« poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2005-04-07 11:33:56
Temat: Re: Zły sąsiad
Użytkownik "JerzyN" <N0,007,SPAM@megapolis.pl> napisał w wiadomości > lat
>> >
> Brzozy nie lubią biczowania, gubią liście i nawet całe gałęzie.
> Może zafunduj jej jakies towarzystwo.
> --
Brzózki nic nie biczuje,podcięte ma wszystkie dolne gałęzie ,straciła
trochę na wyglądzie,teraz to taki wipiszcz stoi.
Za towarzystwo ma moją różę za płotem, która chyba nie bardzo ją
lubi,odchyla się na północ:-)
Pozdrawiam TeresaR
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2005-04-12 10:00:42
Temat: Re: Zły sąsiad
Użytkownik "Gosia Stachowiak" <s...@w...usunto.pl> napisał w
wiadomości news:d2saf0$fu8$1@news.onet.pl...
> u mnie jest podobna sytuacja wlasnie....:D nowy sasiad-ktory jeszcze sie
nie
> wybudowal kupuje i sadzi duze iglaki
Dwojka moich sasiadow natomiast uprawia tylko... podagrycznik :-((
Jak tak pracowicie wykopuje te korzenie przy plocie raz i drugi i tysieczny,
to mam wrazenie, ze wpadlam w petle czasowa.
Albo jeszcze lepiej, jak w filmie "Obcy". Juz sie wydaje, ze definitywnie
zatlukli gada, a tu kolejny odcinek.
Pozdrowienia
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2005-04-12 14:36:52
Temat: Re: Zły sąsiad> Albo jeszcze lepiej, jak w filmie "Obcy". Juz sie wydaje, ze definitywnie
> zatlukli gada, a tu kolejny odcinek.
> Pozdrowienia
> Magda
HAHAHAHAHA !!!
Ja mam tak z miętą pieprzową, tyle że ja musze przez to robić nalewki
aby ją ograniczać ;-)
Serdecznie Miłka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2005-04-13 10:16:34
Temat: Re: Zły sąsiad
Użytkownik "Miłka" <m...@t...pl> napisał w wiadomości
news:d3gmp1$9h4$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> Albo jeszcze lepiej, jak w filmie "Obcy". Juz sie wydaje, ze definitywnie
>> zatlukli gada, a tu kolejny odcinek.
>> Pozdrowienia
>> Magda
>
>
> HAHAHAHAHA !!!
> Ja mam tak z miętą pieprzową, tyle że ja musze przez to robić nalewki
> aby ją ograniczać ;-)
Jeśli można. Poproszę o przepis na naleweczkę miętową .
Pozdróweczki - Jagoda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2005-04-13 10:38:51
Temat: Re: Zły sąsiadUżytkownik "Jagoda" <b...@o...pl> napisał
> > HAHAHAHAHA !!!
> > Ja mam tak z mięt? pieprzow?, tyle że ja musze przez to robić
nalewki
> > aby j? ograniczać ;-)
>
> Je?li można. Poproszę o przepis na naleweczkę miętow? .
Kup mietówki i zalej ...
;-)
No właśnie jaka ta nalewka ma być, mietowa, z miętą czy lecznicza?
--
Pozdrawiam, Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2005-04-13 14:54:19
Temat: Re: Zły sąsiad> No właśnie jaka ta nalewka ma być, mietowa, z miętą czy lecznicza?
> --
> Pozdrawiam, Jerzy
Ma być dla zdrowotności ;-)
Jak wrócę z terenu nie połamana (dziś wszakże 13) to opiszę co i jak :-DDD
A teraz na KOŃ !!!
Serdecznie Miłka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2005-04-14 08:02:08
Temat: Re: Zły sąsiad
> Jeśli można. Poproszę o przepis na naleweczkę miętową .
>
> Pozdróweczki - Jagoda
Będąc młodym chemikiem załatwiłem sobie ksero z książki o trunkach. Niestety
tak jest zrobione, ze ma ucięte stopki wydawnicze i nie znam autora ani
tytułu. O mięcie znalazłem dwa miejsca: likier i nalewka
"Likier..popularny Peppermint..spożywany na zimno do czarnej kawy smakuje
doskonale. Jest on łatwy do zrobienia pod warunkiem zakupienia dobrego
olejku miętowego pozbawionego. posmaku trawiastego, a mającego
właściwości.mentolu. . Z tego względu o wiele korzystniej sporządzić likier
z dobrego olejku niż z nalewu na samo ziele mięty..Cechy .likieru barwa
zielona (może być .bezbarwny) moc w granicach 25-40o zawartość cukru
350-400g / l, zapach czysty miętowy, smak słodki, miętowy,
chłodzący..najlepiej sporządzić likier przy użyciu zaprawy olejkowej..
Przepis 229 Zaprawa do Likieru miętowego
Skład zaprawy:
Olejek miętowy (odmierzony pipetą) 1 ml
Spirytus 95o 9
ml
Przepis 230 Zestaw Likieru miętowego o mocy 35o
Skład zestawu na 1 l.
Zaprawa wg. Przepisu 229
3 ml
Spirytus 95o
370 ml
Syrop cukrowy z 400g cukru 400 ml
10 procentowy roztwór kwasku cytrynowego 3 ml
Barwnik zielony (zieleń do cukrów) szczypta
Woda do objętości 1 l około 224 ml
Zaprawę wlać do spirytusu, po wymieszaniu dodać do niego wodę. Zaprawiony i
rozcieńczony spirytus wlewać powoli stale mieszając, do gorącego syropu.
Następnie dolać kwas, podbarwić szczyptą barwnika rozpuszczonego w wodzie i
wreszcie uzupełnić wodą do objętości 1l..Likier miętowy nie potrzebuje
leżakować po kilku czy kilkunastu dniach jest gotowy do spożycia.
Chcąc sporządzić Krem miętowy należy zwiększyć ilość cukru do 500g
zmniejszając jednocześnie ilość spirytusu do 300 ml. Ilość zaprawy oraz
roztworu kwasu cytrynowego może być zwiększona do 4 ml.
....
Miętówka
Przepis 186 Zaprawa do Miętówki
Olejek miętowy 1 ml
Spirytus 91o 100 ml
Przepis 187 Zestaw Miętówki o mocy 40o
Zaprawa do Miętówki (przepis 186) 10 -
15 ml
Syrop cukrowy ze 175g cukru
175 ml
Barwnik "Zieleń do cukrów)
szczypta
10 procentowy roztwór kwasku cytrynowego 3 ml
Spirytus 95o
415 ml
Woda do objętości 1 l około 400 ml
Do gąsiorka wlać spirytus, zaprawę i wodę; po wymieszaniu dodać kwas i
syrop.."
Tyle przepis - myślę, że z własnych ziółek to większa frajda. Od siebie
dodam, że na smak wyługowanego roztworu wpływa oprócz odmiany, wieku rośliny
i jej kondycji również termin zbioru (rano, wieczór południe), pogoda,
długość i sposób suszenia liści, czas ługowania. Z drugiej strony w
przypadku zdecydowanego smaku mięty może tylko przeszkadzać "trawiastość lub
zielona pomidorowość" a i to nie bardzo (;-))
Chętnie wypróbuję przepis z liści
Pozdrawiam
Tomaszjan
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2005-04-14 09:05:25
Temat: Re: Zły sąsiadUżytkownik "Tomaszjan" <tomaszjan(WYTNIJ -TO)@neostrada.pl>
> Będąc młodym chemikiem załatwiłem sobie ksero z książki o trunkach.
Niestety
> tak jest zrobione, ze ma ucięte stopki wydawnicze i nie znam autora
ani
> tytułu. O mięcie znalazłem dwa miejsca: likier i nalewka
>
> "Likier..popularny Peppermint..spożywany na zimno do czarnej kawy
smakuje
> doskonale. Jest on łatwy do zrobienia pod warunkiem zakupienia dobrego
> olejku miętowego pozbawionego. posmaku trawiastego, a mającego
> właściwości.mentolu. . Z tego względu o wiele korzystniej sporządzić
likier
> z dobrego olejku niż z nalewu na samo ziele mięty..[...]
A sio mi stąd paskudniku [z olejkami do nalewek?] bo zaraz dam pokrzywą
po łapach.
Jak znajdę to wrzucę przepis na piwo i wino z pokrzyw.
--
Pozdrawiam, Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2005-04-14 09:59:49
Temat: Re: Zły sąsiad
> A sio mi stąd paskudniku [z olejkami do nalewek?] bo zaraz dam pokrzywą
> po łapach.
> Jak znajdę to wrzucę przepis na piwo i wino z pokrzyw.
> --
> Pozdrawiam, Jerzy
>
Hihihihihi ha
Jak wrzucisz to zrobię, a butlę prześlę.
Pozdrawiam
Tomaszjan
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2005-04-14 18:17:11
Temat: Re: Zły sąsiad"Tomaszjan" <tomaszjan(WYTNIJ -TO)@neostrada.pl> wrote:
> Będąc młodym chemikiem załatwiłem sobie ksero z książki o
> trunkach. Niestety tak jest zrobione, ze ma ucięte stopki wydawnicze
> i nie znam autora ani tytułu. O mięcie znalazłem dwa miejsca: likier
> i nalewka
[...]
Porównałem z Cieślakiem, to jednak inne przepisy :). Te cytowane przez
Ciebie wydają się być dużo słodsze od Cieślakowych..
Dzięki, być może spróbuję w tym roku :).
Pozdrawiam,
Grzesiek
--
Pewien seminarzysta ze Sri Lanki
Poszedł pierwszy raz w życiu na sanki
I w samej rzeczy
Chłop się podniecił
Bo zjeżdżał z łonowego wzgórka swej kochanki
(C) Rafał Bryndal
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |