Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.task.gda.pl
!news.wp.pl!not-for-mail
From: "gargamel" <s...@d...na>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: Wzdecia
Date: Thu, 22 May 2008 23:14:42 +0200
Organization: Wirtualna Polska S.A. http://www.wp.pl
Lines: 38
Sender: b...@p...centertel.pl
Message-ID: <g14qbj$7lp$1@news.wp.pl>
References: <1...@i...googlegroups.com>
<g11otv$jeg$1@news.onet.pl> <g11r28$n2c$1@news.wp.pl>
<g11v3n$rlp$1@atlantis.news.neostrada.pl> <g123rl$rgi$1@news.wp.pl>
<g14col$ate$1@nemesis.news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: public-gprs38535.centertel.pl
X-Trace: news.wp.pl 1211493558 7865 91.94.22.181 (22 May 2008 21:59:18 GMT)
X-Complaints-To: a...@w...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 22 May 2008 21:59:18 +0000 (UTC)
X-Organization-Notice: Organization line has been filtered
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Original-Organization: Wirtualna Polska S.A. http://www.wp.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:247350
Ukryj nagłówki
>> nigdzie nie kupisz chleba razowego
>
> Chleb Graham można kupić bez problemu i bułki grahamki, ja kupuję, mam
> wrażenie, że najbardziej jest zbliżony do pieczywa z pełnego przemiału
tak, tylko że ten chleb gracham to taka miastowa podrubka chleba razowego
(jak to zwykle bywa ze do białego dodają jakiegoś barwnika i trochę chemi
żeby podobniej wyglądało)
a jeszcze zwróć uwagę na cenę tych niby razowych chlebkuf, są sporo drozsze
od białych, a przecież mąka razowa (90% naturalnego chleba) jest sporo
tańsza od białej, bo nie trzeba jej przesiewać, oczyszczać i pozbywać się
odpaduf:O)
> myślę, że nie jest jest jednak dokładnie dokładnie tym pieczywem. Kiedyś
> robiłem eksperyment, z pszenicy (najwartościowsze zboże, ma najwięcej
> białka, ryż może się schować) kupionej u producenta próbowałem robić
> domowy chleb. Nawet dobrze wychodziło, tylko nie było jak zemleć ziaren,
> młynek do kawy nie potrafił. Radziłem sobie tak, że trochę moczyłem ziarno
> w wodzie, przepuszczałem przez maszynkę do mięsa, dodawałem drożdży, gdy
> ciasto podrosło to piekłem. Całkiem apetyczne wypieki wychodziły, ale
> pracochłonność procesu mnie zniechęciła i zrezygnowałem.
chleb robi się z żyta (z małym i dodatkami przenicy ewentualnie), z przenicy
to będzie bułka:O)
a z tym mieleniem ziarna to za bardzo sie bawiłeś, wystarczyło pujść do
przysłwiowego chłopa i kupic od niego worek zmielonego (miele je dla świń,
może będzie je trzeba jeszcze zmielić w młynku do kawy, bo łupiny będą za
słabo zmielone, ale świnie nie narzekają i wzdęć nie mają:O)
natomiast żeby piec chleb samodzielnie to nie każdy ma warunki, bo trzeba
mieć solidny piec do tego, no i sporo zabawy z zakwasem (bo chyba nie
powiesz że ten chleb to na drożdżach piekłeś?:O)
|