Data: 2006-07-30 11:38:31
Temat: Re: Wysoka temperatura - co można jeść z owoców?
Od: "M." <m...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Zazwyczaj chorym przynoszono pomarancze (to z czasow PRL :] )... Ale
mysle,
> ze schlodzony arbuz dobrze by choremu zrobil. Nawodnilby dodatkowo (w
ogole
> w czasie goraczki nalezy przyjmowac duzo plynow) i ochlodzi od wewnatrz.
Ostatnio przeczytałam raport uczonych (nie podam szczegółów, bo aż tak się
nie wczytywałam), że arbuza w ogóle nie powinno się chłodzić. Optimum
temperaturowe wynosi 21 st C i w takim też powinien byc przechowywany z min.
2 powodów:
1) zachowuje swoją swieżość bodajże przez nawet 3 tygodnie (gdzie
przechowywany w lodówce traci ją już po 6-7 dniach)
2) zawarty w nim likopen (działający dość korzystnie na nasz organizm jako
przeciwutleniacz) jest aktywniejszy (niż w niższych temp. oraz niż zaraz po
zerwaniu ww owoców).
To tak tylko na marginesie a propos arbuzów :)
Pzdr.
M.
|