« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-09-10 09:52:18
Temat: Re: Żurawina!!!Tue, 10 Sep 2002 22:38:04 +0200, "anty_k" <a...@p...pl>
napisal:
>Surowiec - jak w temacie.
>
>Ilość - 3 litry
>
>Tak na pierwszy rzut oka to na żurek się nie nadają..
>
>A więc co z tymi kulkami zrobić, a najlepiej jeszcze jak..
>
>Wdzieczny byłbym niezmiernie za jakiś przepisik, albo chociaż linków kilka.
Witam.
Galaretka żurawinowa
Proporcje na 1 kilogram tychże.
Umyte i przebrane żurawiny wsypać do rondla, wlać szklankę wody,
rozgotować i odcedzić. Do soku dosypać 50 dag cukru i pogrzewać, ale
nie dłużej niż 15 minut. Gdy galaretka jest gotowa, przelać ją do
słoików i zamknąć. Miazgę można zalać ponownie wodą, podgotować i
odcedzić - wykorzystać do kisielu.
hmmm
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-09-10 10:06:12
Temat: Re: Żurawina!!!
A gdzie da sie wogole zbierac zurawine? Bo slysze o niej wszedzie, na polce
w sklepie widze, a w naturze nigdy na nia nie trafilam :o(
I dlatego od lat do mies i smazonych camembertow pakuje borowki.
HELP!
pozdrowienia
misiorek :o)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-10 10:57:45
Temat: Re: Żurawina!!!> A gdzie da sie wogole zbierac zurawine? Bo slysze o niej wszedzie, na
polce
> w sklepie widze, a w naturze nigdy na nia nie trafilam :o(
Bo to są z reguły tereny bagienne lub mocno podmokłe.
Ja tam mam takie swoje miejsce na Mazurach.
> I dlatego od lat do mies i smazonych camembertow pakuje borowki.
Ale to się ma nijak do żurawiny, i należy pamiętać aby żurawiny przed
przetworzeniem koniecznie przemrozić. Mozna ją przechowywać zanurzoną w
wodzie w chłodnym miejscu nawet i 1/2 roku.
--
Pozdr. Jerzy Nowak
"Learn the rules. Then break some."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-10 11:09:04
Temat: Re: Żurawina!!!
Użytkownik "misiorek :o)" <m...@a...katowice.pl> napisał w wiadomości
news:alkg7u$qk9$1@news.tpi.pl...
>
> A gdzie da sie wogole zbierac zurawine? Bo slysze o niej wszedzie, na
polce
> w sklepie widze, a w naturze nigdy na nia nie trafilam :o(
> I dlatego od lat do mies i smazonych camembertow pakuje borowki.
> HELP!
>
> pozdrowienia
> misiorek :o)
>
----- Original Message -----
From: "misiorek :o)" <m...@a...katowice.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Sent: Tuesday, September 10, 2002 12:06 PM
Subject: Re: Żurawina!!!
>
> A gdzie da sie wogole zbierac zurawine? Bo slysze o niej wszedzie, na
polce
> w sklepie widze, a w naturze nigdy na nia nie trafilam :o(
> I dlatego od lat do mies i smazonych camembertow pakuje borowki.
> HELP!
>
> pozdrowienia
> misiorek :o)
>
Z tego co wiem , to rosną w tej "dzikszej" stronie Polski, tzn blizej
wschodniej granicy. Mieszkam w takim miejscu, że na mapie dominuje kolor
zielony (laaaasy), więc coś takiego w miarę łatwo kupić - poza tym tereny
muszą być podmokłe - najlepiej jakieś bagienka.
Osobiście raz w życiu to zbierałem, ale tak dawno temu, że nie trafiłbym w
to miejsce. Poza tym uważam, że do zbierania jagód stworzone zostały kobiety
:). Jeśli idę do lasu to tylko na grzyby, a tych niestety nie ma.
Żurawiny kupiłem na targu - 10 zł za 3l.
Pozdrawiam.
Piotr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-10 11:12:39
Temat: Re: Żurawina!!!
Użytkownik "Jerzy" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:alkj7a$eqe$1@sunsite.icm.edu.pl...
> > A gdzie da sie wogole zbierac zurawine? Bo slysze o niej wszedzie, na
> polce
> > w sklepie widze, a w naturze nigdy na nia nie trafilam :o(
>
> Bo to są z reguły tereny bagienne lub mocno podmokłe.
> Ja tam mam takie swoje miejsce na Mazurach.
>
> > I dlatego od lat do mies i smazonych camembertow pakuje borowki.
>
> Ale to się ma nijak do żurawiny, i należy pamiętać aby żurawiny przed
> przetworzeniem koniecznie przemrozić
cięcie...
Można trochę więcej szczegółów?
Zamrażarka? Ajeśli tak to jak długo?
Piotr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-10 11:36:53
Temat: Re: Żurawina!!!>
> Można trochę więcej szczegółów?
>
> Zamrażarka? Ajeśli tak to jak długo?
jesli u Ciebie na Wigilie gotuje sie kisiel zurawinowy, to mozesz teraz
zamrozic i niech sobie porcja zurawin czeka na swieta.
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-10 11:44:47
Temat: Re: Żurawina!!!
Użytkownik "Basia" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:alkl1m$raj$1@news2.tpi.pl...
> >
> > Można trochę więcej szczegółów?
> >
> > Zamrażarka? Ajeśli tak to jak długo?
>
>
> jesli u Ciebie na Wigilie gotuje sie kisiel zurawinowy, to mozesz teraz
> zamrozic i niech sobie porcja zurawin czeka na swieta.
>
>
> pozdrawiam
> Basia
Raczej nie o to mi chodzi.
Chciałbym jakiś przepis nazwijmy to ... piwniczny.
Taki co w swym przepisie uwzględnił zapakowanie tego do słoiczków i
wstawienie do piwnicy.
Piotr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-10 15:10:18
Temat: Re: Żurawina!!!
Sos zurawinowo-gruszkowy do mies:
Kg zurawin, pol kilo gruszek (twarde, soczyste), 700g cukru.
Zurawiny zasypac cukrem, odstawic na kilka godzin. Zagotowac, skrecic ogien
na minimum, dodac pokrojone w gruba kostke gruszki. Gdy gruszki sa
dogotowane zaraz przekladac do sloikow. Uwazac z gotowaniem, aby wiekszosc
zurawin zostala w calosci.
Bez gruszek: kg zurawin, pol kilo cukru. Wykonanie tak samo, poza dodaniem
gruszek, ma sie rozumiec.
Agata Solon, naturalna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-10 20:38:04
Temat: Żurawina!!!Witam wszystkich.
Surowiec - jak w temacie.
Ilość - 3 litry
Tak na pierwszy rzut oka to na żurek się nie nadają..
A więc co z tymi kulkami zrobić, a najlepiej jeszcze jak..
Wdzieczny byłbym niezmiernie za jakiś przepisik, albo chociaż linków kilka.
Zdrówka życzę.
Piotr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |