Data: 2008-05-22 21:14:42
Temat: Re: Wzdecia
Od: "gargamel" <s...@d...na>
Pokaż wszystkie nagłówki
>> nigdzie nie kupisz chleba razowego
>
> Chleb Graham można kupić bez problemu i bułki grahamki, ja kupuję, mam
> wrażenie, że najbardziej jest zbliżony do pieczywa z pełnego przemiału
tak, tylko że ten chleb gracham to taka miastowa podrubka chleba razowego
(jak to zwykle bywa ze do białego dodają jakiegoś barwnika i trochę chemi
żeby podobniej wyglądało)
a jeszcze zwróć uwagę na cenę tych niby razowych chlebkuf, są sporo drozsze
od białych, a przecież mąka razowa (90% naturalnego chleba) jest sporo
tańsza od białej, bo nie trzeba jej przesiewać, oczyszczać i pozbywać się
odpaduf:O)
> myślę, że nie jest jest jednak dokładnie dokładnie tym pieczywem. Kiedyś
> robiłem eksperyment, z pszenicy (najwartościowsze zboże, ma najwięcej
> białka, ryż może się schować) kupionej u producenta próbowałem robić
> domowy chleb. Nawet dobrze wychodziło, tylko nie było jak zemleć ziaren,
> młynek do kawy nie potrafił. Radziłem sobie tak, że trochę moczyłem ziarno
> w wodzie, przepuszczałem przez maszynkę do mięsa, dodawałem drożdży, gdy
> ciasto podrosło to piekłem. Całkiem apetyczne wypieki wychodziły, ale
> pracochłonność procesu mnie zniechęciła i zrezygnowałem.
chleb robi się z żyta (z małym i dodatkami przenicy ewentualnie), z przenicy
to będzie bułka:O)
a z tym mieleniem ziarna to za bardzo sie bawiłeś, wystarczyło pujść do
przysłwiowego chłopa i kupic od niego worek zmielonego (miele je dla świń,
może będzie je trzeba jeszcze zmielić w młynku do kawy, bo łupiny będą za
słabo zmielone, ale świnie nie narzekają i wzdęć nie mają:O)
natomiast żeby piec chleb samodzielnie to nie każdy ma warunki, bo trzeba
mieć solidny piec do tego, no i sporo zabawy z zakwasem (bo chyba nie
powiesz że ten chleb to na drożdżach piekłeś?:O)
|