« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-06-21 13:46:18
Temat: Z kuchni meksykańskiejWitam,
Mam dwa pytania dotyczące potraw kuchni meksykańskiej.
1) Gdzie można zanaleźć dobry przepis na salsę? Wiem, że pomidory,
papryka, przecier, cebula, ale może są jakieś specjalne zabiegi lub
składniki jeszcze?
2) Czy można gdzieś w W-wie kupić masa harina, czyli specjalną odmianę
mąki kukurydzianej?
Pozdrawiam,
Anna Choma
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-06-21 15:41:41
Temat: Re: Z kuchni meksykańskiej"Anna Choma" <a...@w...pl> wrote in message news:d995ne$k1d$1@korweta.task.gda.pl...
> Mam dwa pytania dotyczące potraw kuchni meksykańskiej.
>
> 1) Gdzie można zanaleźć dobry przepis na salsę? Wiem, że pomidory, papryka,
> przecier, cebula, ale może są jakieś specjalne zabiegi lub składniki jeszcze?
Poszukaj w archiwum tej grupy np. pico de gallo czy podobne salsy.
Nie ma w salsach - zwykle - przecieru, ale jest pomidor (bez skorki i nasiennikow),
cebula, cilantro (zielona kolendra), sok z limonki i czesto jakas zjadliwa papryczka
chili, ogorek (bez nasiennikow) etc.
> 2) Czy można gdzieś w W-wie kupić masa harina, czyli specjalną odmianę mąki
> kukurydzianej?
Kiedys widzialem w delikatesach Mala Europa - amerykanska pod firma "Maseca."
Ale... Swieza maka kukurydziana jest znacznie lepsza a "masa harina" dlatego jest
podawana w przepisach gdyz ma dluzszy okres przechowywania (jest to po prostu maka
kukurydziana - masa de maiz - gwaltownie odwodniona i sproszkowana na puder) niz
swieza maka kukurydziana ktora psuje si po paru tygodniach na polce. Masa harina
wytrzymuje pare miesiecy ale tez sie psuje i zaczyna smakowac jak zmielone szczury
:-))) No i tortilla z masa harina smakuje troche gumowo.
--
><Uklony><eM eL><
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |