« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-01-27 18:37:05
Temat: Zupa Posole w stylu CZS/Dlugie, ale dobreReligia czy wytyczne Cafe Za Slupem nakazuja uzywania polproduktow. Tu
podam przepis na wspaniala meksykanska zupe zwana Posole, czyta sie tak
jak pisze, "chyba "posole" te zupe :))))
Jest to danie zimowe, rodzinne, gdzie stawia sie waze z zupa na srodku
stolu, otacza dodatkami, i tak spedza sie wieczor. Przepisow na posole
jest tyle, co na bigos. Oto moj przepis, z meksykanskiej filii CZS (moze
ktos przetlumaczy nazwe cafe na hiszpanski?).
Na 8 osob
POSOLE
1 kg kawalkow kurczaka
1 cebula
wloszczyzna
1 lyzka oregano
Ugotowac rosol na malym gazie, 2-3 godziny, przecedzic, odtluscic,
cebule posiekac i dodac do rosolu, mieso obrac ze skory i kosci i dodac
do rosolu.
W miedzyczasie pod opiekaczem zrobic chrupki z tortillas pokrojonych w 2
cm paski, lub podac chipsy kukurydziane.
Nastepnie dodac do garnka 4 puszki:
1 (ok. 100 ml) mala puszka posiekanych jalapenos, chilis, albo innej
ostrej papryczki
1 (ok. 400 ml) puszka pokrojonych pomidorow
1 (ok. 400 ml) puszka sosu do enchiladas
1 (ok. 400 ml) puszka kukurydzy (hominy)
1 lyzka maggi
1 lyzka sosu sojowego
garsc posiekanych lisci kolendry (swiezej)
Dusic na malutkim ogniu, 2-3 godziny. Mozna zamrozic, lub trzymac w
lodowce 2-3 dni.
Podac goraca zupe w wazie, otoczyc miseczkami z dodatkami, podac kazdemu
lyzke i widelec.
Dodatki, kazdy podany w osobnej miseczce z lyzeczka lub szczypcami
pol glowki cienko poszatkowanej kapusty
1 peczek cienko pokrojonych rzodkiewek
posiekane liscie kolendry (swiezej)
1 cebula, drobno pokrojona
dwie garscie sera startego na duzych oczkach, niezbyt ostrego
surowe jalapenos, drobno posiekane, dla tych, ktorzy lubia ostre jedzenie
Zupe naklada sie w nastepujacej kolejnosci:
Troche kapusty na dno talerza, potem rzodkiewki, lyzeczka kolendry, pol
lyzeczki cebuli, jalapenos, to zalewa sie zupa, na koncu posypujac serem
i pokruszonymi chrupkami.
Smacznego
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-01-28 12:37:04
Temat: Re: Zupa Posole w stylu CZS/Dlugie, ale dobreUżytkownik "Magdalena Bassett" <m...@w...net> napisał w wiadomości
news:3C5448D0.8B51DB6D@west.net...
> Religia czy wytyczne Cafe Za Slupem nakazuja uzywania polproduktow. Tu
> podam przepis na wspaniala meksykanska zupe zwana Posole, czyta sie tak
> jak pisze, "chyba "posole" te zupe :))))
> Jest to danie zimowe, rodzinne, gdzie stawia sie waze z zupa na srodku
> stolu, otacza dodatkami, i tak spedza sie wieczor. Przepisow na posole
> jest tyle, co na bigos. Oto moj przepis, z meksykanskiej filii CZS (moze
> ktos przetlumaczy nazwe cafe na hiszpanski?).
Zupa pyszna. A CZS może być "Cafe Detras De La Columna" ;-)
> Magdalena Bassett
AniaK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-28 13:13:49
Temat: Re: Zupa Posole w stylu CZS/Dlugie, ale dobreMagdalena Bassett napisala:
> (...)
> 1 (ok. 400 ml) puszka sosu do enchiladas
Czy ktoś to widział u nas i gdzie? A jeżeli nie, to jak zrobić
samemu?
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-28 13:25:53
Temat: Re: Zupa Posole w stylu CZS/Dlugie, ale dobre
Użytkownik "Krystyna Chiger" <k...@p...pl> napisał w wiadomości
news:3C554E8D.64D52081@people.pl...
> Magdalena Bassett napisala:
>
> > (...)
> > 1 (ok. 400 ml) puszka sosu do enchiladas
>
> Czy ktoś to widział u nas i gdzie? A jeżeli nie, to jak zrobić
> samemu?
>
> Krycha
Są takie różne w puszkach meksykańskie dodatki - widziałam np. w BOMI
(Warszawa), sosy niesosy - pewnir i taki jest. FIrma sie nazywa chyba "Casa
Fiesta".Oni tez maja gotowe tortille i tacos.(mniam)
AniaK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-06 12:30:09
Temat: Re: Zupa Posole w stylu CZS/Dlugie, ale dobre
>> Religia czy wytyczne Cafe Za Slupem nakazuja uzywania polproduktow. Tu
>> podam przepis na wspaniala meksykanska zupe zwana Posole, czyta sie tak
>> jak pisze, "chyba "posole" te zupe :))))
>> Jest to danie zimowe, rodzinne, gdzie stawia sie waze z zupa na srodku
>> stolu, otacza dodatkami, i tak spedza sie wieczor. Przepisow na posole
>> jest tyle, co na bigos. Oto moj przepis, z meksykanskiej filii CZS (moze
>> ktos przetlumaczy nazwe cafe na hiszpanski?).
>
>
>Zupa pyszna. A CZS może być "Cafe Detras De La Columna" ;-)
Piekne...may Filie...z nazwa. a jak sie nazywa francuska filia?
Bo niemieckiej, a-hem, nie mamy...
Krysia
>
>
>
>
>
>
>> Magdalena Bassett
>
>AniaK
>
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-18 09:29:15
Temat: Re: Zupa Posole - uciekla...
Hej!
Jak z ta zupa - bo mi umknela? Repete, prosze
Namaste!
EuGeniusz Debski www.debski.art.pl
-------- www.srebrnyglob.pl -------------
--
Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
wiadomosci news:mc826u0h7tpbmbakm02abj7osi01brlh4a@4ax.com...
>
> >> Religia czy wytyczne Cafe Za Slupem nakazuja uzywania polproduktow. Tu
> >> podam przepis na wspaniala meksykanska zupe zwana Posole, czyta sie tak
> >> jak pisze, "chyba "posole" te zupe :))))
> >> Jest to danie zimowe, rodzinne, gdzie stawia sie waze z zupa na srodku
> >> stolu, otacza dodatkami, i tak spedza sie wieczor. Przepisow na posole
> >> jest tyle, co na bigos. Oto moj przepis, z meksykanskiej filii CZS
(moze
> >> ktos przetlumaczy nazwe cafe na hiszpanski?).
> >
> >
> >Zupa pyszna. A CZS może być "Cafe Detras De La Columna" ;-)
>
> Piekne...may Filie...z nazwa. a jak sie nazywa francuska filia?
> Bo niemieckiej, a-hem, nie mamy...
>
> Krysia
> >
> >
> >
> >
> >
> >
> >> Magdalena Bassett
> >
> >AniaK
> >
>
> K.T. - starannie opakowana
>
____________________________________________________
________________________
__
> Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION =
http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-18 15:11:07
Temat: Re: Zupa Posole - uciekla...
Użytkownik "Eugeniusz Debski" <w...@d...art.pl> napisał w
wiadomości news:a4qhlp$jl$1@okapi.ict.pwr.wroc.pl...
>
> Hej!
> Jak z ta zupa - bo mi umknela? Repete, prosze
>
> Namaste!
Prosze :-)
Pozdr.
Adiola
Na 8 osob
POSOLE
1 kg kawalkow kurczaka
1 cebula
wloszczyzna
1 lyzka oregano
Ugotowac rosol na malym gazie, 2-3 godziny, przecedzic, odtluscic,
cebule posiekac i dodac do rosolu, mieso obrac ze skory i kosci i dodac
do rosolu.
W miedzyczasie pod opiekaczem zrobic chrupki z tortillas pokrojonych w 2
cm paski, lub podac chipsy kukurydziane.
Nastepnie dodac do garnka 4 puszki:
1 (ok. 100 ml) mala puszka posiekanych jalapenos, chilis, albo innej
ostrej papryczki
1 (ok. 400 ml) puszka pokrojonych pomidorow
1 (ok. 400 ml) puszka sosu do enchiladas
1 (ok. 400 ml) puszka kukurydzy (hominy)
1 lyzka maggi
1 lyzka sosu sojowego
garsc posiekanych lisci kolendry (swiezej)
Dusic na malutkim ogniu, 2-3 godziny. Mozna zamrozic, lub trzymac w
lodowce 2-3 dni.
Podac goraca zupe w wazie, otoczyc miseczkami z dodatkami, podac kazdemu
lyzke i widelec.
Dodatki, kazdy podany w osobnej miseczce z lyzeczka lub szczypcami
pol glowki cienko poszatkowanej kapusty
1 peczek cienko pokrojonych rzodkiewek
posiekane liscie kolendry (swiezej)
1 cebula, drobno pokrojona
dwie garscie sera startego na duzych oczkach, niezbyt ostrego
surowe jalapenos, drobno posiekane, dla tych, ktorzy lubia ostre jedzenie
Zupe naklada sie w nastepujacej kolejnosci:
Troche kapusty na dno talerza, potem rzodkiewki, lyzeczka kolendry, pol
lyzeczki cebuli, jalapenos, to zalewa sie zupa, na koncu posypujac serem
i pokruszonymi chrupkami.
Smacznego
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |