« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-10-30 23:04:28
Temat: Zielone pomidory - co dalejWczoraj zapowiadali u nas pierwszy przymrozek, wiec zebralam wszystkie
pomidory, ktore okazywaly jakakolwiek zmiane koloru plus mnostwo zielonych.
Rzeczywiscie, mroz rano chwycil, wykosil nasturcje, pomidory, bazylie, i
pare innych slabeuszy.
Z "czerwonych" pomidorow robie sos, z czesci zielonych zrobie chutney z
suszonymi porzeczkami z balsamicznym octem.
Zrobie tez smazone zielone pomidory, zamarynuje kilka sloikow z tych
najmniejszych, a co z reszta? znalazlam co prawda przepisy na ciastka i
ciasto z zielonymi pomidorami, ale to mnie nie pociagalo. Macie jakies
inne pomysly?
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-10-30 23:08:53
Temat: Re: Zielone pomidory - co dalej
Le mardi 31 octobre 2006 ? 00:04:28, dans <1...@c...supernews.com> vous
écriviez :
> Zrobie tez smazone zielone pomidory, zamarynuje kilka sloikow z tych
> najmniejszych, a co z reszta? znalazlam co prawda przepisy na ciastka i
> ciasto z zielonymi pomidorami, ale to mnie nie pociagalo. Macie jakies
> inne pomysly?
Konfitury ?
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-10-31 01:46:21
Temat: Re: Zielone pomidory - co dalejEwa (siostra Ani) N. wrote:
> Le mardi 31 octobre 2006 ŕ 00:04:28, dans <1...@c...supernews.com> vous
écriviez :
>
>
>>Zrobie tez smazone zielone pomidory, zamarynuje kilka sloikow z tych
>>najmniejszych, a co z reszta? znalazlam co prawda przepisy na ciastka i
>>ciasto z zielonymi pomidorami, ale to mnie nie pociagalo. Macie jakies
>>inne pomysly?
>
>
>
> Konfitury ?
>
>
> Ewcia
>
>
A jaki to bedzie smak? do czegos podobny? probowalas moze?
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-10-31 02:16:27
Temat: Re: Zielone pomidory - co dalej
"Magdalena Bassett" <i...@b...com> wrote in message
news:12kdani1o434h0d@corp.supernews.com...
> Ewa (siostra Ani) N. wrote:
>> Le mardi 31 octobre 2006 ŕ 00:04:28, dans
>> <1...@c...supernews.com> vous écriviez :
>>
>>
>>>Zrobie tez smazone zielone pomidory, zamarynuje kilka sloikow z tych
>>>najmniejszych, a co z reszta? znalazlam co prawda przepisy na ciastka i
>>>ciasto z zielonymi pomidorami, ale to mnie nie pociagalo. Macie jakies
>>>inne pomysly?
>>
>>
>>
>> Konfitury ?
>>
>>
>> Ewcia
>>
>>
> A jaki to bedzie smak? do czegos podobny? probowalas moze?
> MB
Pokrojone w plastry, a ma¸e nak¸ute posoli, ¸cznie z pokrojon w plastry
cebul (do ma¸ych cebulki ma¸e w ca¸oćci, per¸owa lub "kartoflanka", po 12
godzinach wycisn z solanki, zala w garnku zalew octow, zagotowa i
rozfasowa do s¸oikw. Pasteryzowa.
Przyprawy: ziele angielskie, pieprz czarny ziarnem, gorczyca, lić laurowy.
Dobre do miŤs.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-10-31 11:34:26
Temat: Re: Zielone pomidory - co dalejOn Mon, 30 Oct 2006 15:04:28 -0800, Magdalena Bassett wrote:
> Wczoraj zapowiadali u nas pierwszy przymrozek, wiec zebralam wszystkie
> pomidory, ktore okazywaly jakakolwiek zmiane koloru plus mnostwo zielonych.
>
> Rzeczywiscie, mroz rano chwycil, wykosil nasturcje, pomidory, bazylie, i
> pare innych slabeuszy.
>
> Z "czerwonych" pomidorow robie sos, z czesci zielonych zrobie chutney z
> suszonymi porzeczkami z balsamicznym octem.
>
> Zrobie tez smazone zielone pomidory, zamarynuje kilka sloikow z tych
> najmniejszych, a co z reszta? znalazlam co prawda przepisy na ciastka i
> ciasto z zielonymi pomidorami, ale to mnie nie pociagalo. Macie jakies
> inne pomysly?
Z zielonych też zrobiłem chutney, tyle że zielony - przepis jest na sieci
(ogólnie pomidory, papryka, chili, ocet, cukier, korzenie). :)
mucher
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-11-02 14:42:00
Temat: Re: Zielone pomidory - co dalejUżytkownik "Magdalena Bassett" <i...@b...com> napisał w
wiadomości news:12kdani1o434h0d@corp.supernews.com...
> Ewa (siostra Ani) N. wrote:
>> Le mardi 31 octobre 2006 ŕ 00:04:28, dans
>> <1...@c...supernews.com> vous écriviez :
>>
>>
>>>Zrobie tez smazone zielone pomidory, zamarynuje kilka sloikow z tych
>>>najmniejszych, a co z reszta? znalazlam co prawda przepisy na ciastka i
>>>ciasto z zielonymi pomidorami, ale to mnie nie pociagalo. Macie jakies
>>>inne pomysly?
>> Konfitury ?
> A jaki to bedzie smak? do czegos podobny? probowalas moze?
Rewelacyjny. Zdecydowanie polecam. I gdyby ktoś miał w T. zielone pomidory
na zbyciu, to prosze o kontakt. Na rynkach ani w sklepach nie mają :(
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-11-02 14:43:12
Temat: Re: Zielone pomidory - co dalejUżytkownik "Magdalena Bassett" <i...@b...com> napisał w
wiadomości news:12kd1802up37lcc@corp.supernews.com...
> Wczoraj zapowiadali u nas pierwszy przymrozek, wiec zebralam wszystkie
> pomidory, ktore okazywaly jakakolwiek zmiane koloru plus mnostwo
> zielonych.
>
> Rzeczywiscie, mroz rano chwycil, wykosil nasturcje, pomidory, bazylie, i
> pare innych slabeuszy.
Konfitury lub dżem.
Do tego sałatka (pomidory z cebulką w plasterkach, marynowane w occie
winnym).
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-11-02 16:42:02
Temat: Re: Zielone pomidory - co dalejDominik Jan Domin wrote:
>
>>> Konfitury ?
>
>
>> A jaki to bedzie smak? do czegos podobny? probowalas moze?
>
>
> Rewelacyjny. Zdecydowanie polecam. I gdyby ktoś miał w T. zielone
> pomidory na zbyciu, to prosze o kontakt. Na rynkach ani w sklepach nie
> mają :(
>
> DJD
Czyli co? pokroic na male kawalki, przesypac cukrem 1:1 i smazyc na
malym ogniu gdy puszcza sok? czy dodac jakies pryprawy czy limonke albo
cytryne?
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-11-02 20:56:18
Temat: Re: Zielone pomidory - co dalejDominik Jan Domin napisał(a):
> Rewelacyjny. Zdecydowanie polecam. I gdyby ktoś miał w T. zielone
> pomidory na zbyciu, to prosze o kontakt. Na rynkach ani w sklepach nie
> mają :(
Z tego co pamiętam to zielone pomidory nie są zbyt zdrowe, wymagają
starannej obróbki cieplnej.
A najlepsze są w sałatce jarzynowej.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-11-03 03:52:44
Temat: Re: Zielone pomidory - co dalej
"JerzyN" <0...@m...pl> wrote in message
news:eidm2g$2n2$3@atlantis.news.tpi.pl...
> Dominik Jan Domin napisał(a):
>> Rewelacyjny. Zdecydowanie polecam. I gdyby ktoś miał w T. zielone
>> pomidory na zbyciu, to prosze o kontakt. Na rynkach ani w sklepach nie
>> mają :(
>
> Z tego co pamiętam to zielone pomidory nie są zbyt zdrowe, wymagają
> starannej obróbki cieplnej.
> A najlepsze są w sałatce jarzynowej.
> pozdr. Jerzy
Marmolada z zielonych pomidorów jest bardzo smaczna - ma też lekko daktylowy
posmak.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |