym gdzieś w internecie także znalazłam informację o
niebezpieczeństwach związanych z piciem odmineralizowanej osmotycznie
wody.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-11-27 22:17:14
Temat: Re: Woda z dużą ilością kamienia a przepisy...
Agata napisał(a):
> Wczoraj dokładnie to zrobiłam:) Tylko się zastanawiam - czy ocet nie
> zniszczy pralki?
Ocet? A co niby miałby zniszczyć, skoro proszki do prania tego nie
zniszczą? Myślisz, że są mniej agresywne? Raczej bardziej. Guma,
plastik, metalowa grzałka - to się na pewno nie zniszczy od octu. No,
może gdyby działanie octu było długotrwałe lub stałe, ale tak? -
nie ma niebezpieczeństwa :-)
Octu uzywam też do odkamieniania czajnika do gotowania wody. Jeszcze
mu to nie zaszkodziło, a chyba ma już z 5 lat. Wolę ocet od
odkamieniacza, w końcu ocet to ocet, nawet można trochę go wypić, a
odkamieniacz - ki diabeł?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-11-28 06:15:10
Temat: Re: Woda z dużą ilością kamienia a przepisy...
Użytkownik <i...@w...pl> napisał w wiadomości
news:1164665538.219716.255170@14g2000cws.googlegroup
s.com...
ZS napisał(a):
> Ja za 400zł kupiłem osmoze. U rodzicó co rok wymieniane są filtry za 40zł
> i
> po 3 latach ozmoza za150zł. Jest tam minarilzator a i tak w lecie to
> raczej
> pije sie wode mineralną. Nikt nie choruje i pyszna herbata i kawa
> wychodzi.
No, żebyście się tylko nie nabawili braków mineralnych! Serio.
Ale napisał, że ma jakiegoś cudaka do mineralizowania. Muszę poszukać
takiego. Drogo wychodzi taka zabawa.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-11-28 06:15:19
Temat: Re: Woda z dużą ilością kamienia a przepisy... Przez pewien czas nawet gotowanie odbywało się z wodą
odwapnioną, ale zaczęliśmy miewać kurcze mięśni.
To raczej nie od wody te kurcze. U nas 4 osoby piją tą wodę od lat i nikt
nie narzekał na skurcze a na pewno tam wapnia nie ma:) Pewnie zjadając jeden
owoc czy warzywo dostajesz więcej minerałów niż w kilku litrach wody, a syfu
w tej wodzie sam wiesz ile jest. Herbaty bez cytryny to nie można wypić nie
mówiąc już jaki brudny zostaje po niej kubek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-11-28 15:52:52
Temat: Re: Woda z dużą ilością kamienia a przepisy...i...@w...pl napisał(a):
> Octu uzywam też do odkamieniania czajnika do gotowania wody. Jeszcze
> mu to nie zaszkodziło, a chyba ma już z 5 lat. Wolę ocet od
> odkamieniacza, w końcu ocet to ocet, nawet można trochę go wypić, a
> odkamieniacz - ki diabeł?
Ale smród octu jest okrutny. Na sama myśl robi mi sie niedobrze błe..
Nie nawidze zapachu octu - fu!
--
Szukam pracy, coś przy naprawie komputerów - rejon Warszawa.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-11-28 17:22:50
Temat: Re: Woda z dużą ilością kamienia a przepisy...X-No-Archive:yes
W wiadomości <news:ekhlln$s5t$1@atlantis.news.tpi.pl>
Osadnik <o...@w...pl> pisze:
> Ale smród octu jest okrutny. Na sama myśl robi mi sie niedobrze błe..
> Nie nawidze zapachu octu - fu!
Ja również go niecierpię.
Dlatego czajnik odkamieniam kwaskiem cytrynowym.
1-2 torebki na czajnik wystarczą.
--
Nixe
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |