| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-12-05 07:59:34
Temat: Zioła do chlebaCzesc,
jakie zioła najlepiej dodawać do pieczenia chleba ? Jaki efekt daje
pieczenie na liściach chrzanu ?
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-12-05 11:22:58
Temat: Re: Zioła do chleba
Użytkownik "Marek Powichrowski" <m...@t...pl> napisał w wiadomości
news:bqpdpc$97l$1@korweta.task.gda.pl...
> Czesc,
>
> jakie zioła najlepiej dodawać do pieczenia chleba ? Jaki efekt daje
> pieczenie na liściach chrzanu ?
>
> Marek
>
Tak typowo po malopolsku to kminek, ale Tobie pewnie chodzi o cos bardziej
wyszukanego. We Wloszech jadlam chleb, chyba pszenny, z typowym
srodziemnomorskim zestawem: oregano, bazylia, czosnek. Przed chwila
znalazlam przepis na chleb z siekana zielenina: pietruszka, koperek,
szczypiorek. Jak przetrzepiesz archiwum, to cos jeszcze znajdziesz, bo o ile
sobie przypominam, byly przepisy na chleb z dodatkami. A jakbym miala sie
kierowac swoim nosem, to dodalabym czosnek, tymianek i sproszkowana papryke
slodka, z odrobina ostrej. Byloby rozowe i pikantne.
Agata Solon, naturalna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-05 17:33:53
Temat: Re: Zioła do chleba
Marek Powichrowski wrote:
>
> Czesc,
>
> jakie zioła najlepiej dodawać do pieczenia chleba ? Jaki efekt daje
> pieczenie na liściach chrzanu ?
>
> Marek
O ile wiem, pieklo sie na chrzanie, zeby zabezpieczyc spod chleba przed
przypalaniem.
Jesli chodzi o ziola, to osobiscie najbardziej lubie chleb z kminkiem,
nastepnie z siemieniem lnianym, potem z czarnuszka.
Rowniez lubie chleb z rozmarynem - swietnie nadaje sie do dan z wloskiej
kuchni, jak rowniez mozna go maczac w oliwie z czosnkiem jako zakaske.
Inny ciekawy chleb to chleb serowy - po pierwszym wyrosnieciu rozciagnac
ciasto na chleb w prostokat, posypac mieszanka startego sera i ziol
prowansalskich, zawinac jak rolade, skleic i podwinac konce, i caly
chleb skrecic spiralnie. Kroic ostrym nozem w skos - daje to ciekawy
efekt. Sery o ubarwieniu pomaranczowym lepiej sie prezentuja po
przekrojeniu chleba. Najlepszy jest na cieplo.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-13 19:42:28
Temat: Re: Zioła do chlebaWitam :-)
Dnia 05.12.2003 18:33, Użytkownik Magdalena Bassett napisał :
>
> Jesli chodzi o ziola, to osobiscie najbardziej lubie chleb z kminkiem,
> nastepnie z siemieniem lnianym, potem z czarnuszka.
I tutaj mam pytanie. Czy do chleba dać całe nasiona kminku czy też je
pomielić/rozdrobnić ?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam :-)
--
Wojciech Ściesiński
w...@N...prv.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-14 20:05:51
Temat: Re: Zioła do chlebaUżytkownik "Wojciech Ściesiński" <w...@N...prv.pl> napisał w
wiadomości news:3fdb6b13@news.vogel.pl...
> I tutaj mam pytanie. Czy do chleba dać całe nasiona kminku czy też je
> pomielić/rozdrobnić ?
***
osobiście wole całe nasionka , cały smaczek na jezyku po rozgryzieniu :)
--
Grzegorz Jankowski - Kraków
kwant<no_spam>@op.pl
GG 2046561
www.kwant-gj.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |