Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Zupa śliwkowa [P] - moje wkupne

Grupy

Szukaj w grupach

 

Zupa śliwkowa [P] - moje wkupne

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-10-08 07:46:13

Temat: Zupa śliwkowa [P] - moje wkupne
Od: Edward Kniażycki <e...@g...net> szukaj wiadomości tego autora

Witam,

Niedawno pojawiłem się na Pl.Rec.Kuchnia oficjalnie, teraz
pragnę dorzucić swoje wkupne - przepis na zupę śliwkową.
(Sprawdzałem archiwum, prawdopodobnie tego jeszcze nie było.)
Przepis został po mojej babci; w oryginale jest szynka,
ale ta przedwojenna. Obecnie praktykujemy poniższy sposób
przygotowania:

30 dg dobrej wędzonki (schab wędzony z kością, ew. chudy boczek)
gotujemy z warzywami jak na rosół. Osobno gotujemy śliwki
(z pestkami, 7-10 szt. na osobę), dodajemy do nich trochę wywaru
z wędzonki i nieco cukru. Uważamy żeby śliwki nie rozgotowały się,
innymi słowy - gotujemy kilka minut na małym ogniu, tak by były
miękkie.
Gdy są już gotowe wlewamy je do wywaru (ze schabu i warzyw). Zabielamy
śmietaną, doprawiamy cytryną, cukrem i bulionem. Proszę uważać z cukrem
- zupa powinna mieć smak półwytrawnego wina. Podajemy z grubym
makaronem.

Wywar ze schabu z bulionem nie jest substytutem przedwojennej szynki,
jednak użycie szynki współczesnej (z supermarketu) zapewnia katastrofę.
Po prostu - potrzebna jest prawdziwa, nie klejona, nie pompowana
i nie wirowana szynka. Ta uwaga wypadek gdyby ktoś chciał wykonać
przepis w oryginale.

Pozdrawiam

Ed.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-10-08 08:40:17

Temat: Re: Zupa śliwkowa [P] - moje wkupne
Od: "slonko" <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Serdecznie witam :)

> Osobno gotujemy śliwki
> (z pestkami, 7-10 szt. na osobę), dodajemy do nich trochę wywaru
> z wędzonki i nieco cukru. Uważamy żeby śliwki nie rozgotowały się,
> innymi słowy - gotujemy kilka minut na małym ogniu, tak by były
> miękkie.

A te sliwki to suszone, czy prosto z drzewa?

Pozdrawiam
Magda-Slonko(Wroclaw)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-08 08:45:51

Temat: Re: Zupa śliwkowa [P] - moje wkupne <i lekkie (OT)>
Od: AgataW <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Edward Kniażycki <e...@g...net> wrote:

>Witam,
>
>Niedawno pojawiłem się na Pl.Rec.Kuchnia oficjalnie, teraz
>pragnę dorzucić swoje wkupne - przepis na zupę śliwkową.
>(Sprawdzałem archiwum, prawdopodobnie tego jeszcze nie było.)
(ciach)

Doskonaly przepis
.....dodam moje trzy grosze obok.....ale nie w temacie :).
Nawiazanie wyszczegolniam wielkimi literami :)

Ostatnio goszczac Obcego w naszym domu i pokazujac Obcemu
narodowe dania, mialam okazje sprobowac czerniny.....A ze ZUPA to
kontrowersyjna i niekoniecznie latwa w zaakceptowaniu, dlatego
tez miejsce sprobowania musialo byc godne zaufania.....

Wroclaw....(ale miasto!!!!!!)

Talerz STAROPOLSKIEJ czerniny......I mieszane
uczucia.....wykonanie perfekcyjne.....z kaczki z aromatem suszonych owocow
(SLIWKI !) i podane z lanymi kluskami (raczej powiedzialabym
kluseczkami bo dokladnie tutaj to pasuje najlepiej). Wiem ze lepszego
podania tej zupy nie moglabym sie spodziewac.....bylo
perfekcyjne ! Ale.....wierze, ze taka zupe mozna lubic. Mysle ze mozna
miec na nia wielka ochote. Mysle, ze powinno sie dac jej jeszcze
jedna szanse (albo kilka) bo sa potrawy ktore wciagaj ale
...dopiero za kolejna proba.

Intuicyjnie czuje ze nie skusze sie na ponowny wlasny talerz
ale jezeli ktos obok mnie zamowi to najprawdopodobnie lyzke w tym
umocze.....

Pozdrawiam AgataW.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-08 08:55:57

Temat: Re: Zupa śliwkowa [P] - moje wkupne
Od: Edward Kniażycki <e...@g...net> szukaj wiadomości tego autora

slonko wrote:
> Serdecznie witam :)
>
>
>>Osobno gotujemy śliwki
>>(z pestkami, 7-10 szt. na osobę), [...]
> A te sliwki to suszone, czy prosto z drzewa?
>
> Pozdrawiam
> Magda-Slonko(Wroclaw)
>
>
Witaj,

Mogą być i świeże (lepiej), i suszone.

Ed.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-08 10:48:44

Temat: Re: Zupa śliwkowa [P] - moje wkupne <i lekkie (OT)>
Od: "slonko" <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Wroclaw....(ale miasto!!!!!!)
>
> Talerz STAROPOLSKIEJ czerniny......

A gdzie we Wroclawiu tej czerniny mozna sprobowac?

Pozrawiam
Magda-Slonko(Wroclaw)



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-08 11:22:45

Temat: Re: Zupa śliwkowa [P] - moje wkupne <i lekkie (OT)>
Od: AgataW <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

"slonko" <s...@w...pl> wrote:

>> Wroclaw....(ale miasto!!!!!!)
>>
>> Talerz STAROPOLSKIEJ czerniny......
>
>A gdzie we Wroclawiu tej czerniny mozna sprobowac?

...na srodku rynku macie takie zadziwiajace "sukiennice" i tam
znajduje sie dosc popularny (slynny z kucharza i zupy
grzybowej w chlebie!) bodajze lokal o nazwie Kuchnia
staropolska-Gospoda Wroclawska

Specjalnosc prosie z kasza i czernina, polecam grzybowa,
polecam karpia po zydowsku na cieplo choc otrzymanie go bylo dla mnie
ogroooooomnym zaskoczeniem (zrobiony doskonale ale podany z
doskonalym slodkim malinowym z barwy a zurawinowo, jarzebinowo,
rozano, skorkowo pomaranczowo, migdalowo smakowym). A my sie
spodziewali .....cebuli ;), nie polecam golabkow bo serca nie
mialy tylko suchy farsz z ryzem i nie za bardzo "mise pierogow" bo
skromna jak na mise i nie taka znowu dopracowana.....

Czasami widac po potrawach ktore wykonal albo dopracowal sam
Mistrz a co Adepci......

Polecam czernine jesli ktos odwazny...najlepsze miejsce chyba
na to....cena mhhhhhh .....no ladna ;) bo lokal zlokalizowany
odpowiednio i ze swoja historia w obrazkach na scianie......Ale
czasem trzeba odreagowac :)

AgataW.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-08 11:29:38

Temat: Re: Zupa śliwkowa [P] - moje wkupne <i lekkie (OT)>
Od: "slonko" <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Polecam czernine jesli ktos odwazny...najlepsze miejsce chyba
> na to....cena mhhhhhh .....no ladna ;) bo lokal zlokalizowany
> odpowiednio i ze swoja historia w obrazkach na scianie......Ale
> czasem trzeba odreagowac :)
>
> AgataW.

A wlasnie, podziel sie cenami, bo moze mnie po prostu nie bedzie stac, a
glupio tak wejsc, zobaczyc karte dan i uciec czym predzej ;)

Magda


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-08 11:43:57

Temat: Re: Zupa śliwkowa [P] - moje wkupne <i lekkie (OT)>
Od: AgataW <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

"slonko" <s...@w...pl> wrote:

>A wlasnie, podziel sie cenami, bo moze mnie po prostu nie bedzie stac, a
>glupio tak wejsc, zobaczyc karte dan i uciec czym predzej ;)
>
>Magda

....zupy srednio 12-15 zlotych
....pierogi 6 sztuk 15 zlotych
....karp okolo 20 zlotych ale wart zobaczenia
.....miesiwa....od 30stu w gore

.....no drogo ale jak sie zaczaruje, ze zupa slynna i ze
polecano Ci zupe to mysle, ze kazdy szanujacy sie Serwujacy zmieknie
i nawet mu poliki nie drgna......jak sie tylko zupe sprobuje.
Restauracje sa dla ludzi i nie ma co sie szczegolnie
martwic......chcesz zjesc zupe, wchodzisz i inwestujesz..tylko w zupe
:)))) (powiedziala Agata co zanim usiadla to w kurtce poprosila
kelnera o menu :)

AgataW.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-08 11:58:23

Temat: Re: Zupa śliwkowa [P] - moje wkupne <i lekkie (OT)>
Od: "slonko" <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

> ....zupy srednio 12-15 zlotych
> ....pierogi 6 sztuk 15 zlotych
> ....karp okolo 20 zlotych ale wart zobaczenia
> .....miesiwa....od 30stu w gore
>

No, ujda te ceny. Zaciekawil mnie ten karp. Wybiore sie z moim TZetkiem w
najblizszym czasie :)

Pozdrawiam i dziekuje za szczegolowe info.
Magda


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-08 20:12:30

Temat: Re: Zupa śliwkowa [P] - moje wkupne <i lekkie (OT)>
Od: b...@i...com.pl (Barbara Czaplicka) szukaj wiadomości tego autora

From: "slonko" <s...@w...pl>

> > ....zupy srednio 12-15 zlotych
> > ....pierogi 6 sztuk 15 zlotych
> > ....karp okolo 20 zlotych ale wart zobaczenia
> > .....miesiwa....od 30stu w gore
> >
>
> No, ujda te ceny. Zaciekawil mnie ten karp. Wybiore sie z moim TZetkiem w
> najblizszym czasie :)
> Magda
>

Eeeeeeeeeee, przy takich cenach to ja bym, tez w Rynku, odwiedzila Lwowska.
Smacznie na pewno, a i taniej!
Obok Dworu Polskiego.
Barbara

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Ostanio zrobiłam pycha czerwona paprykę po grezku:)
malaga - pytanie
selery
takie urządzonko do mleka
Wieprzowe serce...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »