« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-07-05 14:07:12
Temat: chcę bananowaćTo forum ma szansę stać się zaczątkiem prawdziwego ruchu Slow Food... i
chwała, bo w Polsce wciąż więcej się żre niż je, a najmniej delektuje.
Ja mam ochotę podelektować się ciastem z bananów i szukam dobrego
sprawdzonego przepisu. Może ktoś ma receptę na mój kaprys?
A.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-07-05 14:21:47
Temat: Re: chcę bananować
Agata Chabierska wrote:
> Ja mam ochotę podelektować się ciastem z bananów i szukam dobrego
> sprawdzonego przepisu. Może ktoś ma receptę na mój kaprys?
Najlepsze ciasto bananowe, z jakim kiedykolwiek sie spotkalam, to ciasto
Magdy Bassett.
Przepis podawany byl wielokrotnie, poszukaj w archiwum.
Pozdrawiam
Aneta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-06 17:29:53
Temat: Re: chcę bananować
> To forum ma szansę stać się zaczątkiem prawdziwego ruchu Slow Food... i
> chwała, bo w Polsce wciąż więcej się żre niż je, a najmniej delektuje.
> Ja mam ochotę podelektować się ciastem z bananów i szukam dobrego
> sprawdzonego przepisu. Może ktoś ma receptę na mój kaprys?
>
> A.
========================
Witam!
Oto przepis na ciacho, które króluje na każdej imprezie w moim domu.
BANANOWIEC
20 dag biszkoptów,
opakowanie galaretki owocowej,
kostka masła,
żółtko,
pół szklanki cukru,
3-4 banany,
4 łyżeczki żelatyny,
mleko
Biszkopty umoczyć w rozpuszczonej galaretce i ułożyć w tortownicy lub
foremce. Utrzeć masło z cukrem i żółtkiem. Żelatynę rozpuścić w odrobinie
gorącego mleka. Utartą masę połączyć ze startymi na tarce jarzynowej
bananami, dodać żelatynę, wymieszać i wyłożyć masę na biszkopty. Gdy masa
nieco stężeje, polać resztą galaretki.
Życzę smacznego!
Syla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-06 17:50:22
Temat: Re: chcę bananować
Ciasto Bananowe Magdaleny Bassett
110 ml oleju (1/2 cup)
110 gr bialego cukru (1/2 cup)
110 gr brazowego cukru (1/2 cup) (lub 220 gr tylko bialego - 1 cup)
2 jajka
3 przejrzale banany - im ciemniejsze i bardziej obslizgle, tym lepsze.
260 gr maki (1-3/4 cup)
1 lyzeczka polskiego (2 amerykanskiego)- proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody oczyszczanej
wloskie orzechy i rodzynki - na objetosc "czubata szklanka" - 2 garscie
kilka kropel olejku pomaranczowego
Rozgrzac piec do 160C/325F. Wysmarowac maslem i oproszyc maka 1 forme do
keksu (jak dno od trumny). W mikserze polaczyc cukry z olejem, dodac
jajka, ubijac 1 minute. Zmieszac make z proszkiem i soda, i dodac polowe
do miksera. Ubijac 1 minute, dodac banany i reszte maki, ubijac 3
minuty. Jesli ubijamy recznym mikserem, nalezy banany zmiazdzyc
widelcem. Mikser wolnostojacy ma wystarczajaco sily, ze zrobi z nich
papke. Dodac rodzynki i orzechy, wymieszac lyzka, przelac do formy, piec
90 + minut. Sprawdzic patyczkiem w srodku. Musi byc bardzo brazowy, i
bedzie mial ladne pekniecie wzdluz, a orzechy i rodzynki nie opadaja na dno.
A propos ciemniejacych bananow i co z nimi zrobic. Gdy sa juz bardzo
dojrzale, mozna je zamrozic. Gdy sie ma 3, mozna zrobic ciasto. Latwo
sie obieraja po zamrozeniu i zupelnie nie zmieniaja smaku ciasta.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-06 18:14:51
Temat: Re: chcębananować---- Original Message ----
From: "Syla" <s...@p...pl>
Sent: Sunday, July 06, 2003 7:29 PM
Subject: Re: chcębananować
>> To forum ma szansę stać się zaczątkiem prawdziwego ruchu Slow
>> Food... i chwała, bo w Polsce wciąż więcej się żre niż je, a
>> najmniej delektuje. Ja mam ochotę podelektować się ciastem z bananów
>> i szukam dobrego sprawdzonego przepisu. Może ktoś ma receptę na mój
>> kaprys?
>>
>> A.
> ========================
> Witam!
> Oto przepis na ciacho, które króluje na każdej imprezie w moim domu.
> Życzę smacznego!
> Syla
A powiedzcie mi co to ma wspolnego z ruchem Slow Food???
Czyzby te banany dojrzewaly na naszych, polskich palmach????
Zdziwiona co nieco :-)
Barbara
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.497 / Virus Database: 296 - Release Date: 2003.07.04
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-06 18:29:33
Temat: Re: chcębananować
Użytkownik "Barbara Czaplicka" <b...@i...com.pl> napisał w wiadomości
news:00db01c343ea$912b7b20$6cf3573e@home68z1dftw81..
.
> A powiedzcie mi co to ma wspolnego z ruchem Slow Food???
> Czyzby te banany dojrzewaly na naszych, polskich palmach????
> Zdziwiona co nieco :-)
A to jakis ruch taki? mnie sie skojarzylo tylko i wylaczni z tym ze fast
food to sa te wszytskie hamurgery czizburgety i tego typu mak'costam i kfc
costam
a slow to beda te wypieszczone przez Nas Wszytskich pyszne dania :)
jakies takie pierwsze skojarzenia :)
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-06 20:35:48
Temat: Re: chcębananować---- Original Message ----
From: "Marta Trzaska" <m...@m...net.pl>
> Użytkownik "Barbara Czaplicka" <b...@i...com.pl> napisał w wiadomości
> news:00db01c343ea$912b7b20$6cf3573e@home68z1dftw81..
.
>> A powiedzcie mi co to ma wspolnego z ruchem Slow Food???
>> Czyzby te banany dojrzewaly na naszych, polskich palmach????
>> Zdziwiona co nieco :-)
>
> A to jakis ruch taki? mnie sie skojarzylo tylko i wylaczni z tym ze
> fast
> food to sa te wszytskie hamurgery czizburgety i tego typu mak'costam
> i kfc
> costam
> a slow to beda te wypieszczone przez Nas Wszytskich pyszne dania :)
> jakies takie pierwsze skojarzenia :)
> Marta
Prawie dobre, ale nie do konca.. chodzi przede wszystkim o naturalne jedzenie.. a
przeciez banany, ktore kupujemy, w sposob
naturalny u nas nie dojrzewaja..
poszukaj w sieci, bo ktos kiedys podawal adres internetowy.. pierwsza jaskolka byla w
Krakowie...
Barbara
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.497 / Virus Database: 296 - Release Date: 2003.07.04
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-06 20:59:22
Temat: Re: chcębananować
Użytkownik "Barbara Czaplicka" <b...@i...com.pl> napisał w wiadomości
news:02b301c343fe$40990470$6cf3573e@home68z1dftw81..
.
> Prawie dobre, ale nie do konca.. chodzi przede wszystkim o naturalne
jedzenie.. a przeciez banany, ktore kupujemy, w sposob
> naturalny u nas nie dojrzewaja..
> poszukaj w sieci, bo ktos kiedys podawal adres internetowy.. pierwsza
jaskolka byla w Krakowie...
Aha.. czlowiek ciagle czegos nowego sie dowiaduje
juz poczytalam sobie ... ja moge sie zapisac.. jesli beda mnie wysylac na
degustacje tych regionalnych kuchni :)))
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |