Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Wok czy frytkownica?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Wok czy frytkownica?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-01-09 13:33:07

Temat: Wok czy frytkownica?
Od: "stsal" <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Od jakiegoś czasu nurtuje mnie to pytanie... Podzielcie się swoimi uwagami,
albo linkami na ten temat....

Anka - Wok be or to be Wok ;)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-01-09 15:25:14

Temat: Re: Wok czy frytkownica?
Od: "Magda S" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "stsal" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:a1hgpd$3mn$1@news.onet.pl...
> Od jakiegoś czasu nurtuje mnie to pytanie... Podzielcie się swoimi
uwagami,
> albo linkami na ten temat....
Woka nie mamy, ale mamy frytownicę (świeży ślubny prezent). Ponieważ
amatorem różnych frytek, ćwiarteczek ziemniaków itp. jest mąż, on własnie
marzył o tym urządzeniu. Na razie nic innego w niej nie przyrządzaliśmy, do
frytek jest faktycznie super. Nie jest to model z najwyższej półki i filtr
mogłaby mieć nieco lepszy. Zapach i tak wydziela subtelniejszy niż taka
patelnia.
Przymierzam się do zrobienia w niej argentyńskich pierożków smażonych w
oleju.
A co grupowicze robią jeszcze we frytownicach?

Pozdrawiam,
(tak jak Anka świeżo upieczona mężatka) Magda S

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-09 15:33:31

Temat: Re: Wok czy frytkownica?
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora

>
> Od jakiegoś czasu nurtuje mnie to pytanie... Podzielcie się swoimi uwagami,
> albo linkami na ten temat....
>

no co się tu dzielić? Jak potrzebujesz woka to go kup, a jak frytkownicę
to ją. Ja bym bez woka nie przeżył, choć używam go raz na miesiąc góra.
Frytkownicy nie posiadam. Dopiero raz mi jej brakowało, ale garnek też
do tego się nadał. Jak wcinasz frytki i inne "kąpane w tłuszczu"
potrawy, to pewnie frytkownica ci się przyda. Albo i to i to.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-09 16:50:57

Temat: Re: Wok czy frytkownica?
Od: <m...@h...com> szukaj wiadomości tego autora

Ja mam wok i frytkownice i jedno i drugie ciagle jest uzywane.
W woku prawie doslownie wszystko robie, codziennie jest
w ruchu. A fryteczki i bitterballen z dobrej maszyny pod
okapem 800 kubikow to nawet zero zapachow w domu.
Woka uzywa sie czesciej mysle, ale jesli ktos na frytkach
tylko zyje to maszyna mu niezbedna.

*******
m-gosia
*******


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-09 17:16:17

Temat: Re: Wok czy frytkownica?
Od: "Kasia" <k...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

rybke swietnie sie smazy, bo kuchnia tluszczem nie opryskana
kaska

Użytkownik stsal <s...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:a1hgpd$3mn$...@n...onet.pl...
> Od jakiegoś czasu nurtuje mnie to pytanie... Podzielcie się swoimi
uwagami,
> albo linkami na ten temat....
>
> Anka - Wok be or to be Wok ;)
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-10 00:49:45

Temat: Odp: Wok czy frytkownica?
Od: "stsal" <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik <m...@h...com> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:a1hshm$7u3$...@n...xs4all.nl...
> Ja mam wok i frytkownice i jedno i drugie ciagle jest uzywane.
> W woku prawie doslownie wszystko robie, codziennie jest
> w ruchu. A fryteczki i bitterballen z dobrej maszyny pod
> okapem 800 kubikow to nawet zero zapachow w domu.
> Woka uzywa sie czesciej mysle, ale jesli ktos na frytkach
> tylko zyje to maszyna mu niezbedna.
>
> *******
> m-gosia
> *******

Na razie to są tylko teoretyczne rozważania... Kucharzę z książek
kucharskich, a tam jest napisane, że w woku smaży się w głebokim oleju.
Skoro tak, to czy nie wystarczyłaby frytkownica? Fachowcy, oświećcie mnie
czy istnieją inne zastosowania woka...

Anka - niewtajemniczona...



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-10 06:24:39

Temat: Re: Wok czy frytkownica?
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

stsal <s...@p...onet.pl> wrote:

> Użytkownik <m...@h...com> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisa":a1hshm$7u3$...@n...xs4all.nl...
> > Ja mam wok i frytkownice i jedno i drugie ciagle jest uzywane.
> > W woku prawie doslownie wszystko robie, codziennie jest
> > w ruchu. A fryteczki i bitterballen z dobrej maszyny pod
> > okapem 800 kubikow to nawet zero zapachow w domu.
> > Woka uzywa sie czesciej mysle, ale jesli ktos na frytkach
> > tylko zyje to maszyna mu niezbedna.

Na chinskiej kuchni sie nie znam, woka nie mam i nie wiem do czego
moglby mi sie przydac, niemiej jezeli chodzi o teorie, to podstawowym
zastosowaniem woka nie jest smazenie w glebokim tluszczu, a chociaz
jest to mozliwe, to mysle, ze takie np. frytki latwiej to zrobic w
zwyklym europejskim garnku. Wok jest wynalazkiem sluzacym przede
wszystkim stosowac typowa dla chinkiej kuchni metode szybkiego smazenia
przy stalym mieszaniu skladnikow i ewentualnie pozniejszej ich obrobki
termicznej -- duszenia czy gotowania na zupe. Pozwala tez smazuyc i
gotowac na malym ogniu z uzyciem minimalnej ilosci opalu do
przygotowywania potraw. W kazdym razie mysle,ze kto powaznie mysli o
nasdladowaniu kuchni chinskiej powinien nabyc woka.

A frytownica jest po prostu zwyklym garnkiem napelnionym tluszczem,
tyle, ze zelektryfikowanym. Jej podstawowa przewaga nad garnkiem jest
to, ze jest zelektryfikowana, wiec latwo regulowac w niej tenmpoerature.
lepsze modele wyposazone sa w zegar, dzieki czemu latwiej przedtrzegac
odpowiednich czasow smazenia. I w koncu ma pokrywe i rozne wynalazki
ograniczajace wydzeilanie sie tlustej pary i odoru. Jej wada jest to, ze
zajmuje w kuchni sporo miejsca. Ja przez lata smazylem rozne rzeczy w
glebokim tluszczu w zwyklym garnku, i dopiuero ostatni zdobylem sie na
kupno frytownicy i cenie sobie wygode, ale ocvzywsiscie nie jest ona
urzadzenie w kuchni niezbednym.

Wladyslaw Los

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-10 08:51:30

Temat: Re: Odp: Wok czy frytkownica?
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora


> Na razie to są tylko teoretyczne rozważania... Kucharzę z książek
> kucharskich, a tam jest napisane, że w woku smaży się w głebokim oleju.
> Skoro tak, to czy nie wystarczyłaby frytkownica? Fachowcy, oświećcie mnie
> czy istnieją inne zastosowania woka...

w principie ma twoja książka rację, ale tylko w principie.
Po pierwsze primo, wok klasyczny ma okrągłe denko, te "europejskie" są
na dole płaskie, bo by na kuchenkach elektrycznych nie funkcjonowały.
Wok jest praktycznie zintegrowaną kuchnią: w środku masz strefę
"patelniowo-frytkownicową", gdzie smażysz i gotujesz (bo nie zawsze
trzeba głęboko-olejowo). Na rozłożystych brzegach dogotowywujesz i
trzymasz ciepłe. Dodatkowo masz jeszcze "ruszty", gdzie gotujesz na
parze i odstawiasz usmażone. Do frytek jest lepszy normalny płaskodenny
garnek. Różnica między wokiem a frytkownicą jest prawie taka, jak między
jabłkiem a sznyclem.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-10 10:44:35

Temat: Odp: Odp: Wok czy frytkownica?
Od: "stsal" <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



> w principie ma twoja książka rację, ale tylko w principie.
> Po pierwsze primo, wok klasyczny ma okrągłe denko, te "europejskie" są
> na dole płaskie, bo by na kuchenkach elektrycznych nie funkcjonowały.
> Wok jest praktycznie zintegrowaną kuchnią: w środku masz strefę
> "patelniowo-frytkownicową", gdzie smażysz i gotujesz (bo nie zawsze
> trzeba głęboko-olejowo). Na rozłożystych brzegach dogotowywujesz i
> trzymasz ciepłe. Dodatkowo masz jeszcze "ruszty", gdzie gotujesz na
> parze i odstawiasz usmażone. Do frytek jest lepszy normalny płaskodenny
> garnek. Różnica między wokiem a frytkownicą jest prawie taka, jak między
> jabłkiem a sznyclem.
>
> Waldek

Czuję się oświecona :) Dzięki! Chyba sobie nabędę taką zintegrowaną
kuchnię.... Idę szukać.

Anka - chcąca wok (czy woka?)



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-10 13:24:45

Temat: Re: Wok czy frytkownica?
Od: "Monika" <m...@a...net> szukaj wiadomości tego autora


"stsal" <s...@p...onet.pl> wrote in message
news:a1hgpd$3mn$1@news.onet.pl...
: Od jakiegoś czasu nurtuje mnie to pytanie... Podzielcie się swoimi
uwagami,
: albo linkami na ten temat....
:
: Anka - Wok be or to be Wok ;)
:
JEśli z jakiś powodów musisz wybrać jedno lub drugie to uwazam, że wok. W
woku zrobisz frytki a we frytkownicy chińszczyzna raczej Ci nie wyjdzie;)
Pozdrawiam,
Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Jak wypalic WOK-a
jaka salatka z indykiem?
O.T.
Małe ostrzeżenie :)
maszynka do mielenia mięsa - elektryczna - jaką wybrać?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »