Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Zrobiłam ciasto czekoladowe z wrzątkiem! Pychota!

Grupy

Szukaj w grupach

 

Zrobiłam ciasto czekoladowe z wrzątkiem! Pychota!

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-07-09 09:03:57

Temat: Zrobiłam ciasto czekoladowe z wrzątkiem! Pychota!
Od: "Iwona" <i...@j...z.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witajcie!
Wczoraj mnie naszło na pieczenie ;-) Gdy TŻ zobaczył, że ciasto jest czarne
(nie lubi kakaowych ciast) stękał i kwękał, że na_pewno ciasto będzie
niedobre! Po upieczeniu dałam mu mały kawałek... do 23 3/4 ciasta nie
było... pierwszy raz zasmakowało mu ciasto czekoladowe! Ono jest naprawdę
rewelacyjne, mokre, w sam raz słodkie, pychotka! Wchodzi do repertuaru moich
ciast!

Wielkie dzięki Magdo!
Dzisiaj piekę ciasto bananowe! Specjalnie "wyhodowałam" czarne banany! ;-)

*************************************
Serdecznie pozdrawiam
Iwona O.

i...@p...onet.pl
gg: 1034596


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-07-09 12:58:15

Temat: Re: Zrobiłam ciasto czekoladowe z wrzątkiem! Pychota!
Od: "Olka" <o...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Iwona" <i...@j...z.pl> napisał w wiadomości
news:begm2v$3ea$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Wielkie dzięki Magdo!
> Dzisiaj piekę ciasto bananowe! Specjalnie "wyhodowałam" czarne banany! ;-)

A próbowałaś ciasta owocowego Magdy? Rewelacja. Najlepsze owocowe,
jakie jadłam.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-09 15:21:51

Temat: Re: Zrobiłam ciasto czekoladowe z wrzątkiem! Pychota!
Od: "zuczek" <z...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

A możesz wkleić to owocowe, bo ślinka kapiąca na klawiaturę utrudnia
szukanie
ita


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-10 09:30:39

Temat: Re: Zrobiłam ciasto czekoladowe z wrzątkiem! Pychota!
Od: "Krooliczynka" <m...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ja tez zrobilam wczoraj ww. ciasto, ale ile nerwow stracilam to moje :)
Po prostu zakupiona przeze mnie tortownica przeciekala i po wstawieniu do
piekarnika ciasto zaczelo wyplywac...:(
Musialam je ratowac, wiec przelalam z powortem do miski i wylozylam
tortownice folia aluminiowa. Pomoglo, ale pieklam o wiele dluzej (bo wciaz
wydawalo sie mokre) i troszke mi ono klaplo i wlasciwie nie wiem czy nie ma
zakalca.
Dodam, ze pieklam nie na 'ruszcie' tylko na blasze aluminiowej (ale takiej
srebrnej i cienkiej), ktora dostalam na wyposazeniu piekarnika. Na drugim
stopniu od dolu i przy ustawieniu dla 2 grzalek, 180 st.).

Pozdrawiam.
Krooliczynka posiadajaca juz swoje krolestwo, jaka jest wlasna kuchnia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-10 11:32:55

Temat: Re: Zrobiłam ciasto czekoladowe z wrzątkiem! Pychota!
Od: "Iwona" <i...@j...z.pl> szukaj wiadomości tego autora

Hej!
Ja zapobiegliwie wykładam tortownicę papierem do pieczenia-nigdy nie wypływa
ciasto! ;-) A przy tym nie muszę robić znienawidzonej czynności - smarować
foremki wew. masłem. Fe! ;-)

Ciasto tez piekłam dłużej, prawie 2 godziny, przy temp. 200 stopni C, od
spodu ciasto jakby lekko się skarmelizowało... może to moja wina, może zbyt
krótko wyrabiałam ciasto i cukier niezbyt dobrze się rozpuścił? Musiałaby
Magda B. zadecydować.

Ogólnie moje ciasto bardzo ładnie wyrosło, było pulchne i wilgotne, mogło
być mniej mokre z wierzchu, ale nie mogłam już dłużej piec - od spodu
przypiekało się, a z wierzchu było mokrawe. Mam piekarnik zwykły, gazowy, tu
chyba tkwi problem.

A wczoraj robiłam bananowe - rewelacja! spróbuj!

Iwona
uwielbiająca przebywać w swojej Kuchni :-)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-10 11:41:57

Temat: Re: Zrobiłam ciasto czekoladowe z wrzątkiem! Pychota!
Od: Ulka <u...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ciasto jest przepyszne, wiec zamieszczam cytat:
"Prosze bardzo - latwe, szybkie, pyszne ciasto owocowe.
115 gr masla
3/4 szklanki cukru + 1 lyzka
2 jajka
3/4 szklanki maki
3/4 lyzeczki polskiego proszku do pieczenia
(1 i 1/2 lyzeczki amerykanskiego)
1 szklanka grubo pokrojonych owocow, najlepiej mieszanych, np. morele i
maliny,brzoskwinie i czeresnie, sliwki i winogrona, itd. Jablka sa za
twarde,
powinnyto byc miekkie owoce.
Nagrzac piec do 180C/350F przez 15 minut. Srednia tortownice (21 cm) lub

zaroodporne szklane naczynie wysmarowac maslem i wysypac maka, nie
buleczka. W mikserze ubic maslo 3 minuty. Dodac jajka, make, proszek,
ubic 3 minuty
(mozna dodac olejek smakowy, jak kto lubi). Wylac ciasto do formy,
posypac owoce
na wierzchu, dosc rowno. Owoce posypac 1 lyzka cukru. Piec godzine w
nagrzanym
piecu. Ostudzic 10 minut. Posypac troszke cukrem pudrem, podawac na
cieplo,
jak jest, albo z bita smietana czy z lodami.
Owoce posypane na wierzchu zatona, i ciasto, ktore pomiedzy nimi wyjdzie
na
wierzch, pokryje sie sliczna, brazowa skorka. Resztki ciasta mozna jesc
na
zimno, ale cieple jest lepsze.
Magdalena"

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-10 11:50:22

Temat: Re: Zrobiłam ciasto czekoladowe z wrzątkiem! Pychota!
Od: "Krooliczynka" <m...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Ja zapobiegliwie wykładam tortownicę papierem do pieczenia-nigdy nie
wypływa
> ciasto! ;-) A przy tym nie muszę robić znienawidzonej czynności - smarować
> foremki wew. masłem. Fe! ;-)

tez tego nie lubie :)
ale i tak papier do pieczenia czy folie aluminiowa smaruje tluszczem i z
reguly posypuje bulka tarta


> Ciasto tez piekłam dłużej, prawie 2 godziny, przy temp. 200 stopni C, od
> spodu ciasto jakby lekko się skarmelizowało... może to moja wina, może
zbyt
> krótko wyrabiałam ciasto i cukier niezbyt dobrze się rozpuścił? Musiałaby
> Magda B. zadecydować.

ja musze sie jeszcze przyjrzec mojemu ciastu jak wroce do domu
wczoraj ogladalam je na cieplo

> A wczoraj robiłam bananowe - rewelacja! spróbuj!

mam zakupione wszystkie skladniki oprocz najwazniejszych, czyli bananow :)
tak w ogole, to od kiedy mam kuchnie boje sie, ze bede 2 razy wieksza!

pozdrawiam
Krooliczynka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-10 12:24:29

Temat: Re: Zrobiłam ciasto czekoladowe z wrzątkiem! Pychota!
Od: "Iwona" <i...@j...z.pl> szukaj wiadomości tego autora


> ale i tak papier do pieczenia czy folie aluminiowa smaruje tluszczem i z
> reguly posypuje bulka tarta

A ja nie smaruję papieru niczym - po upieczeniu ciasto ładnie odchodzi.

> tak w ogole, to od kiedy mam kuchnie boje sie, ze bede 2 razy wieksza!

:-))) Po ślubie z 58/60kg utyłam do 90kg, ale potem jakoś szybko wróciłam do
swojej wagi, pomogły rowery i dużo ćwiczeń w domu (stepper, wiosła i
aerobic), no i raczej lekko dietetyczna kuchnia, poza ciastami, które
uwielbiamy ;-)
Iwona


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-10 12:51:13

Temat: Re: Zrobiłam ciasto czekoladowe z wrzątkiem! Pychota!
Od: "Olka" <o...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ulka" <u...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3F0D5105.325A1735@poczta.onet.pl...
> Ciasto jest przepyszne, wiec zamieszczam cytat:
> "Prosze bardzo - latwe, szybkie, pyszne ciasto owocowe.
> 115 gr masla

Oryginalny przepis Magdy trochę różni się od tego, który podałaś.
W tej chwili, niestety, nie mogę go wpisać.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-10 13:45:32

Temat: Re: Zrobiłam ciasto czekoladowe z wrzątkiem! Pychota!
Od: "Krooliczynka" <m...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

> :-))) Po ślubie z 58/60kg utyłam do 90kg, ale potem jakoś szybko wróciłam
do
> swojej wagi, pomogły rowery i dużo ćwiczeń w domu (stepper, wiosła i
> aerobic), no i raczej lekko dietetyczna kuchnia, poza ciastami, które
> uwielbiamy ;-)

ladnie mnie pocieszylas :)
ja po slubie jestem 2 lata i wage mam raczej stala z wahaniami do ok. 2 kg,
czyli 67-69kg
ostatnio podczas budowy i z powodu braku mozliwosci i czasu do przyrzadzania
jakis normalnych posilkow schudlam do 62kg i sie strasznie ucieszylam
teraz od 1,5 tygodnia ma kuchnie i czuje, ze powolutku wracam do swoich
nieszczesnych rozmiarow...:)
pomaga mi w tym zwlaszcza grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia :-P


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

WRC pl.Grunwaldzki - jest peperoni
Gastronomiczny czar PRL-u
salatka z fasoli szparagowej [p]
przechowywanie sera
gotowanie miesa na grila?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »