« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-01-17 07:39:56
Temat: ZapiekankiMoże pytanie głupie. ale naprawdę nie wiem.
Czy wszelkie zapiekanki typu makaron+ser+cośtam, ryż+jabłka zapieka się w
naczyniu z pokrywką czy odkrytym?
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-01-17 08:42:31
Temat: Re: Zapiekanki
Użytkownik "Nikt" <n...@o...pl> napisał w wiadomości
news:563a.00000010.45add2cb@newsgate.onet.pl...
> Może pytanie głupie. ale naprawdę nie wiem.
> Czy wszelkie zapiekanki typu makaron+ser+cośtam, ryż+jabłka zapieka się w
> naczyniu z pokrywką czy odkrytym?
>
>
Ja zawsze zapiekałam w odkrytym, tylko ser dodawałam na 10 minut przed końcem
pieczenia.
Ale co kraj to obyczaj więc nie mogę Ci powiedzieć, czy to jest powszechnie
obowiązujące. U mnie się sprawdzało.
Pozdrawiam
Kajetana Kinga
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-01-17 08:55:05
Temat: Re: ZapiekankiNikt napisał(a):
> Czy wszelkie zapiekanki typu makaron+ser+cośtam, ryż+jabłka zapieka się w
> naczyniu z pokrywką czy odkrytym?
Zapiekam w odkrytym, wtedy na wierzchu tworzy się apetycznie chrupiąca
skorupka. Nie wiem, czy to jest ortodoksyjnie.
--
pa, BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-01-17 10:05:25
Temat: Re: ZapiekankiNikt <n...@o...pl> napisał(a):
> Może pytanie głupie. ale naprawdę nie wiem.
> Czy wszelkie zapiekanki typu makaron+ser+cośtam, ryż+jabłka zapieka się w
> naczyniu z pokrywką czy odkrytym?
To zależy od użytych składników. Jeśli są surowe lub półsurowe - to w
przykrytym. Można je odkryć pod koniec zapiekania, żeby dodać chrupkości.
Jeśli same w sobie są już gotowe do jedzenia - to od początku w odkrytym.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-01-17 10:39:26
Temat: Re: Zapiekanki
Użytkownik "czeremcha" <c...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:eoksd4$ao8$1@inews.gazeta.pl...
> Nikt <n...@o...pl> napisał(a):
>
>> Może pytanie głupie. ale naprawdę nie wiem.
>> Czy wszelkie zapiekanki typu makaron+ser+cośtam, ryż+jabłka zapieka się w
>> naczyniu z pokrywką czy odkrytym?
>
> To zależy od użytych składników. Jeśli są surowe lub półsurowe - to w
> przykrytym. Można je odkryć pod koniec zapiekania, żeby dodać chrupkości.
> Jeśli same w sobie są już gotowe do jedzenia - to od początku w odkrytym.
>
> Ania
>
To mnie zaintrygowałaś, czy istnieje jakaś racjonalna przyczyna, że tak
postępujesz?
Gocha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-01-17 10:44:48
Temat: Re: ZapiekankiGocha <g...@w...pl> napisał(a):
> To mnie zaintrygowałaś, czy istnieje jakaś racjonalna przyczyna, że tak
> postępujesz?
A co w tym intrygującego? Co jest intrygującego w półsuchym - półsurowym
makaronie? Albo w wysuszonej, półsurowej marchwi?
Są różne przepisy na zapiekanki.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-01-17 10:48:22
Temat: Re: Zapiekanki
"czeremcha " <c...@N...gazeta.pl> wrote in message
news:eokun0$l20$1@inews.gazeta.pl...
> Gocha <g...@w...pl> napisał(a):
>
>> To mnie zaintrygowałaś, czy istnieje jakaś racjonalna przyczyna, że tak
>> postępujesz?
>
> A co w tym intrygującego? Co jest intrygującego w półsuchym - półsurowym
> makaronie? Albo w wysuszonej, półsurowej marchwi?
>
> Są różne przepisy na zapiekanki.
>
> Ania
Nie wyczuwasz purystki, która nie umie gotować? :-))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-01-17 10:51:51
Temat: Re: Zapiekanki
Użytkownik "czeremcha " <c...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:eokun0$l20$1@inews.gazeta.pl...
> Gocha <g...@w...pl> napisał(a):
>
>> To mnie zaintrygowałaś, czy istnieje jakaś racjonalna przyczyna, że tak
>> postępujesz?
>
> A co w tym intrygującego? Co jest intrygującego w półsuchym - półsurowym
> makaronie? Albo w wysuszonej, półsurowej marchwi?
>
> Są różne przepisy na zapiekanki.
>
> Ania
>
A jeżeli zapiekałabyś potrawę, która zawierałaby surowe składniki, jednak
doprowadzenie ich do stanu spożywalności bez przykrycia nie spowodowałoby
ich wysuszenia, to też byś przykrywała czy nie?
Gocha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-01-17 11:00:14
Temat: Re: ZapiekankiUżytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:eokuuq$h7a$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> "czeremcha " <c...@N...gazeta.pl> wrote in message
> news:eokun0$l20$1@inews.gazeta.pl...
>> Gocha <g...@w...pl> napisał(a):
>>
>>> To mnie zaintrygowałaś, czy istnieje jakaś racjonalna przyczyna, że tak
>>> postępujesz?
>>
>> A co w tym intrygującego? Co jest intrygującego w półsuchym - półsurowym
>> makaronie? Albo w wysuszonej, półsurowej marchwi?
>>
>> Są różne przepisy na zapiekanki.
>>
>> Ania
>
> Nie wyczuwasz purystki, która nie umie gotować? :-))
Momencik, momencik, a jaki związek ma moje pytanie z puryzmem? i dlaczego
nasuwa się wniosek, że nie potrafię gotować?
Czeremcha udzieliła pewnej rady osobie pytającej, a ja chciałabym wiedzieć
dlaczego tak postępuje.
Gocha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-01-17 11:20:14
Temat: Re: Zapiekanki
"Gocha" <g...@w...pl> wrote in message
news:eokvku$k45$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:eokuuq$h7a$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>
>> "czeremcha " <c...@N...gazeta.pl> wrote in message
>> news:eokun0$l20$1@inews.gazeta.pl...
>>> Gocha <g...@w...pl> napisał(a):
>>>
>>>> To mnie zaintrygowałaś, czy istnieje jakaś racjonalna przyczyna, że tak
>>>> postępujesz?
>>>
>>> A co w tym intrygującego? Co jest intrygującego w półsuchym - półsurowym
>>> makaronie? Albo w wysuszonej, półsurowej marchwi?
>>>
>>> Są różne przepisy na zapiekanki.
>>>
>>> Ania
>>
>> Nie wyczuwasz purystki, która nie umie gotować? :-))
> Momencik, momencik, a jaki związek ma moje pytanie z puryzmem? i dlaczego
> nasuwa się wniosek, że nie potrafię gotować?
> Czeremcha udzieliła pewnej rady osobie pytającej, a ja chciałabym wiedzieć
> dlaczego tak postępuje.
> Gocha
Witaj!
Udzieliła w/g mnie prawidłowej odpowiedzi, mogłaby podać więcej
wariantów - na dodatkowe pytanie - uścislające - ale czy potrzebne? - jeżeli
ktoś ma doświadczenie w gotowaniu wiele wie - intuicyjnie lub z
doświadczenia. Nie wszystkie surowizny i poł -surowizny są smacze lub
niekoniecznie się komponują.
Podanie podstawowych zasad - gdy ktoś zadaje proste pytanie - być może
odpowiedź dla Ciebie niesatysfakcjonująca - dla tego kogoś może być
właściwym drogowskazem.
Dlatego i ja odpowiadałem tu na proste pytania - w moim przypadku -
pułapki na mnie. ;-P))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |