« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-11-27 10:29:41
Temat: bakłażan- pomocCzesc
Mąż miał kupić kabaczka, kupił bakłażana (to u niego typowe).
Prosze podajcie jakiś łatwy przepis na potrawę z tego warzywa.
Może Bakłażan pieczony w piekarniku?
Googlowalam trochę i wiem, ze b. ma goryczkę, której trzeba się pozbyć.
Pomożecie niedzielnej kucharce?
ula
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-11-27 10:46:22
Temat: Re: bakłażan- pomocUlaPod wrote:
> Czesc
>
> Mąż miał kupić kabaczka, kupił bakłażana (to u niego typowe).
>
> Prosze podajcie jakiś łatwy przepis na potrawę z tego warzywa.
> Może Bakłażan pieczony w piekarniku?
>
> Googlowalam trochę i wiem, ze b. ma goryczkę, której trzeba się pozbyć.
> Pomożecie niedzielnej kucharce?
Moze omdlaly imam?
--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-27 12:22:15
Temat: Re: bakłażan- pomocUżytkownik batory napisał:
> E, tam. Niewielka pomyłka. Ja wysłałam mojego (jeszcze na samym początku
> naszego wspólnego życia) po natkę. Na jego pytanie: a co to? rzekłam, że to
> liście od pietruszki. No więc on poszedł i przyniósł mi .... liście od pora.
Mylone nagminnie, ale wyuczalne z czasem:
por-seler
koperek-natka
cukinia-kabaczek
brwi-rzęsy
sukienka-spódnica
--
pa, BasiaBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-27 12:22:45
Temat: Re: bakłażan- pomoc
Użytkownik "UlaPod" <u...@U...pl.invalid> napisał w wiadomości
news:co9kse$qhp$1@kujawiak.man.lodz.pl...
> Czesc
>
> Mąż miał kupić kabaczka, kupił bakłażana (to u niego typowe).
>
E, tam. Niewielka pomyłka. Ja wysłałam mojego (jeszcze na samym początku
naszego wspólnego życia) po natkę. Na jego pytanie: a co to? rzekłam, że to
liście od pietruszki. No więc on poszedł i przyniósł mi .... liście od pora.
Pozdrówka - Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-27 12:59:41
Temat: Re: bakłażan- pomocBasiaBjk wrote:
> Użytkownik batory napisał:
>
>> E, tam. Niewielka pomyłka. Ja wysłałam mojego (jeszcze na samym początku
>> naszego wspólnego życia) po natkę. Na jego pytanie: a co to? rzekłam,
>> że to
>> liście od pietruszki. No więc on poszedł i przyniósł mi .... liście od
>> pora.
>
>
> Mylone nagminnie, ale wyuczalne z czasem:
> por-seler
> koperek-natka
> cukinia-kabaczek
> brwi-rzęsy
> sukienka-spódnica
Moj ukochany, wyslany raz po sos sojowy, przyniosl oliwe z oliwek :)
--
mojra
I hit the door, all the dudes hit the floor.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-27 14:08:24
Temat: Re: bakłażan- pomocmojra <m...@o...pl> napisał(a):
>> > Mylone nagminnie, ale wyuczalne z czasem:
> > por-seler
> > koperek-natka
> > cukinia-kabaczek
> > brwi-rzęsy
> > sukienka-spódnica
>
> Moj ukochany, wyslany raz po sos sojowy, przyniosl oliwe z oliwek :)
A mój wysłany po herbatę miętową przyniósł herbatkę z pokrzywy. Tłumaczenie
brzmiało: to też jest zielone!
Ale czymże by było życie bez nich? Są tacy zabawni ;-)
Atunia
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-27 14:12:38
Temat: Re: bakłażan- pomocUlaPod <u...@U...pl.invalid> napisał(a):
> Prosze podajcie jakiś łatwy przepis na potrawę z tego warzywa.
> Może Bakłażan pieczony w piekarniku?
>
> Googlowalam trochę i wiem, ze b. ma goryczkę, której trzeba się pozbyć.
> Pomożecie niedzielnej kucharce?
Niewiele mogę pomóc, może jak masz taką patelnię "grillową", to zasmażysz je
tak, jak na grillu? Bakłażana pociąć na plastry, posolić i odstawić na pół
godziny, potem obetrzeć z tego, co się wydzieli, posmarować oliwą i jakimś
zielskiem (prowansalskie? oregano samo?) i na patelnię. Ja jadłam z grilla i
były fajne, ale bardziej jako zakąska, a nie danie główne. Można chyba
podsmażyć je z plastrami kiełbasy, aby było to bardziej pożywne.
Atunia
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-27 20:36:21
Temat: Re: bakłażan- pomocUlaPod wrote:
> Czesc
>
> Mąż miał kupić kabaczka, kupił bakłażana (to u niego typowe).
>
> Prosze podajcie jakiś łatwy przepis na potrawę z tego warzywa.
> Może Bakłażan pieczony w piekarniku?
>
> Googlowalam trochę i wiem, ze b. ma goryczkę, której trzeba się pozbyć.
> Pomożecie niedzielnej kucharce?
np spagetti po sycylijsku
0. kroisz bakłażana w kostkę (ok 1x1cm), wkładasz do sitka, solisz,
odstawiasz na 40 min.,
1. rozgrzewasz na patelni oliwe
2. wrzucasz na nią niepokrojone ząbki czosnku
3. zrumieniasz ze wszystkich stron na brązowo
4. zmywasz sól z bakłażana, obsychasz (np za pomocą papierowego ręcznika)
5. wrzucasz bakłażana na patelnię
6. jak już bakłażan zmięknie dodajesz do tego pokrojone pomidory (ja używam
do tego krojonych pomidorów z puszki np. valfrutty), czarne oliwki i ostrą
papryczkę do smaku
7. gotujesz to jeszcze kilka minut i gotowe
8. łączysz ze spagetti i doprawiasz parmezanem
Jeśli chodzi o proporcje to ja dla 2 głodomorów zużywam 2 średnie bakłażany,
5 ząbków czosnku, jedną ostrą papryczkę, jedną puszkę (400g) pomidorów
krojonych i jakieś 300g spagetti.
danie proste i do tego bardzo smaczne :)
pozdrawiam
--
Paulinka /\/\/\
( ''>
Subtitles converter ^^^^
http://subconv.sf.net ***MIMUW***
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-29 11:39:49
Temat: Re: bakłażan- pomoc
>
> 0. kroisz bakłażana w kostkę (ok 1x1cm), wkładasz do sitka, solisz,
> odstawiasz na 40 min.,
O. Dzisaj to zrobię.
Powiedz mi tylko czy bakłażana mam kroić ze skórą czy bez?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |