« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-10-25 09:11:23
Temat: budyn de LuxeZrobilam wczoraj budyn smietankowy. Zeby zrobic go bardziej "de Luxe" Na
kazdej porcji "rozmazalam" w ksztalcie malego kwiatka dzemik gruszkowy, na
to (uklony dla bywalcow Cafe) kulka bitej smietany ze spray'u i to jeszcze
posypalam posiekanymi orzeszkami laskowymi. Smakowało niezle, wygladalo
jeszcze lepiej...
Czy macie pomysly, jak jeszcze "uluksusowic" budyn?
Bardzo lubie ten deserek, gdzy nie jest zbyt cieplo i pewnie bede go teraz
czesciej serwowac.
Pozdrawiam - Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-10-25 09:25:39
Temat: Re: budyn de Luxe
>Zrobilam wczoraj budyn smietankowy. Zeby zrobic go bardziej "de Luxe" Na
>kazdej porcji "rozmazalam" w ksztalcie malego kwiatka dzemik gruszkowy, na
>to (uklony dla bywalcow Cafe) kulka bitej smietany ze spray'u i to jeszcze
>posypalam posiekanymi orzeszkami laskowymi. Smakowało niezle, wygladalo
>jeszcze lepiej...
>Czy macie pomysly, jak jeszcze "uluksusowic" budyn?
>Bardzo lubie ten deserek, gdzy nie jest zbyt cieplo i pewnie bede go teraz
>czesciej serwowac.
>
>Pozdrawiam - Basia
>
Cafe sie odklania..
mozna zrobic creme anglais
lub baked custard czyli pieczony budyn. czyli wrzace mleko,
wymieszane z roztrzepanymi jajami, wanilia, mozna i smietany
dodac jak kto musi. wlac do naczynia zaroodp. wstawic do bain
Marie i piec nie szybko, bo podplynie jajeczna surowica. Moze
miec po wierzchu galke muszkat.
creme anglais to chyba (nie pamietam, choc robilam) to samo ale
krecone na parze, az do skutku...jeszcze jest creme patiserie,
ale po to rzeczywiscie musialabym szukac a nie mam energii
Krysia
P.S. Zwykly waniliowy budyn, albo wersja powyzej jest bardzo
dobra jak sienia zaleje pokrojone banany
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-25 09:37:39
Temat: Re: budyn de Luxe
Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> wrote in message
news:9dmfttg8ffinkqj6oitjeplhdpp850bs9v@4ax.com...
>
>
>
> P.S. Zwykly waniliowy budyn, albo wersja powyzej jest bardzo
> dobra jak sienia zaleje pokrojone banany
Albo gdy sie zaleje herbatniki: warstwami budyn, herbatniek, budyn,
herbatnik..
Musze sprobowac z bananami!
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-26 06:41:52
Temat: Re: budyn de Luxe> mozna zrobic creme anglais
> lub baked custard czyli pieczony budyn. czyli wrzace mleko,
> wymieszane z roztrzepanymi jajami, wanilia, mozna i smietany
Pieknie prosze o dokladniejsze proporcje...
> dodac jak kto musi. wlac do naczynia zaroodp. wstawic do bain
> Marie
A co to???
i piec nie szybko, bo podplynie jajeczna surowica. Moze
> miec po wierzchu galke muszkat.
> creme anglais to chyba (nie pamietam, choc robilam) to samo ale
> krecone na parze, az do skutku...jeszcze jest creme patiserie,
> ale po to rzeczywiscie musialabym szukac a nie mam energii
>
Czyzby oslabienie jesienne? Proponuje duzo herbatki z jeszcze wieksza
iloscia miodku.
Pozdrawiam - Basia
> Krysia
>
> P.S. Zwykly waniliowy budyn, albo wersja powyzej jest bardzo
> dobra jak sienia zaleje pokrojone banany
> K.T. - starannie opakowana
>
____________________________________________________
________________________
__
> Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION =
http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-26 14:12:15
Temat: Re: budyn de Luxe
>> mozna zrobic creme anglais
>> lub baked custard czyli pieczony budyn. czyli wrzace mleko,
>> wymieszane z roztrzepanymi jajami, wanilia, mozna i smietany
>
>Pieknie prosze o dokladniejsze proporcje...
Z tymi proporcjami to troche problematyczne...tak na pol litra
mleka niecale - 2 jaja, jak male, albo masz fantazje to 3
mniejsze. Te pol litra to niecale pol litra bo taki mam
plastikowy dzbanuszek z miarka, ze jakby bylo cale pol litr juz
ani jaja ani cukier nie wejda. Cukru/cukru waniliowego/Z wanilia
prawdziwa tak na oko, zeby bylo dosc slodkie. jakby co to zawsze
mozna doslodzic konfitura labo czym. Trzeba dobrze jaja zbeltac,
bo zostana gluty (PRAWDZIWY przpeis przewiduje przerzucenie tego
przez sitko).
>> dodac jak kto musi. wlac do naczynia zaroodp. wstawic do bain
>> Marie
>
>A co to???
Naczynie wieksze od tego, w ktorym masz to co, wypelnone goraca
woda, do ktorego sie wklada naczynie z tym czyms...nieprzypala
sie wtedy a tak piecze naparze, do roznych pieczonych rzeczy
wklada sie takie bain Marie na spod piekarnika i nie pamietam do
jakich rzeczy i rzeczywiscie po co....
Wladyslaw na pewno wie, wiec ja juz nie musze.
>
>i piec nie szybko, bo podplynie jajeczna surowica. Moze
>> miec po wierzchu galke muszkat.
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-26 14:29:36
Temat: Re: budyn de Luxe> Wladyslaw na pewno wie, wiec ja juz nie musze.
Dobre, Krysiu! Dobre!!! ;o))
Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
=================================
Galeria grupy: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
Archiwum: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
=================================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |