| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2008-11-16 10:25:28
Temat: Re: Zapytanie
"Tadeusz Smal" <s...@s...pl> wrote in message
news:gfos4g$akq$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> Panslavista pisze:
> > "Tadeusz Smal" <s...@s...pl> wrote in message
> > news:gfor8d$9bk$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> >> Panslavista pisze:
> >> .
> >>>> :)
> >>>> Nie kojarze tej jabloni wiec nie odpisywalem Tobie
> >>>> ale Ikselce nazwe lokalna postawila nad nazwa odmianowa
> >>>> Najbardziej kompetenna osoba w rozpoznawaniu odmian jest Pomolog
> >>>> i mozesz znalesc go chocby na http://forumogrodnicze.info/index.php
> >>>> A tak wogole to Oliwka zolta nalezy do bardzo zmiennych jabloni w
> >>>> zaleznosci od klimatu rejonu w jakim rosnie
> >>>> W cieplych rejonach jest jedna z najwczesniejszych odmia
> >>>> ale juz np na takiej Lotwie czy w Estoni jest odmiana jesienna
> >>>> a w jeszcze chlodniejszych dojrzewa zima
> >>>> Tak wogole to pochodzi ona z Krajow Nadbaltyckich
> >>>> i majac tam chodniejszy klimat moze ma te oliwki w miazszu?
> >>>> Moze ta Oliwka z Beskidow majac chlodniej miala miazsz wlasciw dla
> >>>> swojej odmiany rosnacej w chlodniejszm klimacie.
> >>>> Ale to gdybanie, zapytaj Pomologa
> >>>> z pozdrowieniami i uśmiechami
> >>>> smal
> >>>> sklep: http://trawki.pl/
> >>> Czy nie mieszkasz w moich stronach? Jeżeli tak możesz spotkac to
drzewo
> > i
> >>> owoce - gdzies w ogródkach przydomowych lub popytać wsród ludzi...
> > Wielce
> >>> smakowite jabłka i szczególnie lubiane przez dzieci...
> >>>
> >> Nie kojarze jablek jabloni o ktorej Ty piszesz
> >> Oliwke zolta czyli jak mawiaja u nas na wsi Papierowke mam ale nie
> >> przepadam za jablkami tej odmiany
> >> Sa dla mnie bezsmakowa a mam jablon dojrzewajaca w tym czasie o
znacznie
> >> smaczniejszych owocach.
> >> z pozdrowieniami i uśmiechami
> >> smal
> >> sklep: http://trawki.pl/
> >
> > Szkoda, ale już dawno nie byłem w Gorlicach. A papierówki są doskonałe -
> > smaży się je bardzo krótko na dość rzadką marmoladę - taką zupełnie
jasną -
> > wyjątkowo dobre naleśniki w sezonie i nie tylko - wystarczy tę marmoladę
> > zapasteryzować w słoikach. Spróbuj.
> >
> Nie bardzo chce mi sie wierzyc
> ze z bez smakowych , nadmuchanych i jak sama nazwa mowi"papierowch"
> jablek moze wyjśc cos smacznego
> Geneva early o ktorej wspomiałem daje jablka takie jakie lubie
> i te Papierowke mam tylko przez sentyment do wspomnien z dziecinstwa
> z pozdrowieniami i uśmiechami
> smal
> sklep: http://trawki.pl/
BŁOGOSŁAWIENI, CO NIE WIDZIELI, A UWIERZYLI....
;-)))))))))))))))))))))))))))
PRÓBA NIE STRZELBA !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2008-11-16 16:03:10
Temat: Re: ZapytanieUżytkownik Tadeusz Smal napisał:
>
>> wyjątkowo dobre naleśniki w sezonie i nie tylko - wystarczy tę marmoladę
>> zapasteryzować w słoikach. Spróbuj.
>>
> Nie bardzo chce mi sie wierzyc
> ze z bez smakowych , nadmuchanych i jak sama nazwa mowi"papierowch"
> jablek moze wyjśc cos smacznego
Może lecz trzeba dodać trochę soku z pomarańczy-
nie ciemnieją i smak konkretniejszy
Pozdrawiam, Barbara
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2008-11-16 16:34:55
Temat: Re: ZapytanieTadeusz Smal pisze:
> Ikselka pisze:
>> Dnia Sat, 15 Nov 2008 07:44:31 +0100, Panslavista napisał(a):
>>
>>> Znam jabłonie Papierówki - w necie zwane Oliwka Żółta, ale też (w
>>> Beskidzie Niskim) występowała jabłoń nazywana Oliwka, która nmie była
>>> Papierówką. Miąż miała twardszy od Papierówki, ale w miąższu miała
>>> miejsca
>>> nasycone czymś, co przypominało oliwę - stąd nazwa. Bardzo smaczne
>>> jabłko.
>>> Może ktoś wie, co to za jabłoń była?
>>
>> Oliwka Żółta to odmiana Papierówki. Mam ją. Papierówka zwykła nie ma tych
>> szklistych miejsc.
> :)
> jak zwykle u Ciebie jest akurat odwrotnie
:-)
> Papierowka to jedna z nazw synonimicznych Oliwki zołtej
> Oprocz Papierowka zwana jest takze jako Inflancka, Papierówka
> Najwcześniejsza, Papierówka Letnia, Przeźroczyste Białe, Biały Nalew,
> Oliwka Inflancka
Pewnie korzystałeś z tej strony:
http://www.sadownictwo.com.pl/index.php/publisher/Ar
ticleView/action/view/frmArticleID/335/
Natomiast tak naprawdę pierwotną nazwą była *Inflancka*, potem się to
jakoś pozmieniało.
Poszukaj w atlasach z lat 70-tych.
;-)
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2008-11-16 16:42:40
Temat: Re: ZapytanieBarbara Miącz pisze:
> Użytkownik Tadeusz Smal napisał:
>>
>>> wyjątkowo dobre naleśniki w sezonie i nie tylko - wystarczy tę marmoladę
>>> zapasteryzować w słoikach. Spróbuj.
>>>
>> Nie bardzo chce mi sie wierzyc
>> ze z bez smakowych , nadmuchanych i jak sama nazwa mowi"papierowch"
>> jablek moze wyjśc cos smacznego
>
> Może lecz trzeba dodać trochę soku z pomarańczy-
> nie ciemnieją i smak konkretniejszy
>
> Pozdrawiam, Barbara
:)
Pozywna i smaczna zupe z gwozdzia tez da sie ugotwac
pod warunkiem, dorzuci sie pare drobiazgow
:)
Tak wogle to niezbyt lubie dania na słodko
i zdecydowanie wole z rodzaju: slone, pieprzne, tłuste i przede
wszystkim duzo.
z pozdrowieniami i uśmiechami
smal
sklep: http://trawki.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2008-11-16 16:44:49
Temat: Re: ZapytanieTadeusz Smal pisze:
> Panslavista pisze:
>>>>> Znam jabłonie Papierówki - w necie zwane Oliwka Żółta, ale też (w
>>>>> Beskidzie Niskim) występowała jabłoń nazywana Oliwka, która nmie była
>>>>> Papierówką. Miąż miała twardszy od Papierówki, ale w miąższu miała
>> miejsca
>>>>> nasycone czymś, co przypominało oliwę - stąd nazwa. Bardzo smaczne
>> jabłko.
>>>>> Może ktoś wie, co to za jabłoń była?
[...]
> Moze ta Oliwka z Beskidow majac chlodniej miala miazsz wlasciw dla
> swojej odmiany rosnacej w chlodniejszm klimacie.
> Ale to gdybanie, zapytaj Pomologa
Wystarczy Atlas jabłek, druga oliwka to Kronselska (Oliwka kronselska).
http://www.sadownictwo.com.pl/index.php/sad/search/a
ction/search/
Kategoria: Przerzedzanie Autor: Marcin Zachwieja
Tytuł: Przemienne owocowanie jabłoni
Po II wojnie światowej przemienne owocowanie jabłoni było utrapieniem
producentów we wszystkich regionach sadowniczych Europy. Jeszcze w
latach sześćdziesiątych ogólne zbiory jabłek w Polsce wahały się od
około 300 tysięcy ton (rok 1962) do ponad 800 tysięcy ton (rok 1963).
Przemiennie plonowały wówczas powszechnie uprawiane odmiany:
'Inflancka', 'Antonówka', 'Kronselska', ...
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2008-11-16 16:47:05
Temat: Re: Zapytanie
"Tadeusz Smal" <s...@s...pl> wrote in message
news:gfpj1c$evd$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> Barbara Miącz pisze:
> > Użytkownik Tadeusz Smal napisał:
> >>
> >>> wyjątkowo dobre naleśniki w sezonie i nie tylko - wystarczy tę
marmoladę
> >>> zapasteryzować w słoikach. Spróbuj.
> >>>
> >> Nie bardzo chce mi sie wierzyc
> >> ze z bez smakowych , nadmuchanych i jak sama nazwa mowi"papierowch"
> >> jablek moze wyjśc cos smacznego
> >
> > Może lecz trzeba dodać trochę soku z pomarańczy-
> > nie ciemnieją i smak konkretniejszy
> >
> > Pozdrawiam, Barbara
> :)
> Pozywna i smaczna zupe z gwozdzia tez da sie ugotwac
> pod warunkiem, dorzuci sie pare drobiazgow
> :)
> Tak wogle to niezbyt lubie dania na słodko
> i zdecydowanie wole z rodzaju: slone, pieprzne, tłuste i przede
> wszystkim duzo.
> z pozdrowieniami i uśmiechami
> smal
> sklep: http://trawki.pl/
Naleśniki są kwaskowate...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2008-11-16 20:14:19
Temat: Re: ZapytanieP[...]sta pisze:
> Panie Tadeuszu tyle to ja wiem, ja szukam nazwy jabłoni z tą oliwka w
> jabłkach.
Oliwka czerwona (d'Astracan Rouge).
http://www.lpv-odermuendung.de/php/data.php?F2=A&Sor
tenname=Roter%20Astrachan
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2008-11-16 20:54:00
Temat: Re: ZapytanieJerzyN pisze:
>
>> Papierowka to jedna z nazw synonimicznych Oliwki zołtej
>> Oprocz Papierowka zwana jest takze jako Inflancka, Papierówka
>> Najwcześniejsza, Papierówka Letnia, Przeźroczyste Białe, Biały Nalew,
>> Oliwka Inflancka
>
> Pewnie korzystałeś z tej strony:
> http://www.sadownictwo.com.pl/index.php/publisher/Ar
ticleView/action/view/frmArticleID/335/
>
> Natomiast tak naprawdę pierwotną nazwą była *Inflancka*, potem się to
> jakoś pozmieniało.
> Poszukaj w atlasach z lat 70-tych.
> ;-)
> pozdr. Jerzy
:)
http://www.sadownictwo.com.pl/ i Pomolog to najbardziej kompetentne zrodla
W Rejestrze odmian jest ona zapisana pod nazwa Oliwka zolta i tej nazwy
powinno sie uzywac jako najbardziej prawidlowej
z pozdrowieniami i uśmiechami
smal
sklep: http://trawki.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2008-11-16 21:03:36
Temat: Re: ZapytanieJerzyN pisze:
> Tadeusz Smal pisze:
>> Panslavista pisze:
>>>>>> Znam jabłonie Papierówki - w necie zwane Oliwka Żółta, ale też (w
>>>>>> Beskidzie Niskim) występowała jabłoń nazywana Oliwka, która nmie była
>>>>>> Papierówką. Miąż miała twardszy od Papierówki, ale w miąższu miała
>>> miejsca
>>>>>> nasycone czymś, co przypominało oliwę - stąd nazwa. Bardzo smaczne
>>> jabłko.
>>>>>> Może ktoś wie, co to za jabłoń była?
> [...]
>> Moze ta Oliwka z Beskidow majac chlodniej miala miazsz wlasciw dla
>> swojej odmiany rosnacej w chlodniejszm klimacie.
>> Ale to gdybanie, zapytaj Pomologa
>
> Wystarczy Atlas jabłek, druga oliwka to Kronselska (Oliwka kronselska).
> http://www.sadownictwo.com.pl/index.php/sad/search/a
ction/search/
> Kategoria: Przerzedzanie Autor: Marcin Zachwieja
> Tytuł: Przemienne owocowanie jabłoni
> Po II wojnie światowej przemienne owocowanie jabłoni było utrapieniem
> producentów we wszystkich regionach sadowniczych Europy. Jeszcze w
> latach sześćdziesiątych ogólne zbiory jabłek w Polsce wahały się od
> około 300 tysięcy ton (rok 1962) do ponad 800 tysięcy ton (rok 1963).
> Przemiennie plonowały wówczas powszechnie uprawiane odmiany:
> 'Inflancka', 'Antonówka', 'Kronselska', ...
> pozdr. Jerzy
:)
w paru zrodlach sprawdziłem opis cech odmiany Kronselska
ale w zadnym nie ma napomknienia o " miejsca nasycone czymś, co
przypominało oliwę" dlatego , nie sadzę aby to była Kronselska
:)
z pozdrowieniami i uśmiechami
smal
sklep: http://trawki.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2008-11-16 21:06:28
Temat: Re: ZapytaniePanslavista pisze:
> "Tadeusz Smal" <s...@s...pl> wrote in message
> news:gfpj1c$evd$1@nemesis.news.neostrada.pl...
>> Barbara Miącz pisze:
>>> Użytkownik Tadeusz Smal napisał:
>>>>> wyjątkowo dobre naleśniki w sezonie i nie tylko - wystarczy tę
> marmoladę
>>>>> zapasteryzować w słoikach. Spróbuj.
>>>>>
>>>> Nie bardzo chce mi sie wierzyc
>>>> ze z bez smakowych , nadmuchanych i jak sama nazwa mowi"papierowch"
>>>> jablek moze wyjśc cos smacznego
>>> Może lecz trzeba dodać trochę soku z pomarańczy-
>>> nie ciemnieją i smak konkretniejszy
>>>
>>> Pozdrawiam, Barbara
>> :)
>> Pozywna i smaczna zupe z gwozdzia tez da sie ugotwac
>> pod warunkiem, dorzuci sie pare drobiazgow
>> :)
>> Tak wogle to niezbyt lubie dania na słodko
>> i zdecydowanie wole z rodzaju: slone, pieprzne, tłuste i przede
>> wszystkim duzo.
>> z pozdrowieniami i uśmiechami
>> smal
>> sklep: http://trawki.pl/
>
> Naleśniki są kwaskowate...
:)
jabłka w ciescie to ewentualnie na deser
ale nie jako danie glowne
:)
z pozdrowieniami i uśmiechami
smal
sklep: http://trawki.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |