Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!lublin.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "andrzej głowacki" <f...@U...onet.pl>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: candida - badania, wątpliwości
Date: Mon, 29 Mar 2004 17:30:55 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 29
Sender: f...@p...onet.pl@pc72.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl
Message-ID: <c49fg9$149$1@news.onet.pl>
References: <c48rai$cbs$1@bednh001-opal.inetia.pl>
NNTP-Posting-Host: pc72.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1080574281 1161 213.25.10.72 (29 Mar 2004 15:31:21 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 29 Mar 2004 15:31:21 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:140466
Ukryj nagłówki
> Użytkownik "Piotr" <p...@i...pl> napisał:
>
> [...]
W uproszczeniu można powiedzieć, że ilość Candida Albicans w naszych
jelitach jest kontrolowana przez układ immunologiczny, florę bakteryjną
jelit oraz pH środowiska jelit, przy czy, elementy te są ze sobą powiązane i
w dużej mierze zależne od składu naszego pożywienia.
Niektóre mikroorganizmy lepiej rozwijają się w środowisku kwaśnym inne w
alkaicznym. Dlatego uważam, że wszelkie odstępstwo od równowagi
kwasowo-zasadowej, czy to w jedną, czy drugą stronę, są niekorzystne.
Dopiero po zbadaniu, jakie pH ma środowisko jelit konkretnej osoby, można by
dyskutować, nad celowością wprowadzenia diety zakwaszającej czy
alkalizującej. Wydaje mi się jednak, że prościej i skuteczniej będzie, gdy
po prostu wyrobimy w sobie zdrowe nawyki żywieniowe. Między innymi
ograniczymy spożywanie cukru i zaczniemy jeść bio-jogurty oraz kwaszoną
kapustę.
Aby wykryć w jelitach obecność Candida Albicans, wykonuje się posiew kału
albo mierzy miano przeciwciał we krwi.
Po więcej informacji, odsyłam do archiwum grupy: http://groups.google.pl/
Pozdrawiam, andrzej
--
http://www.glowacki.art.pl
|