Strona główna Grupy pl.rec.dom chleb znowu...

Grupy

Szukaj w grupach

 

chleb znowu...

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 21


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2010-10-19 16:46:26

Temat: Re: chleb znowu...
Od: "zlotowinfo" <u...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
news:4cbdc786$0$21005$65785112@news.neostrada.pl...
>
> "zlotowinfo" <u...@g...pl> wrote in message
> news:i9kf04$id1$1@inews.gazeta.pl...
>> ostatnio kupiłem 586, chwila moment i pękł plastykowy tryb, przecież te
>> maszyny to dziadostwo
>
> Sam nie pękł, ponad to piszę o największej do tej pory 986 z
> mechanizmem mielącym "8" (w komplecie) i dodatkowo mechnizm mielący "5" z
> 886 z jego

tylko jedno pytanie czy tryb łączący jest z plastyku?

bynajmniej 586 przy dużym obciążeniu nie wyhamuje
ponoć wyższe modele tak robią

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2010-10-19 16:55:18

Temat: Re: chleb znowu...
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"zlotowinfo" <u...@g...pl> wrote in message
news:i9ki0u$smj$1@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:4cbdc786$0$21005$65785112@news.neostrada.pl...
>>
>> "zlotowinfo" <u...@g...pl> wrote in message
>> news:i9kf04$id1$1@inews.gazeta.pl...
>>> ostatnio kupiłem 586, chwila moment i pękł plastykowy tryb, przecież te
>>> maszyny to dziadostwo
>>
>> Sam nie pękł, ponad to piszę o największej do tej pory 986 z
>> mechanizmem mielącym "8" (w komplecie) i dodatkowo mechnizm mielący "5" z
>> 886 z jego
>
> tylko jedno pytanie czy tryb łączący jest z plastyku?
>
> bynajmniej 586 przy dużym obciążeniu nie wyhamuje
> ponoć wyższe modele tak robią

Z poliamidu (bardzo tani) jest elementem bezpieczeństwa - wysypuje się przy
przeciążeniu. Dzięki temu po awarii naprawa jest prosta i tania, taki trybik
chroni Twoją kieszeń przed nadmiernymi kosztami naprawy. W zestawie mam
zapasowy i kupić go można skolko ugodno.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2010-10-19 18:14:19

Temat: Re: chleb znowu...
Od: "kika" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

?
Masz rację. Zelmer jest najlepszy. Moja stara maszynka Zelmer służyła mi
ok 20 lat. Kupiłam nową też Zelmer. Już 6 lat działa wspaniale.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2010-10-20 10:07:40

Temat: Re: chleb znowu...
Od: "zlotowinfo" <u...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

jak wspominałem miałem 1 dzień 586+szatkownica
zmieliłem na grubsze wiórki, za grube były
drobe wiórki też jakieś za grube

jednak w tej materii zwykła tarka lepsza

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2010-10-20 10:08:42

Temat: Re: chleb znowu...
Od: "zlotowinfo" <u...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

czyli jak rozumiem młynek żarnowy, także w zelmerze rządzi się innymi
zasadami, i będzie mielił tyle ile da radę bo nie ma tam mechanizmu
ślimakowego który napiera

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2010-10-20 10:11:47

Temat: Re: chleb znowu...
Od: "zlotowinfo" <u...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

kumpel mi przywiózł zmieloną mąkę w worku ok. 20kg
teraz mam pewne obawy odnośnie przechowywania

może przesypać do jakiś torebek papierowych lub foliowych
czy zostawić jak jest i się nie przejmować
a tylko trochę od czasu do czasu przesypać do podręcznego pojemnika

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2010-10-20 10:26:41

Temat: Re: chleb znowu...
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 20 Oct 2010 12:11:47 +0200, zlotowinfo napisał(a):

> kumpel mi przywiózł zmieloną mąkę w worku ok. 20kg
> teraz mam pewne obawy odnośnie przechowywania
>
> może przesypać do jakiś torebek papierowych lub foliowych
> czy zostawić jak jest i się nie przejmować
> a tylko trochę od czasu do czasu przesypać do podręcznego pojemnika

Pamiętając postępowanie mojej babci mogę powiedzieć, że: wsadź w drugi
worek płócienny (lub starą poszewkę) i trzymaj zawiązaną, w ciemnym,
przewiewnym ale nie wilgotnym miejscu. I raz na miesiac przesyp ostrożnie
do czystego worka - też podwójnego. Mąka musi być wietrzona poprzez
przesypywanie, jak ziarno. Jednak musi być przechowywana w ciemnym, suchym
i chłodnym miejscu, no i powinieneś ją zużyć góra w pół roku przy dobrym
przechowywaniu, inaczej w ciagu 3 miesięcy.
Poza tym:
http://www.google.pl/#hl=pl&source=hp&biw=1280&bih=6
46&q=%22jak+przechowywa%C4%87+m%C4%85k%C4%99%22&aq=f
&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=&fp=590116d0eb2a72ba

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2010-10-20 12:04:00

Temat: Re: chleb znowu...
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"zlotowinfo" <u...@g...pl> wrote in message
news:i9mf1c$2n7$1@inews.gazeta.pl...
> jak wspominałem miałem 1 dzień 586+szatkownica
> zmieliłem na grubsze wiórki, za grube były
> drobe wiórki też jakieś za grube
>
> jednak w tej materii zwykła tarka lepsza

Jedno nie wyklucza drugiego. Ja piszę o maszynce 986, a nie 586 - inne
konstrukcje choć zewnętrznie podobne do siebie.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2010-10-20 12:05:37

Temat: Re: chleb znowu...
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"zlotowinfo" <u...@g...pl> wrote in message
news:i9mf3b$2rb$1@inews.gazeta.pl...
> czyli jak rozumiem młynek żarnowy, także w zelmerze rządzi się innymi
> zasadami, i będzie mielił tyle ile da radę bo nie ma tam mechanizmu
> ślimakowego który napiera

Ależ jest, ale we wszystkim należy zachować umiar i nie wymagać od małych
maszynek domowych wydajności śrutownika do paszy dla koni...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2010-10-20 12:06:41

Temat: Re: chleb znowu...
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:9kxxfe5asjfj$.nvim105icz7y.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 20 Oct 2010 12:11:47 +0200, zlotowinfo napisał(a):
>
>> kumpel mi przywiózł zmieloną mąkę w worku ok. 20kg
>> teraz mam pewne obawy odnośnie przechowywania
>>
>> może przesypać do jakiś torebek papierowych lub foliowych
>> czy zostawić jak jest i się nie przejmować
>> a tylko trochę od czasu do czasu przesypać do podręcznego pojemnika
>
> Pamiętając postępowanie mojej babci mogę powiedzieć, że: wsadź w drugi
> worek płócienny (lub starą poszewkę) i trzymaj zawiązaną, w ciemnym,
> przewiewnym ale nie wilgotnym miejscu. I raz na miesiac przesyp ostrożnie
> do czystego worka - też podwójnego. Mąka musi być wietrzona poprzez
> przesypywanie, jak ziarno. Jednak musi być przechowywana w ciemnym, suchym
> i chłodnym miejscu, no i powinieneś ją zużyć góra w pół roku przy dobrym
> przechowywaniu, inaczej w ciagu 3 miesięcy.
> Poza tym:
> http://www.google.pl/#hl=pl&source=hp&biw=1280&bih=6
46&q=%22jak+przechowywa%C4%87+m%C4%85k%C4%99%22&aq=f
&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=&fp=590116d0eb2a72ba

Podglądacze.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Opinie o firmie Kondor
Lilia biała i zlew
Bateria umywalkowa z dluga wylewka
[WAW] Do oddania szafka.
Male miksery 450 wat.

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Wkłady do zniczy...
Naprawa klimy przenośnej - czy to opłacalne?
Prasa do oleju na użytek domowy
Re: Zerowatt zx 33 - instrukcja obslugi
jak dotrzeć do głowicy baterii

zobacz wszyskie »