Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia chili con carne

Grupy

Szukaj w grupach

 

chili con carne

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-11-10 13:24:45

Temat: chili con carne
Od: "JurekWolanin" <w...@s...be> szukaj wiadomości tego autora

Witam Panie i Panów,

Ostatnio nabylem puszke czerwonej fasoli w przyprawie meksykanskiej. Mam tez
konkretny kawalek ladnej wolowinki. Przyszlo mi na mysl by zrobic chili con
carne. Sadze, ze nalezaloby udusic
wolowine, podgrzac zawartosc puszki i wszystko polaczyc. Obawiam sie jednak,
ze sa byc moze niezbedne jakies specjalne zabiegi.
Jesli tak jest to unizenie prosze o wskazowki.

pozdrawiam serdecznie szacowne grono milosniczek i milosnikow dobrej kuchni

Jurek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-11-10 13:33:11

Temat: Re: chili con carne
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

wiesz, truskwaki jak truskwaki ale musztarda to na pewno by nie
zaszkodzila..
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-10 13:39:17

Temat: Re: chili con carne
Od: waldemar z domu <w...@t...de> szukaj wiadomości tego autora

> Ostatnio nabylem puszke czerwonej fasoli w przyprawie meksykanskiej. Mam
> tez konkretny kawalek ladnej wolowinki. Przyszlo mi na mysl by zrobic
> chili con carne. Sadze, ze nalezaloby udusic
> wolowine, podgrzac zawartosc puszki i wszystko polaczyc. Obawiam sie
> jednak, ze sa byc moze niezbedne jakies specjalne zabiegi.
> Jesli tak jest to unizenie prosze o wskazowki.


pokrój woła na kawałki wielkości kostek do gry. Podsmaż w oleju (rzepakowy
lub inny wysokotemperaturowy). Jak się przysmażą, posól, popieprz,
popaprycz, dodaj cuminu, dodaj papryki czerwonej/ziemonej/żółtej i trochę
pomęcz w garnku (ale nie przypal!!). Jak już masz fasolę w puszce, to i
pomidory możesz z puszki dać. No to twoją fasolę też do tego daj i
wymięszaj dobrze. Sprawdź, czy przypraw nie brak. Dodaj chili do smaku.

Podawaj z kleksem śmietany/jogurtu do talerza i na to rzeżuchę (jak się te
cholerne odrosty pisze?)

Aha, do gara możesz dodać prawie wszystko. Chili con carne strawia prawie
wszystko, za wyjątkiem musztardy i tortu truskawkowego.

No trochę przesadziłem, ale kukurydzę w puszce i takie małe, marchewkę a
nawet kiełbasę zwyczajną, która sobie zeschła w szafie zapomniana przez
generację zniosła.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-10 13:58:40

Temat: Re: chili con carne
Od: waldemar z domu <w...@t...de> szukaj wiadomości tego autora


> wiesz, truskwaki jak truskwaki ale musztarda to na pewno by nie
> zaszkodzila..


fakt, miał być kisiel cytrynowy, choć ten, to by nawet przeszedł.
Przypomina mi się jak robiłem kluski turyńskie na pół kompanii i nie było
mąki ziemniaczanej a ziemniaki miały za mało skrobii. Paczka budyniu
waniliowego zastąpiły mąkę i nikt (oprócz pomocników) się nie połapał.

Waldek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-10 14:43:24

Temat: Re: chili con carne
Od: "JurekWolanin" <w...@s...be> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "waldemar z domu" <w...@t...de> napisał w
wiadomości news:9sjbqa$b39$03$4@news.t-online.com...
>
> > wiesz, truskwaki jak truskwaki ale musztarda to na pewno by nie
> > zaszkodzila..
> Waldek
[CIACH]

Dziekuje Krysi i Waldkowi, ruszam do garow.
Truskawek nie wrzuce bo ich po prostu nie lubie ;-)

pozdrawiam serdecznie
Jurek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Uczta w Spichlerzu - dlugie
Potrzebuje przepis na kapuste zasmażaną
Dziad z Baba albo Tanie Gotowanie
Pomóżcie - ciacho :)
remoulada

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »