Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Zupa bouillabaisse ???

Grupy

Szukaj w grupach

 

Zupa bouillabaisse ???

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-05-07 19:39:17

Temat: Zupa bouillabaisse ???
Od: "skie" <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam,
Czy ktos ma przepis, gotowal juz ten przysmak i moglby podac sekrety
tworzenia? Bardzo prosze :)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-05-08 18:08:34

Temat: Re: Zupa bouillabaisse ???
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com> szukaj wiadomości tego autora



skie wrote:
>
> Witam,
> Czy ktos ma przepis, gotowal juz ten przysmak i moglby podac sekrety
> tworzenia? Bardzo prosze :)


Znana rowniez we Wloszech jako Cioppino. Oto link do mojego przepisu w archiwach:

http://tinylink.com/?Zmpu4dee3R

Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-08 20:58:33

Temat: Odp: Zupa bouillabaisse ???
Od: "PaPa" <p...@f...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

To nie oryginał, ale raczej wariacja na temat:
Do gara wrzucasz rybie odpadki (głowa, kręgosłupy, płetwy, skóra) i gotujesz
30 min. Odcedzasz i jeśli masz ochotę to odzyskujesz części jadalne. Do
wywaru dodajesz włoszczyzny (może być krojona), swieżą skórkę z pomarańczy i
cytryny, listek laurowy. Gotujesz do miękkości. Następnie usuwasz skórki
lekko solisz i dodajesz to co w zupie rybnej naistotniejsze - krojoną surową
rybę lub inny morski bałagan, mogą być też czarne oliwki. Ja lubię swojskie
klimaty i dorzucałem ziemniaki i różnego rodzaju kluchy. 10 minut gotowania
i dodajemy przecier/koncentrat pomidorowy, śmietanę, gałkę muszkat., dużą
ilość ziół prowansalskich, można również dwie łyżki oliwy. W wersji
luksusowej do gotowania można dodać białego wina. A i jeszcze jedno -
czosnek (KONIECZNIE) oraz pieprz (najlepiej biały świerzo mielony) u mnie w
dużych ilościach.
Mi tam smakuje, a że nie oryginał - no cóż kuchnia to wieczna improwizacja.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-10 13:14:55

Temat: Re: Zupa bouillabaisse ???
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Magdalena Bassett <m...@o...com> wrote:

> skie wrote:
> >
> > Witam,
> > Czy ktos ma przepis, gotowal juz ten przysmak i moglby podac sekrety
> > tworzenia? Bardzo prosze :)
>
>
> Znana rowniez we Wloszech jako Cioppino. Oto link do mojego przepisu w
> archiwach:
>
> http://tinylink.com/?Zmpu4dee3R


Ja tam sie nie znam, ale Larousse Gastronomique (wydanie amerykanskie)
podaje:

cioppino -- danie z San Francisco (California) skladajace sie z
duszonych kawalkow bialej ryby, duzych krewetek, malzy na bazie z
pomidorow, czosnku i bialego wina.
I tak tez wyglada mniej wiecej Twoj przepis.

Bouillabase, to danie prowansalskie, a pierwotnie danie marsylskich
rybakow sporzadzane ze swiezo zlowionych, nie idacych do sprzedazy ryb i
owocow morza. Nazwa wywodzi sie od techniki przyrzadzania -- szybkiego
wygotowaywania w duzym garnku, pierwotnie na palenisku.
Podstawowym gatunkiem ryby do bouillabase jest karmazyn, ale uzywa sie
tez innych gatunkow. Ponadto typowe produkty to male kraby, rozmaite
skorupiaki i mieczaki morskie. Charakterystyczne przyprawy to szafran i
skorka pomaranczowa (oprocz wielu innych).
Zupe i ugotowana w niej rybe podaje sie osobno, przy czym zupe nalewa na
kromki wysuszonego domowego chleba.
Znawcy twierdza, ze prawdziwie dobra bouillabase mozna zjesc tylko w
Marsylii, a w kazdym razie powinna byc ona przyrzadzana z absolutnie
swiezych srodziemnomorskich ryb i owocow morza. Z innych produktow to
tylko mierne podrobki.

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-10 17:45:00

Temat: Re: Zupa bouillabaisse ???
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com> szukaj wiadomości tego autora



Wladyslaw Los wrote:
> Ja tam sie nie znam, ale Larousse Gastronomique (wydanie amerykanskie)
> podaje:
>
> cioppino -- danie z San Francisco (California) skladajace sie z
> duszonych kawalkow bialej ryby, duzych krewetek, malzy na bazie z
> pomidorow, czosnku i bialego wina.
> I tak tez wyglada mniej wiecej Twoj przepis.
>
> Bouillabase, to danie prowansalskie, a pierwotnie danie marsylskich


Kajam sie. Od lat zylam w przekonaniu, ze obie zupy sa podobne.
Najwyrazniej dawno zeszlam na manowce niewiedzy i tak w niej trwalam az
do dzis! A teraz dzieki Tobie i Larusowi Gastronomikowi (mondry facet)
chodze cala oblana swiatlem wiedzy.

Wlasnie czytam ten przepis w Paul Bocuse. Calkiem interesujacy na jakies
wieksze przyjecie.

MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-16 07:48:36

Temat: Re: Zupa bouillabaisse ???
Od: "A. Furtek" <a...@p...gov.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Znana rowniez we Wloszech jako Cioppino. Oto link do mojego przepisu w
archiwach:
>
> http://tinylink.com/?Zmpu4dee3R
>
> Magdalena Bassett
Witam,
Niewazne czy to wariacja na temat Cioppino czy oryginalny wlaski
przepis.Ugotowalem wg przepisu Magdaleny, zupka byla przepyszna.
Pozdrawiam,
--
______________________
Andrzej FURTEK (XJ900)
a...@w...pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Sledz po wegiersku i zurek po stryszewsku.
"Skunksa chuch" - czyli co u Krysi?
inna zupa z kurczaka
Czy kelner powinien pytac " czy smakowalo" ?
Pilnie kotleciki z jajek???

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »