Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!pwr.wroc.pl!panorama.wcss.wroc.pl!ict.pwr.wroc.pl!not-for-mai
l
From: "kolorowa" <v...@i...pl>
Newsgroups: pl.soc.dzieci,pl.sci.farmacja,pl.sci.medycyna
Subject: Re: Ziola mlekopedne
Date: Wed, 9 Oct 2002 14:45:19 +0200
Organization: Wroclaw University of Technology, Poland
Lines: 30
Message-ID: <ao18eq$2hq$1@okapi.ict.pwr.wroc.pl>
References: <2...@a...poznan.dialup.inetia.pl>
NNTP-Posting-Host: as2-52.poleczki.dialup.inetia.pl
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.soc.dzieci:186579 pl.sci.farmacja:2276
pl.sci.medycyna:84034
Ukryj nagłówki
> - owoc anyzu
> - owoc kopru wloskiego
> - czarnuszka siewna
> - nasiona lnu
> - lisc melisy
> - ziele rutwicy
> - kminek
Jeżeli chodzi o łączenie kminku z koprem, to IMO można spokojnie. Nasza
lekarka przepisywała je w zestawie dla dzieci i dla mnie (karmiącej) na
kaszel. Nie wiem jak się ma do tego anyż. Len i melisę - również jak
najbardziej polecam. Przy okazji: napar ze lnu jest jak balsam przy suchym
kaszlu. Rutwicy i czarnuszki nie znam.
> Polecila zaparzac czubata lyzke takiej mieszanki jedna szklanka wody i
> parzyc pzrez 2 godziny w termosie
> Jestem ciekaw tez na ile wazne jest parzenie tego akurat w termosie
Jak w termosie, hmm... Ja dostawałam polecenie, żeby pewne zioła gotować
określoną liczbę minut, po czym dodać inne ziele gotować jeszcze minutę, a
na końcu kwiaty - nie gotować tylko parzyć 10 - 15 minut, a potem przecedzić
i wlać do termosu. Czas jest istotny, ale jak parzyć w termosie, to nie
wiem:-(
--
Małgosia z Bartkiem (7l) i Sebastianem (4l)
Piaseczno k. W-wy
|