Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: kk11 <k...@g...pl>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: Zgaga
Date: Tue, 30 Jan 2007 00:26:23 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 47
Message-ID: <eplvrn$skn$1@inews.gazeta.pl>
References: <epbaiu$pol$1@atlantis.news.tpi.pl>
<1...@4...net>
<1...@s...googlegroups.com>
<1xiyoa4vjpu8w$.pu9chb47gbjz$.dlg@40tude.net>
<epd3ve$6bu$1@atlantis.news.tpi.pl>
<oqo47pnulm4u$.u85ta4mqsndm$.dlg@40tude.net>
<epdhb3$m0c$1@nemesis.news.tpi.pl>
<1...@4...net>
<epf7e9$ajk$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: sdferwer229.net.autocom.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1170113207 29335 213.134.185.229 (29 Jan 2007 23:26:47 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 29 Jan 2007 23:26:47 +0000 (UTC)
X-User: kt111
In-Reply-To: <epf7e9$ajk$1@atlantis.news.tpi.pl>
User-Agent: Thunderbird 1.5.0.9 (Windows/20061207)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:224666
Ukryj nagłówki
Jeszcze jedno. Twoja rozprawka ladnie wyglada ale jest wielce niekompetentna
> Jak wygląda kwestia fizjologii produkcji energii u człowieka? Przede
> wszystkim do jej wytwarzania nie są potrzebne węglowodany. A dla niektórych
> narządów właśnie tłuszcz jest bardziej odpowiednim źródłem energii.
> Węglowodany mają bardzo niewielki udział w procesach energetycznych
> podtrzymujących czynności serca, a preferowanym przez nie źródłem energii
> jest tłuszcz nasycony.
To prawda, ale tylko w odniesieniu do samego miesnia sercowego, tzn do
jego pozyskiwania energii, ale juz inna kwestia sa naczynia krwionosne i
miazdzyca, a o to jest caly szum jesli chodzi o chorobe wiencowa i to z
czego serce ma energie do pracy to juz nieistotna sprawa. A moze
napiszesz cos o czerwonych krwinkach i ich zapotrzebowaniu na energie?
Tez tluszczami bedziesz je karmil?
> Cząsteczka tłuszczu daje więcej ATP, a więc i energii aniżeli cząsteczka
> cukru. Aerobowe utlenianie wewnątrz mitochondrium da w wypadku
> sześciowęglowej cząsteczki kwasu tłuszczowego 40 cząsteczek ATP. Daje to
> wzrost do 8 cząsteczek ATP na jeden atom węgla cząsteczki tłuszczu. To jest
> dowód, że tłuszcz w porównaniu z węglowodanami jest pokarmem o wiele
> bardziej wydajnym energetycznie.
Nie bede sie dokladnie rozpisywal w liczenie ATP jakie powstaje z
weglowodanow a jakie z kwasow tluszczowych, ale prawda jest ze kwasy sa
duzo bardziej energetyczne, ale co z tego? Jesli glukoza jest niezbedna
do zycia. W duzym uproszczeniu, o samej glukozie da sie życ, o samych
tłuszczach nie, jesli chodzi o katabolizm.
> Obecność ketonów we krwi i moczu, określana mianem ketozy, zawsze była
> uznawana za stan niepożądany, związany z głodem. Choć to prawda, że ketony
> powstają w warunkach przegłodzenia, to jednak tworzą się także w innych
> okolicznościach - jednak nie w razie spożywania nadmiaru węglowodanów!
> Węglowodany hamują metabolizm tłuszczów, dlatego ketony się nie tworzą.
> Powstają one z tłuszczów pod nieobecność węglowodanów i są materiałem
> energetycznym dla komórek. Dzieje się tak również przy dużym spożyciu białek
> i tłuszczów, a trudno takie warunki określić mianem głodu.
Całe szczescie ze ciała ketonowe sie tworza, bo gdyby nie to w przypadku
braku glukozy(weglowodanów) mozg umarlby dosc szybko, gdyz nie preferuje
on tak polecanych przez Ciebie tluszczow(pomijam kwestie gliceryny w
tłuszczach, gdyz z niej sa zbyt male ilosci energi ktora moze zasilic mozg)
Aha napisales ze powinno sie ograniczyc weglowodany do 60/70g/dobe, co
Ty na to ze sam mozg potrzebuje dziennie min 120g czystej glukozy?
Pozdrawiam Kamil
|