« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-02-05 13:25:12
Temat: Zapomniane warzywaPoczytuję w wolnych chwilach Gumowską i właściwości i przepisy z warzyw.
Jecie brukiew?
Albo pasternak?
Boćwinę?
Ja nie jem, przyznaję się bez bicia, natomiast zastanawiam się, czy te
warzywa można w sklepach normalnie dostać.
--
KingAM
keep*young*and*beautiful
annie lennox
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-02-05 13:40:08
Temat: Re: Zapomniane warzywaOn Thu, 5 Feb 2004 14:25:12 +0100, Kinga 'Słowotok' Macyszyn
<k...@b...gazeta.pl> wrote:
>Poczytuję w wolnych chwilach Gumowską i właściwości i przepisy z warzyw.
>Jecie brukiew?
>Albo pasternak?
>Boćwinę?
>
>Ja nie jem, przyznaję się bez bicia, natomiast zastanawiam się, czy te
>warzywa można w sklepach normalnie dostać.
pasternak uwielbiam. tu jest bardzo popularny. glownie na 2
sposoby - ugotowany i puree, ale wtedy jakby troche mdly, ale
najlepszy jest pieczony, obrany i pociety w grube paski. mozna
tez w tej formie usmazyc. ja kroje, wrzucam do mikrofali
przykryte na troche, potem rozdziabuje widelcem, dodaje
pokrojanoa byle jak cebule i smaze.
trys
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-05 13:40:42
Temat: Re: Zapomniane warzywaOn Thu, 5 Feb 2004 14:25:12 +0100, Kinga 'Słowotok' Macyszyn
<k...@b...gazeta.pl> wrote:
>Poczytuję w wolnych chwilach Gumowską i właściwości i przepisy z warzyw.
>Jecie brukiew?
>Albo pasternak?
>Boćwinę?
>
>Ja nie jem, przyznaję się bez bicia, natomiast zastanawiam się, czy te
>warzywa można w sklepach normalnie dostać.
p.s. brukiew tez jem czesto - puree z marchewka, a zcasem mieszam
to z kartoflami puree.
trys
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-05 13:49:15
Temat: Re: Zapomniane warzywa
Użytkownik "Kinga 'Słowotok' Macyszyn" <k...@b...gazeta.pl>
napisał w wiadomości news:bvtg7k$mvb$1@opal.futuro.pl...
> Poczytuję w wolnych chwilach Gumowską i właściwości i przepisy z warzyw.
> Jecie brukiew?
> Albo pasternak?
> Boćwinę?
>
> Ja nie jem, przyznaję się bez bicia, natomiast zastanawiam się, czy te
> warzywa można w sklepach normalnie dostać.
Boćwinę na pewno tak, ale nie o tej porze.
Brukiew? Nie wiem. Jest biała rzodkiew, czarna rzepa znacznie smaczniejsze
jako materiał do surówek
Pasternak?
Figa z makiem z pasternakiem.
Pewnie google powiedzą więcej, ale nie jestem zainteresowany
Maurycy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-05 13:50:49
Temat: Re: Zapomniane warzywa
>
> p.s. brukiew tez jem czesto - puree z marchewka, a zcasem mieszam
> to z kartoflami puree.
>
No to czekam z przytupem na wiosenne nowalijki :)
(chyba, że mi się gdzieś uda teraz wypatrzeć, spytam mojego sobotniego pana
warzywnika targowego jak to z tymi specjałami bywa) :)
--
KingAM
keep*young*and*beautiful
annie lennox
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-05 13:52:05
Temat: Re: Zapomniane warzywa> ja kroje, wrzucam do mikrofali przykryte na troche, >
>
Co to znaczy przykryte? w pojemniku z przykrywką? w folii?
Smarujesz to czymś typu masło?
W wodzie czy saute?
--
KingAM
keep*young*and*beautiful
annie lennox
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-05 13:52:43
Temat: Re: Zapomniane warzywaA jeszcze jest skorzonera. Kiedyś dawno temu jadłam z tego tylko brukiew. Nawet
nie bardzo wiem czym się salsefia (salcefia?) od skorzonery różni. Tzn wiem, ze
oba są podłużne, jedno jest czarne a drugie białe, ale które jest które to już
nie wiem. Macie jakiś pomysł gdzieby tego można szukać?
Pozdrowionka - Agnieszka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-05 13:54:04
Temat: Re: Zapomniane warzywa> On Thu, 5 Feb 2004 14:25:12 +0100, Kinga 'Słowotok' Macyszyn
> <k...@b...gazeta.pl> wrote:
>
> >Poczytuję w wolnych chwilach Gumowską i właściwości i przepisy z warzyw.
> >Jecie brukiew?
> >Albo pasternak?
> >Boćwinę?
> >
Salcefię (salsefię??) czy skorzonerę?
Pozdrowionka - Agnieszka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-05 13:56:41
Temat: Re: Zapomniane warzywaOn Thu, 5 Feb 2004 14:50:49 +0100, Kinga 'Słowotok' Macyszyn
<k...@b...gazeta.pl> wrote:
>
>>
>> p.s. brukiew tez jem czesto - puree z marchewka, a zcasem mieszam
>> to z kartoflami puree.
>>
>No to czekam z przytupem na wiosenne nowalijki :)
>(chyba, że mi się gdzieś uda teraz wypatrzeć, spytam mojego sobotniego pana
>warzywnika targowego jak to z tymi specjałami bywa) :)
nasiona pasternaka widzialam w PL, ale nie wiem jak i co i czy co
roku czy jak. moze dzialkowca sobie wokol palca owin
trys
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-05 13:59:03
Temat: Re: Zapomniane warzywaOn Thu, 5 Feb 2004 14:52:05 +0100, Kinga 'Słowotok' Macyszyn
<k...@b...gazeta.pl> wrote:
>> ja kroje, wrzucam do mikrofali przykryte na troche, >
>>
>Co to znaczy przykryte? w pojemniku z przykrywką? w folii?
>Smarujesz to czymś typu masło?
>W wodzie czy saute?
no bo jak cos jest gole w mikrofali to obsycha, jak sie przykryje
to nie. ja uzywam woreczkow foliowych i bardzo czesto ugniatam w
woreczku. niczym nie smaruje, takze nie sole, bo w sumie zalezy
co z tm czyms jest jeszcze do jedzenia. pasternak jest slodkawy,
nawet upieczony/usmazony. moge posolic jesli to pomoze wyrownac
cale danie.
trys
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |