« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-06-18 22:08:13
Temat: Wytwarzanie słoduWitam wszystkich.
Wiem że to trochę nie ta grupa, ale w sumie wiąże się to z kulinariami...;-)
Czy ktoś wie, jak powinno sięwytwarzać w warunkach domowych słód.?
Będę wdzięczny za informacje
Gelus
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-06-19 10:40:20
Temat: Re: Wytwarzanie słodu"Gelo" <i...@p...onet.pl> piwa chciał nawarzyć:
> Czy ktoś wie, jak powinno się wytwarzać w warunkach domowych słód?
Domowe wytwarzanie słodu jest możliwe, jak najbardziej. Nie robiłem tego,
ale wiem że niektórym się to udaje (choć żaden nie pochwalił się jeszcze
efektami w postaci gotowego piwa). To dość trudna sztuka związana z
zachowaniem odpowiednich temperatur suszenia, wilgotności, kiełkowania,
wentylacji, prażenia w ściśle wyznaczonym czasie. Jakość ziarna, jego
wielkość ma również niebagatelne znaczenie. Jeśli wiesz o tym wszystkim -
gratuluję zapału i odwagi.
Tutaj (http://tiny.pl/h65q) poczytasz więcej o procesie przemysłowego
warzenia piwa, w tym przygotowania słodu (to dokument pdf o wielkości 734
Kb). Tutaj z kolei (http://tiny.pl/h65h) możesz kupić gotowy słód ponad 90
rodzajów - to chyba najlepsza droga do warzenia piwa, pewna i pozwalająca
zbliżyć się jakością do "metrykalnych" piw. A ostatecznie tutaj
(http://www.browar.biz/forum/) dowiesz się szczegółów technicznych.
--
Pozdrawiam
"Powiedziałem i ukoiłem sumienie..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-06-20 15:15:26
Temat: Re: Wytwarzanie słoduCześć
przeszukaj strony pod kątem tytułu" browar amator" dokładnego odresu nie
znam
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |