Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Zioła do chleba

Grupy

Szukaj w grupach

 

Zioła do chleba

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-12-05 07:59:34

Temat: Zioła do chleba
Od: "Marek Powichrowski" <m...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

Czesc,

jakie zioła najlepiej dodawać do pieczenia chleba ? Jaki efekt daje
pieczenie na liściach chrzanu ?

Marek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-12-05 11:22:58

Temat: Re: Zioła do chleba
Od: "Agata Solon" <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Marek Powichrowski" <m...@t...pl> napisał w wiadomości
news:bqpdpc$97l$1@korweta.task.gda.pl...
> Czesc,
>
> jakie zioła najlepiej dodawać do pieczenia chleba ? Jaki efekt daje
> pieczenie na liściach chrzanu ?
>
> Marek
>
Tak typowo po malopolsku to kminek, ale Tobie pewnie chodzi o cos bardziej
wyszukanego. We Wloszech jadlam chleb, chyba pszenny, z typowym
srodziemnomorskim zestawem: oregano, bazylia, czosnek. Przed chwila
znalazlam przepis na chleb z siekana zielenina: pietruszka, koperek,
szczypiorek. Jak przetrzepiesz archiwum, to cos jeszcze znajdziesz, bo o ile
sobie przypominam, byly przepisy na chleb z dodatkami. A jakbym miala sie
kierowac swoim nosem, to dodalabym czosnek, tymianek i sproszkowana papryke
slodka, z odrobina ostrej. Byloby rozowe i pikantne.


Agata Solon, naturalna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-05 17:33:53

Temat: Re: Zioła do chleba
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com> szukaj wiadomości tego autora



Marek Powichrowski wrote:
>
> Czesc,
>
> jakie zioła najlepiej dodawać do pieczenia chleba ? Jaki efekt daje
> pieczenie na liściach chrzanu ?
>
> Marek


O ile wiem, pieklo sie na chrzanie, zeby zabezpieczyc spod chleba przed
przypalaniem.

Jesli chodzi o ziola, to osobiscie najbardziej lubie chleb z kminkiem,
nastepnie z siemieniem lnianym, potem z czarnuszka.

Rowniez lubie chleb z rozmarynem - swietnie nadaje sie do dan z wloskiej
kuchni, jak rowniez mozna go maczac w oliwie z czosnkiem jako zakaske.

Inny ciekawy chleb to chleb serowy - po pierwszym wyrosnieciu rozciagnac
ciasto na chleb w prostokat, posypac mieszanka startego sera i ziol
prowansalskich, zawinac jak rolade, skleic i podwinac konce, i caly
chleb skrecic spiralnie. Kroic ostrym nozem w skos - daje to ciekawy
efekt. Sery o ubarwieniu pomaranczowym lepiej sie prezentuja po
przekrojeniu chleba. Najlepszy jest na cieplo.
MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-13 19:42:28

Temat: Re: Zioła do chleba
Od: Wojciech Ściesiński <w...@N...prv.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam :-)

Dnia 05.12.2003 18:33, Użytkownik Magdalena Bassett napisał :

>
> Jesli chodzi o ziola, to osobiscie najbardziej lubie chleb z kminkiem,
> nastepnie z siemieniem lnianym, potem z czarnuszka.

I tutaj mam pytanie. Czy do chleba dać całe nasiona kminku czy też je
pomielić/rozdrobnić ?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam :-)

--
Wojciech Ściesiński
w...@N...prv.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-14 20:05:51

Temat: Re: Zioła do chleba
Od: "Grzegorz J." <k...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Wojciech Ściesiński" <w...@N...prv.pl> napisał w
wiadomości news:3fdb6b13@news.vogel.pl...
> I tutaj mam pytanie. Czy do chleba dać całe nasiona kminku czy też je
> pomielić/rozdrobnić ?
***
osobiście wole całe nasionka , cały smaczek na jezyku po rozgryzieniu :)

--
Grzegorz Jankowski - Kraków
kwant<no_spam>@op.pl
GG 2046561
www.kwant-gj.com



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

o co chodzi z tym przelicznikiem?
indyk....ale wlasciwie skorka.
Fantastyczna salatka z feta
marcinek?
Jak zrobić omlet

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »