« poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2009-04-20 13:11:32
Temat: Re: Wybór patelni
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:8nl9lyawzurf.1qiudtyke7qhz$.dlg@40tude.net...
> Dnia Mon, 20 Apr 2009 13:28:49 +0200, Panslavista napisał(a):
>
> > Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>
> >> Albo gruuuuube aluminium.
> >> W kwestii żeliwnej patelni - czy mógłbyś jakąś polecić? Przymierzam się
do
> >> zakupu.
> >> I żeby była bez żadnych "cudownych" powłok...
> >> --
> >> "Miłuj swoich wrogów. To doprowadzi ich do szału".
> >> ;-PPP
> >
> > Podaj średnicę i głębokość.
>
> Mogą być dwie - jedna fi (dna!!!) ok.22-24 cm, druga ok. 26-28 cm,
> głębokość jakieś 8 cm przynajmniej, żeby można było też cos poddusić pd
> przykryciem :-)
> --
> "Miłuj swoich wrogów. To doprowadzi ich do szału".
> ;-PPP
Z większych patelni polecam rondel - większej średnicy i głębokości około
15cm, ż pokrywą lub odpowiednią brytfannę.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2009-04-20 13:16:29
Temat: Re: Wybór patelniDnia Mon, 20 Apr 2009 05:33:59 -0700 (PDT), m...@b...pl napisał(a):
> On 20 Kwi, 11:41, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>
>> O nie, to nie dla mnie: garnki nie są po to, aby je traktować z obawą, że
>> coś się stanie. Stres przy gotowaniu hamuje inwencję.
>
> zawsze mi sie wydawalo ze ta zasada jest prosta jak drut:
> do naczyn powlokami ograniczajacymi przywieranie nie wkladasz
> metalowych sztucców.
Ale ja muszę :-)
Drewnianych łopatek nie cierpię - nie mają dostatecznie ostrych krawędzi,
tępią się.
> nie widze tu miejsca na stres?
No jak to: "och, żeby tylko nie porysować". Koszmar.
Nie mam zwyczaju w kuchni zbytnio uważać z naczyniami, pomijając szkło. Mam
99 procent naczyń nierdzewnych, żadnych powłok, teflonów czy innych. Zero
stresu.
>
> osobiscie nie bardzo rozumiem o co chodzi z patelniami zeliwnymi -
> choc uzywalem i dalej czasem uzywam.
> ciezkie, nieporeczne, trudne w czyszczeniu.
Jak dla mnie - łatwe w czyszczeniu. Jadę druciakiem, płynem do naczyń,
płuczę, osuszam i natłuszczam od razu po wysuszeniu. Można też natłuścić
zanim całkowicie wyschną. Znajomi mają i chwalą, a i ja miałam kiedyś
brytfanny - żeliwne. Będąc wtedy "młodą kucharką na wysuniętej placówce" -
wydałam komuś ten skarb :-(((
--
"Miłuj swoich wrogów. To doprowadzi ich do szału".
;-PPP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2009-04-20 13:20:24
Temat: Re: Wybór patelniDnia Mon, 20 Apr 2009 14:59:20 +0200, Panslavista napisał(a):
> Tu trochę nowości - ciekawa jest patelnia prostokątna dzielona, ale wszystko
> tam jest interesujące - żeliwo emaliowane:
> http://www.manufaktura-lodz.com/sap/cat.php?tcat=7
Stąd coś wybiorę na pewno, te emaliowane są świetne. Dzięki wielkie :-)
--
"Miłuj swoich wrogów. To doprowadzi ich do szału".
;-PPP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2009-04-20 13:21:10
Temat: Re: Wybór patelni
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:ia9bcq9oc3dm.soki22hkqtju.dlg@40tude.net...
> brytfanny - żeliwne. Będąc wtedy "młodą kucharką na wysuniętej placówce" -
> wydałam komuś ten skarb :-(((
Ależ są!!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2009-04-20 14:12:29
Temat: Re: Wybór patelni
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1kfkbjva6avvh$.16lew2kp3daxk$.dlg@40tude.net...
> Dnia Mon, 20 Apr 2009 14:59:20 +0200, Panslavista napisał(a):
>
> > Tu trochę nowości - ciekawa jest patelnia prostokątna dzielona, ale
wszystko
> > tam jest interesujące - żeliwo emaliowane:
> > http://www.manufaktura-lodz.com/sap/cat.php?tcat=7
>
> Stąd coś wybiorę na pewno, te emaliowane są świetne. Dzięki wielkie :-)
> --
> "Miłuj swoich wrogów. To doprowadzi ich do szału".
> ;-PPP
Jak zawsze dobre:
http://www.silesia-rybnik.com/ a w sklepie godna polecenia brytfanna
prostokątna i nie tylko...
http://www.emalia.pl/ - szeroka oferta po przejściu przez ostrzeżenia...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2009-04-20 14:17:02
Temat: Re: Wybór patelni
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1kfkbjva6avvh$.16lew2kp3daxk$.dlg@40tude.net...
> Dnia Mon, 20 Apr 2009 14:59:20 +0200, Panslavista napisał(a):
>
> > Tu trochę nowości - ciekawa jest patelnia prostokątna dzielona, ale
wszystko
> > tam jest interesujące - żeliwo emaliowane:
> > http://www.manufaktura-lodz.com/sap/cat.php?tcat=7
>
> Stąd coś wybiorę na pewno, te emaliowane są świetne. Dzięki wielkie :-)
Kup sobie pralkę z nierdzewki - będziesz mogła robić EKO - masło...
:-))))))))))))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2009-04-20 17:19:36
Temat: Re: Wybór patelni
Użytkownik "JaMyszka" <f...@g...com> napisał w wiadomości
news:cffd1690-014d-4bc7-84eb-4bd00aa03d83@3g2000yqk.
googlegroups.com...
On 19 Kwi, 21:47, "yapann" wrote:
> > Co będzie lepszym wyborem - Tefal Privilege (powłoka ProMetall czy jakoś
> > tak) czy też Silit (z Silarganu). Chodzi o dużą patelnię - 28cm
> żeliwo! wszytstko inne to dla mnie nie patelnie.
O to to...
Wszak żelazo, ogień i mięso to domena mężczyzn;p
A to wszystko jest w kuchni;)
Kojarzy się mięśniak z młotem...
Kujący póki gorąca......... patelnia...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2009-04-20 20:44:16
Temat: Re: Wybór patelniDnia Mon, 20 Apr 2009 16:17:02 +0200, Panslavista napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:1kfkbjva6avvh$.16lew2kp3daxk$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Mon, 20 Apr 2009 14:59:20 +0200, Panslavista napisał(a):
>>
>>> Tu trochę nowości - ciekawa jest patelnia prostokątna dzielona, ale
> wszystko
>>> tam jest interesujące - żeliwo emaliowane:
>>> http://www.manufaktura-lodz.com/sap/cat.php?tcat=7
>>
>> Stąd coś wybiorę na pewno, te emaliowane są świetne. Dzięki wielkie :-)
>
> Kup sobie pralkę z nierdzewki - będziesz mogła robić EKO - masło...
> :-))))))))))))
Mam. To już lepiej betoniarkę :-DDD
--
"Miłuj swoich wrogów. To doprowadzi ich do szału".
;-PPP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2009-04-20 20:44:53
Temat: Re: Wybór patelniDnia Mon, 20 Apr 2009 19:19:36 +0200, Panslavista napisał(a):
> Użytkownik "JaMyszka" <f...@g...com> napisał w wiadomości
> news:cffd1690-014d-4bc7-84eb-4bd00aa03d83@3g2000yqk.
googlegroups.com...
> On 19 Kwi, 21:47, "yapann" wrote:
>>> Co będzie lepszym wyborem - Tefal Privilege (powłoka ProMetall czy jakoś
>>> tak) czy też Silit (z Silarganu). Chodzi o dużą patelnię - 28cm
>> żeliwo! wszytstko inne to dla mnie nie patelnie.
>
> O to to...
> Wszak żelazo, ogień i mięso to domena mężczyzn;p
> A to wszystko jest w kuchni;)
>
> Kojarzy się mięśniak z młotem...
> Kujący
Kłujący ;-)
> póki gorąca......... patelnia...
j.w.
--
"Miłuj swoich wrogów. To doprowadzi ich do szału".
;-PPP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2009-04-24 21:09:13
Temat: Re: Wybór patelniUżytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:4xgxs2efecvg$.myp99mygaw3o.dlg@40tude.net...
> W kwestii żeliwnej patelni - czy mógłbyś jakąś polecić? Przymierzam się do
> zakupu.
> I żeby była bez żadnych "cudownych" powłok...
jeśli pytasz mnie (a takowoż wygąda) to ja mam taką żeliwną z rynku za 30 zł
mała / 40 duża (nie wygląda na dzieło lasera, ale spełnia funkcję świetnie
(no i tym bardziej nie ma żalu jak się kiedyś zadrze - chcoiaż na używam
wyłącznie plastikowych badyli))
A na jarkmarku były jakieś za 5 stów - powłoka 'kosmos' i te sprawy - owszem
fajne, nie wykluczone że kiedyś sobie sprawię taką snobistyczną, to wtedy
napiszę, jak wypada w konkurencji.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |