Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Akulka" <s...@g...pl>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: chipsy i system nerwowy dziecka
Date: Mon, 30 May 2005 21:26:24 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 42
Message-ID: <d7fphc$pqr$1@inews.gazeta.pl>
References: <429b3d84$0$2133$f69f905@mamut2.aster.pl>
<d7fgjc$cq1$1@theone.laczpol.net.pl>
<429b4baf$0$2120$f69f905@mamut2.aster.pl>
NNTP-Posting-Host: 213-238-79-118.adsl.inetia.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1117481324 26459 213.238.79.118 (30 May 2005 19:28:44 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 30 May 2005 19:28:44 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-User: slodka_cytrynka
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:180104
Ukryj nagłówki
Użytkownik "taora" <t...@g...pl> napisał w wiadomości
news:429b4baf$0$2120$f69f905@mamut2.aster.pl...
> dziekuje ci bardzo - to chyba o ten skladnik chodzilo. prowadzaca program
> zapytala, czy profesor sie nie boi pozwow, a on powiedzial, ze ten
skladnik
> jest dodany jawnie i jego dzialanie tez nie budzi watpliwosci, wiec nie
boi
> sie pozwow. nastepnym wiec dalej krokiem bedzie poczytanie na opakowaniu
> skladu.
Witam,
Wątpię, żeby akrylamid został wymieniony w składzie na opakowaniu, bo nie
jest on dodawany, akle jest produktem ubocznym, tak jak przy każdej obróbce
termicznej ziemniaka na tłuszczu:
www.resmedica.pl/archiwum25.html
"01-10-02 Dlaczego frytki są rakotwórcze?
Niestety bardzo prawdopodobne, że sprawcą ogromnego zamieszania wywołanego
kilka miesięcy temu przez naukowców jest akrylamid, związek powstający
podczas obróbki pożywienia w bardzo wysokich temperaturach, między innymi
podczas smażenia w głębokim oleju. Dotychczas potwierdzono rakotwórcze
działanie akrylamidu jedynie na zwierzętach doświadczalnych, natomiast na
temat jego wpływu na zdrowie ludzi niewiele wiadomo. W związku z faktem, że
akrylamid jest używany do produkcji plastiku, barwników i oczyszczania wody,
niewielkie jego ilości mogą występować w różnych środkach spożywczych.
Szwedzcy naukowcy stwierdzili jednak tak ogromne stężenia tego związku we
frytkach, chipsach, kilku rodzajach płatków śniadaniowych i chleba, że
wzbudziło to ogromne zaniepokojenie. Wyniki szwedzkich naukowców zostały już
potwierdzone przez rządy Norwegii, Wielkiej Brytanii i Szwajcarii. Co z tego
wynika? Jako konsumenci otrzymaliśmy informację o kolejnym prawdopodobnym
czynniku rakotwórczym. I tak jak z każdym tego typu czynnikiem ważny jest
umiar i prawidłowo zbilansowana dieta. Zmniejszymy nie tylko ryzyko
powstania nowotworu, ale także nie przytyjemy."
Pozdrawiam,
Akulka
|