« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-08-28 20:16:43
Temat: biszkopt!Czesc...
Zawartosc lodowki:
kilka jajek
drozdze, soki
wodka
parowki /fuj!/
jakies podroby
ciasto /nie jedno/
agregat /ale to chyba standard w lodowkach/
swiatelko /ale nie do nieba/
Zawartosc szafki:
maka kukurydziana
maka wroclawska
maka tortowa
cukier
Dobra.... a teraz do sedna...! Musze miec na jutro puszniuski biszkopt!
Jeden zrobilem, ale moje aspiacje sa wieksze i mam zamiar zrobic cos
lepszego. Mam tylko jedna szanse... a nie mam dobrego przepisu na biszkopt..
znaczy mialem ale gdzies go wessalo... no i jestem w "." /kropce dla tych co
nie zaczaili.... I mam do was wielgachna prosbe.... podajcie jakies przepisy
na biszkopt! Tylko zeby tak cudownie wyrosl... musi byc lekki i puszysty!
koneicznie, no i przydalo by sie zeby byl zolciutki, wiec albo z dodatkiem
maki kukurydzianej /moze amcie jakis przepis na uzycie jej/ albo dodam
szafranu?
Czekam..
Jacek zmieszany, wstrzasniety, wypluty i przezuty /bigalem!/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-08-28 20:28:03
Temat: Re: biszkopt!
Użytkownik Jacek <l...@n...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9mgubk$2la$...@n...tpi.pl...
> maki kukurydzianej /moze amcie jakis przepis na uzycie jej/ albo dodam
> szafranu?
>
amcie, amcie ;-)) Z tej mąki robi się ciasto tempura, a także smaży
naleśniki po meksykańsku, które się potem wypycha mielonym, papryką, cebulą,
kukurydzą i sosem chili
Pozdrawiam
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-28 20:41:20
Temat: Re: biszkopt!
Użytkownik Jacek <l...@n...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9mgubk$2la$...@n...tpi.pl...
Musze miec na jutro puszniuski biszkopt!
> Jeden zrobilem, ale moje aspiacje sa wieksze i mam zamiar zrobic cos
> lepszego. Mam tylko jedna szanse... a nie mam dobrego przepisu na
biszkopt..
> znaczy mialem ale gdzies go wessalo... no i jestem w "." /kropce dla tych
co
> nie zaczaili.... I mam do was wielgachna prosbe.... podajcie jakies
przepisy
> na biszkopt! Tylko zeby tak cudownie wyrosl... musi byc lekki i puszysty!
> koneicznie, no i przydalo by sie zeby byl zolciutki
biszkopt powiadasz? No to a sio do archiwum! Zasady znasz!
Wkn_wrrrrrrr
(zamiast mechci, chwilowo zastępuję)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-28 20:47:22
Temat: Re: biszkopt!
Użytkownik Wknpim <d...@p...gdansk.sdi.tpnet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9mh02h$cdg$...@n...tpi.pl...
>
>
> biszkopt powiadasz? No to a sio do archiwum! Zasady znasz!
>
> Wkn_wrrrrrrr
> (zamiast mechci, chwilowo zastępuję)
>
Ale ja wstrętna jestem ;-))
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-28 20:50:35
Temat: Re: biszkopt!
Użytkownik "Wknpim" <d...@p...gdansk.sdi.tpnet.pl> napisał w wiadomości
news:9mh0dr$ebq$1@news.tpi.pl...
>
> Ale ja wstrętna jestem ;-))
>
> Wkn
>
>
Hejka;-)))
Okropna jestes;-))) Prosze juz nie warczec wiecej, bo zaraz pogadam z
Zeusem i spusci Ci manto piorunowe;-))))))))
Pozdrawiam mimo wszystko,
Kaliope
--
Barbara Łączna
k...@p...krakow.pl
ICQ 73558372
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-28 20:54:53
Temat: Re: biszkopt!Proszę bardzo: na jedno jajo bierzemy 3 dag. mąki i tyleż samo cukru. Ja
jeszcze daję płaską łyżeczkę proszku do pieczenia (na 6 jaj) , na wszelki
wypadek. Najpierw ubijam białka, kiedy są sztywne - dodaję cukier, wciaż
miksując. Gdy cukier się rozpuści wlewam żółtka - do tego momentu wciąż
można używać miksera. Otrzymujemy puszystą masę. I teraz - wyłączamy mikser.
Powoli (po jednej łyżce) wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
i delikatnie mieszamy z masą jajeczną. Ważne - lepiej nie mieszać naokoło,
bo może opaść. Zrób to tak, jakbyś nurkował i wynurzał się po przeciwnej
stronie - tu nurkuje łyżka z mąką (góra-dół). No, no, jak to zabrzmiało.....
Sprawdzamy, czy nie ma grudek mąki. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy w
temperaturze 170-180 stopni Celsjusza, ma mieć złoty kolor i po sprawdzeniu
patyczkiem ma być suche. Z mąką kukurydzianą nie robiłam, ale zawsze moj byl
żółciutki. Acha, nie ma bata - biszkopt po upieczeniu zawsze trochę opadnie.
Powodzenia Ewa.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-28 23:53:18
Temat: Re: biszkopt!Prosze bardzo, choc po raz ktorys...
Biszkopt, ktory zawsze wychodzi, jesli nic nie zmieni w sposobie przyrzadzenia:
5 bialek
5 zoltek
2/3 szklanki cukru (165 gr)
1 i 1/4 szklanki maki (200gr)
Rozgrzac piec do 180C/350F przez 15 minut lub dluzej.
24-28 cm tortownice wysmarowac maslem i wysypac maka, nie tarta bulka. Ubic
bialka mikserem lub trzepaczka, i gdy srednio ubite, dodac powoli cukier,
ciagle ubijajac, az beda lsniace i geste, jak krem, okolo 2 minut. Nadal
ciagle ubijajac, dodawac po jednym zoltku, miksujac 10 sekund pomiedzy
zoltkami. Dodac make i delikatnie wymieszac za pomoca lyzki, lopatki czy reka,
juz bez miksera. Przelac do formy, piec az zloty i troszke zacznie odstawac od
brzegow, 35-45 minut. Sprawdzic patyczkiem.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-29 00:16:30
Temat: Re: biszkopt!
"Jacek" <l...@n...com.pl> wrote in message
news:9mgubk$2la$5@news.tpi.pl...
>
[cach]
> Dobra.... a teraz do sedna...! Musze miec na jutro puszniuski biszkopt!
> Jeden zrobilem, ale moje aspiacje sa wieksze i mam zamiar zrobic cos
> lepszego. Mam tylko jedna szanse... a nie mam dobrego przepisu na
biszkopt..
> znaczy mialem ale gdzies go wessalo... no i jestem w "." /kropce dla tych
co
> nie zaczaili.... I mam do was wielgachna prosbe.... podajcie jakies
przepisy
> na biszkopt! Tylko zeby tak cudownie wyrosl... musi byc lekki i puszysty!
> koneicznie, no i przydalo by sie zeby byl zolciutki, wiec albo z dodatkiem
> maki kukurydzianej /moze amcie jakis przepis na uzycie jej/ albo dodam
> szafranu?
>
> Czekam..
> Jacek zmieszany, wstrzasniety, wypluty i przezuty /bigalem!/
>
>
Podaje przepis na biszkopt, ktory dawno kiedys podala Magdlenaa Bassette.
ktory podobno zawsze wychodzi. Mnie za pierwszym razem nie wyszedl.
U mnie jest inna maka i wedlug tego przepisu bylo jej za duzo.
Ja biore nie cala szklanke maki (pojemnosci 250ml) i wtedy rzeczywiscie
wychodzi :)))
A co do maki kukurydzianej to raczej nie ryzykowalabym, biszkopt nie moze
byc z czego badz :))
Radze uzyc maki tortowej i przyzlocic szafranem.
A oto przepis, cytuje :
'BISZKOPT, ktory zawsze wychodzi
5 bialek
5 zoltek
2/3 szklanki cukru
1 i 1/4 szklanki maki
Rozgrzac piec do 180C/350F. Tortownice wysmarowac maslem i wysypac maka, nie
bulka tarta.
Ubic mikserem bialka, i gdy srednio ubite, dodac po trosze 2/3 szklanki
cukru, ciagle ubijajac, az beda lsniace i geste, jak krem. Ciagle ubijajac,
dodawac po jednym zoltku, miksujac 10 sekund pomiedzy. Dodac make i
delikatnie wymieszac za pomoca lyzki, czy reka, juz bez miksera. Przelac do
formy, piec az zloty i troszke zacznie odstawac od brzegow. Sprawdzic
patyczkiem.'
koniec cytatu!!
Przyjemnego pieczenia !!
Pozdrawiam Ania.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-29 05:15:49
Temat: Re: biszkopt!juz po Tobie Wkn!!!!!!!!!!
jak smiałas zrobić "wrrrrrrr"?
lece po Ciebie
MechaGodzillucha wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
Użytkownik "Wknpim" <d...@p...gdansk.sdi.tpnet.pl> napisał w wiadomości
news:9mh0dr$ebq$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik Wknpim <d...@p...gdansk.sdi.tpnet.pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:9mh02h$cdg$...@n...tpi.pl...
> >
> >
> > biszkopt powiadasz? No to a sio do archiwum! Zasady znasz!
> >
> > Wkn_wrrrrrrr
> > (zamiast mechci, chwilowo zastępuję)
> >
> Ale ja wstrętna jestem ;-))
>
> Wkn
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-29 06:37:27
Temat: Re: biszkopt!Użytkownik Wknpim <d...@p...gdansk.sdi.tpnet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9mgv9m$85j$...@n...tpi.pl...
> amcie, amcie ;-)) Z tej mąki robi się ciasto tempura, a także smaży
> naleśniki po meksykańsku, które się potem wypycha mielonym, papryką,
cebulą,
> kukurydzą i sosem chili
Wkn! Jestes wredna, smaku mi narobisz, i zostawiasz z samymi propozycjami
bez przepisu! Jak znajziesz uno momento to nastukaj przepisik na te
nalesniki po keksykansku no i na to nadzienie...
Pozdrawiam
Jacek- wstrzasniety nie zmieszany
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |