Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Zupa Posole w stylu CZS/Dlugie, ale dobre

Grupy

Szukaj w grupach

 

Zupa Posole w stylu CZS/Dlugie, ale dobre

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-01-27 18:37:05

Temat: Zupa Posole w stylu CZS/Dlugie, ale dobre
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora

Religia czy wytyczne Cafe Za Slupem nakazuja uzywania polproduktow. Tu
podam przepis na wspaniala meksykanska zupe zwana Posole, czyta sie tak
jak pisze, "chyba "posole" te zupe :))))
Jest to danie zimowe, rodzinne, gdzie stawia sie waze z zupa na srodku
stolu, otacza dodatkami, i tak spedza sie wieczor. Przepisow na posole
jest tyle, co na bigos. Oto moj przepis, z meksykanskiej filii CZS (moze
ktos przetlumaczy nazwe cafe na hiszpanski?).

Na 8 osob
POSOLE
1 kg kawalkow kurczaka
1 cebula
wloszczyzna
1 lyzka oregano
Ugotowac rosol na malym gazie, 2-3 godziny, przecedzic, odtluscic,
cebule posiekac i dodac do rosolu, mieso obrac ze skory i kosci i dodac
do rosolu.

W miedzyczasie pod opiekaczem zrobic chrupki z tortillas pokrojonych w 2
cm paski, lub podac chipsy kukurydziane.

Nastepnie dodac do garnka 4 puszki:
1 (ok. 100 ml) mala puszka posiekanych jalapenos, chilis, albo innej
ostrej papryczki
1 (ok. 400 ml) puszka pokrojonych pomidorow
1 (ok. 400 ml) puszka sosu do enchiladas
1 (ok. 400 ml) puszka kukurydzy (hominy)
1 lyzka maggi
1 lyzka sosu sojowego
garsc posiekanych lisci kolendry (swiezej)
Dusic na malutkim ogniu, 2-3 godziny. Mozna zamrozic, lub trzymac w
lodowce 2-3 dni.

Podac goraca zupe w wazie, otoczyc miseczkami z dodatkami, podac kazdemu
lyzke i widelec.

Dodatki, kazdy podany w osobnej miseczce z lyzeczka lub szczypcami
pol glowki cienko poszatkowanej kapusty
1 peczek cienko pokrojonych rzodkiewek
posiekane liscie kolendry (swiezej)
1 cebula, drobno pokrojona
dwie garscie sera startego na duzych oczkach, niezbyt ostrego
surowe jalapenos, drobno posiekane, dla tych, ktorzy lubia ostre jedzenie

Zupe naklada sie w nastepujacej kolejnosci:
Troche kapusty na dno talerza, potem rzodkiewki, lyzeczka kolendry, pol
lyzeczki cebuli, jalapenos, to zalewa sie zupa, na koncu posypujac serem
i pokruszonymi chrupkami.
Smacznego
Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-01-28 12:37:04

Temat: Re: Zupa Posole w stylu CZS/Dlugie, ale dobre
Od: "Ana" <a...@e...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@w...net> napisał w wiadomości
news:3C5448D0.8B51DB6D@west.net...
> Religia czy wytyczne Cafe Za Slupem nakazuja uzywania polproduktow. Tu
> podam przepis na wspaniala meksykanska zupe zwana Posole, czyta sie tak
> jak pisze, "chyba "posole" te zupe :))))
> Jest to danie zimowe, rodzinne, gdzie stawia sie waze z zupa na srodku
> stolu, otacza dodatkami, i tak spedza sie wieczor. Przepisow na posole
> jest tyle, co na bigos. Oto moj przepis, z meksykanskiej filii CZS (moze
> ktos przetlumaczy nazwe cafe na hiszpanski?).


Zupa pyszna. A CZS może być "Cafe Detras De La Columna" ;-)






> Magdalena Bassett

AniaK


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-28 13:13:49

Temat: Re: Zupa Posole w stylu CZS/Dlugie, ale dobre
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Magdalena Bassett napisala:

> (...)
> 1 (ok. 400 ml) puszka sosu do enchiladas

Czy ktoś to widział u nas i gdzie? A jeżeli nie, to jak zrobić
samemu?

Krycha

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-28 13:25:53

Temat: Re: Zupa Posole w stylu CZS/Dlugie, ale dobre
Od: "Ana" <a...@e...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Krystyna Chiger" <k...@p...pl> napisał w wiadomości
news:3C554E8D.64D52081@people.pl...
> Magdalena Bassett napisala:
>
> > (...)
> > 1 (ok. 400 ml) puszka sosu do enchiladas
>
> Czy ktoś to widział u nas i gdzie? A jeżeli nie, to jak zrobić
> samemu?
>
> Krycha

Są takie różne w puszkach meksykańskie dodatki - widziałam np. w BOMI
(Warszawa), sosy niesosy - pewnir i taki jest. FIrma sie nazywa chyba "Casa
Fiesta".Oni tez maja gotowe tortille i tacos.(mniam)
AniaK


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-06 12:30:09

Temat: Re: Zupa Posole w stylu CZS/Dlugie, ale dobre
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>> Religia czy wytyczne Cafe Za Slupem nakazuja uzywania polproduktow. Tu
>> podam przepis na wspaniala meksykanska zupe zwana Posole, czyta sie tak
>> jak pisze, "chyba "posole" te zupe :))))
>> Jest to danie zimowe, rodzinne, gdzie stawia sie waze z zupa na srodku
>> stolu, otacza dodatkami, i tak spedza sie wieczor. Przepisow na posole
>> jest tyle, co na bigos. Oto moj przepis, z meksykanskiej filii CZS (moze
>> ktos przetlumaczy nazwe cafe na hiszpanski?).
>
>
>Zupa pyszna. A CZS może być "Cafe Detras De La Columna" ;-)

Piekne...may Filie...z nazwa. a jak sie nazywa francuska filia?
Bo niemieckiej, a-hem, nie mamy...

Krysia
>
>
>
>
>
>
>> Magdalena Bassett
>
>AniaK
>

K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-18 09:29:15

Temat: Re: Zupa Posole - uciekla...
Od: "Eugeniusz Debski" <w...@d...art.pl> szukaj wiadomości tego autora


Hej!
Jak z ta zupa - bo mi umknela? Repete, prosze

Namaste!

EuGeniusz Debski www.debski.art.pl
-------- www.srebrnyglob.pl -------------



--

Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
wiadomosci news:mc826u0h7tpbmbakm02abj7osi01brlh4a@4ax.com...
>
> >> Religia czy wytyczne Cafe Za Slupem nakazuja uzywania polproduktow. Tu
> >> podam przepis na wspaniala meksykanska zupe zwana Posole, czyta sie tak
> >> jak pisze, "chyba "posole" te zupe :))))
> >> Jest to danie zimowe, rodzinne, gdzie stawia sie waze z zupa na srodku
> >> stolu, otacza dodatkami, i tak spedza sie wieczor. Przepisow na posole
> >> jest tyle, co na bigos. Oto moj przepis, z meksykanskiej filii CZS
(moze
> >> ktos przetlumaczy nazwe cafe na hiszpanski?).
> >
> >
> >Zupa pyszna. A CZS może być "Cafe Detras De La Columna" ;-)
>
> Piekne...may Filie...z nazwa. a jak sie nazywa francuska filia?
> Bo niemieckiej, a-hem, nie mamy...
>
> Krysia
> >
> >
> >
> >
> >
> >
> >> Magdalena Bassett
> >
> >AniaK
> >
>
> K.T. - starannie opakowana
>
____________________________________________________
________________________
__
> Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION =
http://www.binaries.net


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-18 15:11:07

Temat: Re: Zupa Posole - uciekla...
Od: "Adiola" <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Eugeniusz Debski" <w...@d...art.pl> napisał w
wiadomości news:a4qhlp$jl$1@okapi.ict.pwr.wroc.pl...
>
> Hej!
> Jak z ta zupa - bo mi umknela? Repete, prosze
>
> Namaste!

Prosze :-)

Pozdr.
Adiola


Na 8 osob
POSOLE
1 kg kawalkow kurczaka
1 cebula
wloszczyzna
1 lyzka oregano
Ugotowac rosol na malym gazie, 2-3 godziny, przecedzic, odtluscic,
cebule posiekac i dodac do rosolu, mieso obrac ze skory i kosci i dodac
do rosolu.

W miedzyczasie pod opiekaczem zrobic chrupki z tortillas pokrojonych w 2
cm paski, lub podac chipsy kukurydziane.

Nastepnie dodac do garnka 4 puszki:
1 (ok. 100 ml) mala puszka posiekanych jalapenos, chilis, albo innej
ostrej papryczki
1 (ok. 400 ml) puszka pokrojonych pomidorow
1 (ok. 400 ml) puszka sosu do enchiladas
1 (ok. 400 ml) puszka kukurydzy (hominy)
1 lyzka maggi
1 lyzka sosu sojowego
garsc posiekanych lisci kolendry (swiezej)
Dusic na malutkim ogniu, 2-3 godziny. Mozna zamrozic, lub trzymac w
lodowce 2-3 dni.

Podac goraca zupe w wazie, otoczyc miseczkami z dodatkami, podac kazdemu
lyzke i widelec.

Dodatki, kazdy podany w osobnej miseczce z lyzeczka lub szczypcami
pol glowki cienko poszatkowanej kapusty
1 peczek cienko pokrojonych rzodkiewek
posiekane liscie kolendry (swiezej)
1 cebula, drobno pokrojona
dwie garscie sera startego na duzych oczkach, niezbyt ostrego
surowe jalapenos, drobno posiekane, dla tych, ktorzy lubia ostre jedzenie

Zupe naklada sie w nastepujacej kolejnosci:
Troche kapusty na dno talerza, potem rzodkiewki, lyzeczka kolendry, pol
lyzeczki cebuli, jalapenos, to zalewa sie zupa, na koncu posypujac serem
i pokruszonymi chrupkami.
Smacznego
Magdalena Bassett


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

czekolada mleczna mniam,mniam tylko jak?
Nowości z naszego podwórka...reklama makaronu
slodkie walnetynki
Pestki z jablek
Program do składowania przepisów...... ?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »