Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!news.magma-net.pl!not-for-mail
From: "Syla" <s...@p...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: chcę bananować
Date: Sun, 6 Jul 2003 19:29:53 +0200
Organization: Magma Systemy Komputerowe
Lines: 32
Message-ID: <be9ms2$rmg$1@magusz.net>
References: <be6m2e$ecd$1@korweta.task.gda.pl>
NNTP-Posting-Host: airforce1.magma-net.pl
X-Trace: magusz.net 1057513154 28368 62.233.143.242 (6 Jul 2003 17:39:14 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...magma-net.pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 6 Jul 2003 17:39:14 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:163186
Ukryj nagłówki
> To forum ma szansę stać się zaczątkiem prawdziwego ruchu Slow Food... i
> chwała, bo w Polsce wciąż więcej się żre niż je, a najmniej delektuje.
> Ja mam ochotę podelektować się ciastem z bananów i szukam dobrego
> sprawdzonego przepisu. Może ktoś ma receptę na mój kaprys?
>
> A.
========================
Witam!
Oto przepis na ciacho, które króluje na każdej imprezie w moim domu.
BANANOWIEC
20 dag biszkoptów,
opakowanie galaretki owocowej,
kostka masła,
żółtko,
pół szklanki cukru,
3-4 banany,
4 łyżeczki żelatyny,
mleko
Biszkopty umoczyć w rozpuszczonej galaretce i ułożyć w tortownicy lub
foremce. Utrzeć masło z cukrem i żółtkiem. Żelatynę rozpuścić w odrobinie
gorącego mleka. Utartą masę połączyć ze startymi na tarce jarzynowej
bananami, dodać żelatynę, wymieszać i wyłożyć masę na biszkopty. Gdy masa
nieco stężeje, polać resztą galaretki.
Życzę smacznego!
Syla
|