Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!poznan.rmf.pl!news.m
an.poznan.pl!news.astercity.net!not-for-mail
From: "Adiola" <a...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zupa Posole - uciekla...
Date: Mon, 18 Feb 2002 16:11:07 +0100
Organization: Aster City Net
Lines: 59
Message-ID: <a4r5j0$3070$1@pingwin.acn.pl>
References: <3...@w...net> <a33guu$nlj$1@news2.ipartners.pl>
<m...@4...com>
<a4qhlp$jl$1@okapi.ict.pwr.wroc.pl>
NNTP-Posting-Host: 225-dzi-2.acn.waw.pl
X-Trace: pingwin.acn.pl 1014045088 98528 62.121.65.225 (18 Feb 2002 15:11:28 GMT)
X-Complaints-To: a...@a...net
NNTP-Posting-Date: Mon, 18 Feb 2002 15:11:28 +0000 (UTC)
X-Tech-Contact: u...@a...net
X-Server-Info: http://www.astercity.net/news/
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:96554
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Eugeniusz Debski" <w...@d...art.pl> napisał w
wiadomości news:a4qhlp$jl$1@okapi.ict.pwr.wroc.pl...
>
> Hej!
> Jak z ta zupa - bo mi umknela? Repete, prosze
>
> Namaste!
Prosze :-)
Pozdr.
Adiola
Na 8 osob
POSOLE
1 kg kawalkow kurczaka
1 cebula
wloszczyzna
1 lyzka oregano
Ugotowac rosol na malym gazie, 2-3 godziny, przecedzic, odtluscic,
cebule posiekac i dodac do rosolu, mieso obrac ze skory i kosci i dodac
do rosolu.
W miedzyczasie pod opiekaczem zrobic chrupki z tortillas pokrojonych w 2
cm paski, lub podac chipsy kukurydziane.
Nastepnie dodac do garnka 4 puszki:
1 (ok. 100 ml) mala puszka posiekanych jalapenos, chilis, albo innej
ostrej papryczki
1 (ok. 400 ml) puszka pokrojonych pomidorow
1 (ok. 400 ml) puszka sosu do enchiladas
1 (ok. 400 ml) puszka kukurydzy (hominy)
1 lyzka maggi
1 lyzka sosu sojowego
garsc posiekanych lisci kolendry (swiezej)
Dusic na malutkim ogniu, 2-3 godziny. Mozna zamrozic, lub trzymac w
lodowce 2-3 dni.
Podac goraca zupe w wazie, otoczyc miseczkami z dodatkami, podac kazdemu
lyzke i widelec.
Dodatki, kazdy podany w osobnej miseczce z lyzeczka lub szczypcami
pol glowki cienko poszatkowanej kapusty
1 peczek cienko pokrojonych rzodkiewek
posiekane liscie kolendry (swiezej)
1 cebula, drobno pokrojona
dwie garscie sera startego na duzych oczkach, niezbyt ostrego
surowe jalapenos, drobno posiekane, dla tych, ktorzy lubia ostre jedzenie
Zupe naklada sie w nastepujacej kolejnosci:
Troche kapusty na dno talerza, potem rzodkiewki, lyzeczka kolendry, pol
lyzeczki cebuli, jalapenos, to zalewa sie zupa, na koncu posypujac serem
i pokruszonymi chrupkami.
Smacznego
Magdalena Bassett
|