« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-04-20 13:14:20
Temat: Żurek?Kochani
Jak zrobic dobry zurek? Tzn. mysle o takim co sie go kupuje w sklepie
w buteleczce po poloweczce. Jak to rozcienczyc co dodac itp.?
A moze lepszy barszcz bialy? - tez nie mam pojecia jak go zrobic
oprocz kupowania w torebce
Pozdrawiam i zycze wszystkigo dobrego na swieta.
Rafal
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-04-20 14:21:53
Temat: Re: Żurek?
Rafal wrote:
> Kochani
> Jak zrobic dobry zurek? Tzn. mysle o takim co sie go kupuje w sklepie
> w buteleczce po poloweczce. Jak to rozcienczyc co dodac itp.?
> A moze lepszy barszcz bialy? - tez nie mam pojecia jak go zrobic
> oprocz kupowania w torebce
>
Ugotowac kielbase lub wedzonke, dodac soli, pieprzu i zabek czosnku;
wlac zurek ze sklepu, zamieszawszy go przedtem, dodac ugotowane osobno
pokrojone w kostke 3-4 ziemniaki. Mozna tez dodac smietnany, ale to juz
kwestia gustu, ja lubie bez, kwasny. Mozna tez dodac juz na talerz
ugotowane na twardo polowki jajka
A jesli chcialbys sam zakwasic zurek trzeba do tego maki zytniej
>
> Pozdrawiam i zycze wszystkigo dobrego na swieta.
> Rafal
Ja takze pozdrawiam serdecznie
Emilka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-20 15:10:13
Temat: Re: Żurek?E_milka wrote:
> A jesli chcialbys sam zakwasic zurek trzeba do tego maki zytniej
>
> > Pozdrawiam i zycze wszystkigo dobrego na swieta.
> > Rafal
>
> Ja takze pozdrawiam serdecznie
> Emilka
Maki zytniej napewno, ale dobze gdyby byla niewybielana, gruba i z
otrembami.
Make zalac woda dodac "maczna" skorke od chleba, zawinac sloik szmatka (bo
inaczej muszki winne beda mialy ucieche) postawic w cieplym miejscu i za
kilka dni bedzie gotowy zakwas do zuru lub barszczu.
pozdrawiam,
Slav
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-21 06:16:57
Temat: Odp: Żurek?
Użytkownik Slavek <s...@u...net> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@u...net...
> Maki zytniej napewno, ale dobze gdyby byla niewybielana, gruba i z
> otrembami.
> Make zalac woda dodac "maczna" skorke od chleba, zawinac sloik
szmatka (bo
> inaczej muszki winne beda mialy ucieche) postawic w cieplym miejscu
i za
> kilka dni bedzie gotowy zakwas do zuru lub barszczu.
od siebie dodam, że koniecznie z razowej (można dorzucić płatków
owsianych), można dodać też czosnku zęby albo cebuli zuchelek. i
mieszać co jakiś czas ale nie heavy-metalową łyżka a drzewnianą.
wychodzi pyszniejsze, gęstsze i aromatyczniejsze niż ze sklepku. acha.
i po zakwaszeniu przechowywać w lodówce coby fermentacja nie doszła za
daleko.
szmacnego!
wojtekm/wojmat
http://wjm.prv.pl
mailto:w...@w...prv.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-22 10:21:15
Temat: Re: Żurek?
Użytkownik Rafal <r...@s...com.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:8dmvrg$jfg$...@n...se.com.pl...
> Kochani
> Jak zrobic dobry zurek? Tzn. mysle o takim co sie go kupuje w sklepie
> w buteleczce po poloweczce. Jak to rozcienczyc co dodac itp.?
> A moze lepszy barszcz bialy? - tez nie mam pojecia jak go zrobic
> oprocz kupowania w torebce
>
> Pozdrawiam i zycze wszystkigo dobrego na swieta.
> Rafal
>
> Podaję przepis na 4 os.Więc : dwie torebki żurku w paczce (nie w
butelce) zagotować
w międzyczsie -podsmażć 300 g kiełbasy pokrojonej w kostkę i 1 cebulkę,
ugotować ziemniaki 4 średnie ; przyprawy - sól, pieprz, maggi, cukier,
czosnek, ocet, majeranek, dodać wszystko do gara z żurkiem, zagotować i
gotowe! Gwarantuję wyśmienity smak, i dużą oszczędność czsu a przede
wszystkim możesz wmawiać,że jest na prawdziwym zakwasie i tak nikt nie pozna
aha dodaj do każdej flaczarki połwkę
. Pozdro Darek
.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-22 10:56:22
Temat: Re: Żurek?
Użytkownik Darek <p...@k...net.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:39018124$...@n...vogel.pl...
>
> Użytkownik Rafal <r...@s...com.pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:8dmvrg$jfg$...@n...se.com.pl...
> > Kochani
> > Jak zrobic dobry zurek? Tzn. mysle o takim co sie go kupuje w sklepie
> > w buteleczce po poloweczce. Jak to rozcienczyc co dodac itp.?
> > A moze lepszy barszcz bialy? - tez nie mam pojecia jak go zrobic
> > oprocz kupowania w torebce
> >
> > Pozdrawiam i zycze wszystkigo dobrego na swieta.
> > Rafal
> >
> > Podaję przepis na 4 os.Więc : dwie torebki żurku w paczce (nie w
> butelce) zagotować
> w międzyczsie -podsmażć 300 g kiełbasy pokrojonej w kostkę i 1
cebulkę,
> ugotować ziemniaki 4 średnie ; przyprawy - sól, pieprz, maggi,
cukier,
> czosnek, ocet, majeranek, dodać wszystko do gara z żurkiem, zagotować i
> gotowe! Gwarantuję wyśmienity smak, i dużą oszczędność czsu a przede
> wszystkim możesz wmawiać,że jest na prawdziwym zakwasie i tak nikt nie
pozna
> aha dodaj do każdej flaczarki połwkę
> . Pozdro Darek
> .połówkę jajka oczywiście:-)
>
>
>
>
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-22 11:35:48
Temat: Re: Żurek?Darek <p...@k...net.pl> wrote:
> > Podaję przepis na 4 os.Więc : dwie torebki żurku w paczce (nie w
> butelce) zagotować
> w międzyczsie -podsmażć 300 g kie"basy pokrojonej w kostkę i 1 cebulkę,
> ugotować ziemniaki 4 średnie ; przyprawy - sól, pieprz, maggi, cukier,
> czosnek, ocet, majeranek, dodać wszystko do gara z żurkiem, zagotować i
> gotowe! Gwarantuję wyśmienity smak, i dużą oszczędność czsu a przede
> wszystkim możesz wmawiać,że jest na prawdziwym zakwasie i tak nikt nie pozna
O swieta naiwnosci!
Wiesz, co? Ja takich co nie odroznia zurku na zakwasie od zurku z
torebki nie zapraszam do siebie na jedzenie.
Inna sprawa, ze sposrod zup torebkowych niektore zurki rzeczywiscie
wypadaja calkiem niezle i odpowiedni doprawione daja sie zjesc.
Mi tymczasem nie wyszedl zakwas na barszc swiateczny, zapasy kwasu
buraczanego z zamrazalnika zdazyly sie od wigilii popsuc. O wstydzie!
Bede musial barszcz zafalszowac!
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-29 08:28:11
Temat: Re: Żurek?
Rafal wrote:
>
> Kochani
> Jak zrobic dobry zurek? Tzn. mysle o takim co sie go kupuje w sklepie
> w buteleczce po poloweczce. Jak to rozcienczyc co dodac itp.?
> A moze lepszy barszcz bialy? - tez nie mam pojecia jak go zrobic
> oprocz kupowania w torebce
Prosta i skuteczna wersja, zawsze tak robie:
Obrane i pokrojone w kostke ziemniaki gotujesz w lekko osolonej
wodzie,
po 10 minutach dodajesz pokrojona w plastry kielbase (taka
najzwyklejsza,
torunska, podwawelska itp). Jak ziemniaki beda miekkie, dodajesz
butelke
lub wiecej (wg przepisu na butelce) zurku. Zagotuj, dodaj zabek
lub dwa
roztartego/wycisnietego czosnku, majeranek i pogotuj minute-
dwie. Na koniec
dosol do smaku i gotowe.
BK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-10 15:13:33
Temat: Re: Żurek?
Użytkownik Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> w wiadomooci do grup
dyskusyjnych napisał:1e9hrwg.94hx6b1eb3fzqN%w...@t...com.pl...
> Darek <p...@k...net.pl> wrote:
>
> > > Podaję przepis na 4 os.Więc : dwie torebki żurku w paczce (nie w
> > butelce) zagotować
> > w międzyczsie -podsmażć 300 g kie"basy pokrojonej w kostkę i 1
cebulkę,
> > ugotować ziemniaki 4 średnie ; przyprawy - sól, pieprz, maggi,
cukier,
> > czosnek, ocet, majeranek, dodać wszystko do gara z żurkiem, zagotować i
> > gotowe! Gwarantuję wyśmienity smak, i dużą oszczędność czsu a przede
> > wszystkim możesz wmawiać,że jest na prawdziwym zakwasie i tak nikt nie
pozna
>
> O swieta naiwnosci!
> Wiesz, co? Ja takich co nie odroznia zurku na zakwasie od zurku z
> torebki nie zapraszam do siebie na jedzenie.
> Inna sprawa, ze sposrod zup torebkowych niektore zurki rzeczywiscie
> wypadaja calkiem niezle i odpowiedni doprawione daja sie zjesc.
>
> Mi tymczasem nie wyszedl zakwas na barszc swiateczny, zapasy kwasu
> buraczanego z zamrazalnika zdazyly sie od wigilii popsuc. O wstydzie!
> Bede musial barszcz zafalszowac!
>
> Wladyslaw
> Juz czuje sie zaszczycony zaproszeniem. bo doskonale potrafie odroznic
jaedno od drugiego niestety tacy jak my są już na wymarciu
Pozdro Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |