Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia bakłażan- pomoc

Grupy

Szukaj w grupach

 

bakłażan- pomoc

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-11-27 10:29:41

Temat: bakłażan- pomoc
Od: "UlaPod" <u...@U...pl.invalid> szukaj wiadomości tego autora

Czesc

Mąż miał kupić kabaczka, kupił bakłażana (to u niego typowe).

Prosze podajcie jakiś łatwy przepis na potrawę z tego warzywa.
Może Bakłażan pieczony w piekarniku?

Googlowalam trochę i wiem, ze b. ma goryczkę, której trzeba się pozbyć.
Pomożecie niedzielnej kucharce?

ula



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-11-27 10:46:22

Temat: Re: bakłażan- pomoc
Od: m...@p...onet.pl (Kot) szukaj wiadomości tego autora

UlaPod wrote:
> Czesc
>
> Mąż miał kupić kabaczka, kupił bakłażana (to u niego typowe).
>
> Prosze podajcie jakiś łatwy przepis na potrawę z tego warzywa.
> Może Bakłażan pieczony w piekarniku?
>
> Googlowalam trochę i wiem, ze b. ma goryczkę, której trzeba się pozbyć.
> Pomożecie niedzielnej kucharce?

Moze omdlaly imam?


--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-27 12:22:15

Temat: Re: bakłażan- pomoc
Od: BasiaBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik batory napisał:

> E, tam. Niewielka pomyłka. Ja wysłałam mojego (jeszcze na samym początku
> naszego wspólnego życia) po natkę. Na jego pytanie: a co to? rzekłam, że to
> liście od pietruszki. No więc on poszedł i przyniósł mi .... liście od pora.

Mylone nagminnie, ale wyuczalne z czasem:
por-seler
koperek-natka
cukinia-kabaczek
brwi-rzęsy
sukienka-spódnica
--
pa, BasiaBjk


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-27 12:22:45

Temat: Re: bakłażan- pomoc
Od: "batory" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "UlaPod" <u...@U...pl.invalid> napisał w wiadomości
news:co9kse$qhp$1@kujawiak.man.lodz.pl...
> Czesc
>
> Mąż miał kupić kabaczka, kupił bakłażana (to u niego typowe).
>
E, tam. Niewielka pomyłka. Ja wysłałam mojego (jeszcze na samym początku
naszego wspólnego życia) po natkę. Na jego pytanie: a co to? rzekłam, że to
liście od pietruszki. No więc on poszedł i przyniósł mi .... liście od pora.
Pozdrówka - Agnieszka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-27 12:59:41

Temat: Re: bakłażan- pomoc
Od: mojra <m...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

BasiaBjk wrote:
> Użytkownik batory napisał:
>
>> E, tam. Niewielka pomyłka. Ja wysłałam mojego (jeszcze na samym początku
>> naszego wspólnego życia) po natkę. Na jego pytanie: a co to? rzekłam,
>> że to
>> liście od pietruszki. No więc on poszedł i przyniósł mi .... liście od
>> pora.
>
>
> Mylone nagminnie, ale wyuczalne z czasem:
> por-seler
> koperek-natka
> cukinia-kabaczek
> brwi-rzęsy
> sukienka-spódnica

Moj ukochany, wyslany raz po sos sojowy, przyniosl oliwe z oliwek :)

--
mojra

I hit the door, all the dudes hit the floor.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-27 14:08:24

Temat: Re: bakłażan- pomoc
Od: "Atunia " <a...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

mojra <m...@o...pl> napisał(a):

>> > Mylone nagminnie, ale wyuczalne z czasem:
> > por-seler
> > koperek-natka
> > cukinia-kabaczek
> > brwi-rzęsy
> > sukienka-spódnica
>
> Moj ukochany, wyslany raz po sos sojowy, przyniosl oliwe z oliwek :)

A mój wysłany po herbatę miętową przyniósł herbatkę z pokrzywy. Tłumaczenie
brzmiało: to też jest zielone!

Ale czymże by było życie bez nich? Są tacy zabawni ;-)

Atunia

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-27 14:12:38

Temat: Re: bakłażan- pomoc
Od: "Atunia " <a...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

UlaPod <u...@U...pl.invalid> napisał(a):

> Prosze podajcie jakiś łatwy przepis na potrawę z tego warzywa.
> Może Bakłażan pieczony w piekarniku?
>
> Googlowalam trochę i wiem, ze b. ma goryczkę, której trzeba się pozbyć.
> Pomożecie niedzielnej kucharce?

Niewiele mogę pomóc, może jak masz taką patelnię "grillową", to zasmażysz je
tak, jak na grillu? Bakłażana pociąć na plastry, posolić i odstawić na pół
godziny, potem obetrzeć z tego, co się wydzieli, posmarować oliwą i jakimś
zielskiem (prowansalskie? oregano samo?) i na patelnię. Ja jadłam z grilla i
były fajne, ale bardziej jako zakąska, a nie danie główne. Można chyba
podsmażyć je z plastrami kiełbasy, aby było to bardziej pożywne.

Atunia

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-27 20:36:21

Temat: Re: bakłażan- pomoc
Od: Paulina Kania <o...@a...net> szukaj wiadomości tego autora

UlaPod wrote:

> Czesc
>
> Mąż miał kupić kabaczka, kupił bakłażana (to u niego typowe).
>
> Prosze podajcie jakiś łatwy przepis na potrawę z tego warzywa.
> Może Bakłażan pieczony w piekarniku?
>
> Googlowalam trochę i wiem, ze b. ma goryczkę, której trzeba się pozbyć.
> Pomożecie niedzielnej kucharce?

np spagetti po sycylijsku

0. kroisz bakłażana w kostkę (ok 1x1cm), wkładasz do sitka, solisz,
odstawiasz na 40 min.,

1. rozgrzewasz na patelni oliwe
2. wrzucasz na nią niepokrojone ząbki czosnku
3. zrumieniasz ze wszystkich stron na brązowo
4. zmywasz sól z bakłażana, obsychasz (np za pomocą papierowego ręcznika)
5. wrzucasz bakłażana na patelnię
6. jak już bakłażan zmięknie dodajesz do tego pokrojone pomidory (ja używam
do tego krojonych pomidorów z puszki np. valfrutty), czarne oliwki i ostrą
papryczkę do smaku
7. gotujesz to jeszcze kilka minut i gotowe
8. łączysz ze spagetti i doprawiasz parmezanem

Jeśli chodzi o proporcje to ja dla 2 głodomorów zużywam 2 średnie bakłażany,
5 ząbków czosnku, jedną ostrą papryczkę, jedną puszkę (400g) pomidorów
krojonych i jakieś 300g spagetti.

danie proste i do tego bardzo smaczne :)

pozdrawiam
--
Paulinka /\/\/\
( ''>
Subtitles converter ^^^^
http://subconv.sf.net ***MIMUW***

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-29 11:39:49

Temat: Re: bakłażan- pomoc
Od: "UlaPod" <u...@U...pl.invalid> szukaj wiadomości tego autora


>
> 0. kroisz bakłażana w kostkę (ok 1x1cm), wkładasz do sitka, solisz,
> odstawiasz na 40 min.,

O. Dzisaj to zrobię.
Powiedz mi tylko czy bakłażana mam kroić ze skórą czy bez?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

kotlety z kaszy gryczanej - pytanie
Rolada boczkowa
Kuleczki?
brukiew
krwisty stek wolowy ?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »