Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.dialog.net.pl!not-for-mail
From: "Trapez" <t...@p...wp.pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: biała sól - czym zastąpić ?
Date: Wed, 23 Feb 2005 16:18:06 +0100
Organization: Dialog Net
Lines: 35
Message-ID: <cvi6rd$eal$1@news.dialog.net.pl>
References: <6...@n...onet.pl> <cvc5ql$k26$1@inews.gazeta.pl>
<cvc7qr$d7m$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: xdsl-2178.zgora.dialog.net.pl
X-Trace: news.dialog.net.pl 1109171885 14677 81.168.232.130 (23 Feb 2005 15:18:05
GMT)
X-Complaints-To: http://www.dialog.pl/dialog/internet/internet.php?id=41
NNTP-Posting-Date: Wed, 23 Feb 2005 15:18:05 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4942.400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4942.400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:45285
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Marek" <M...@l...pl> napisał w wiadomości
> Cukier można z powodzeniem dla zdrowia zastąpić miodem jednocześnie
> zrezygnować z jedzenia słodyczy.Po jakimś czasie ciągle zmniejszając
> ilości dodawanego miodu do słodzenia stwierdzisz, że wiele produktów
> jest słodkich bez dosładzania.
>
Trochę o miodzie. O pozytywach czy szkodliwości nie decyduje tylko z czego
dany produkt się składa, ale także sposób jego przyjmowania. Miód poza
cukrami ma znaczącą ilość innych substancji dzięki którym ma pozytywne
właściwości. to że miód nie jest ot taką sobie mieszaniną cukrów świadczy
róznorodność jego gatunków, które mocno róznią się między sobą smakiem. A
wracając do szkodliwości, to miód nie powinien być przegrzewany, co
doprowadza go do płynnej postaci i często się zdarza aby wyglądał "ładnie"
dla klienta. Niestety przegrzanie powoduje zniszczenie pozytywnych
substancji i w efekcie zostają tam same cukry. Ja kupuję miód w sprawdzonym
miejscu, gdzie pani ma i takie lane dla nieświadomych, którzy myślą, że
takie są lepsze i nieprzegrzane, ładnie skrystalizowane. A co do jedzenia,
to miód powinien być spożywany najlepiej na czczo, dzięki temu że jest
lekkostrawny i szybko przechodzi przez układ pokarmowy. Zmieszanie go z
innym rodzajem pożywienia zwykle powoduje zbyt długie przetrzymanie go w
rzołądku i w efekcie fermentację. Jest niewiele rzeczy, które można z nim
łączyć. Z uwagi na utratę właściwości pod wpływem temperatury wyższej niż
około 37 stopni, stosowanie miodu do wypieków nie ma większego sensu.
Dobra rzecz jaką sprawdziłem to kogiel mogiel z żółtka lub dwóch, soku z
cytryny i miodu. Rano daje powera, a gdy to zjem nawet na czczo w środku
dnia, to zgaga murowana.
--
Pozdrawiam
Trapez
www.trapezonet.republika.pl
|