| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-06-12 11:27:50
Temat: ciasta z miodemZnowu się odchudzam, w związku z czym ciągle myślę o jedzeniu;) Od 2
tygodni męczą mnie ciasta z udziałem miodu. Dzielę się przepisami
wypróbowanymi i smacznymi (najlepszy ten pierwszy) i liczę, że i Wy się
podzielicie swoimi przepisami na miodowe ciasta i ciastka.
MIODOWNIK
2 łyżki miodu
2 łyżki mleka
7 dkg masła
2 łyżeczki sody
1/2 kg mąki
1 szklanka cukru
2 całe jajka
Zagnieść ciasto jak na makaron i upiec 3 placki na małej blasze lub
średniej tortownicy. Piec przez ok 7 min w piekarniku 180 - 200 st.
Masa:
30 dkg masła
1 szklanka cukru
3 żółtka
olejek migdałowy
1.2 l mleka
2 czubate łyżki kaszy manny
Utrzeć żółtka z cukrem i olejkiem. Kaszę ugotować na mleku i ostudzić.
Zmiksowac wszystko razem i przełożyć placki.
PLACEK WĘGIERSKI
Ciasto:
- 20 dkg cukru
- 2 jajka
- 4 łyżki miodu
- 7 dkg masła
- 1 łyżeczka sody
- 5 łyżek mleka
Wszystko rozpuścić na piecu, ostudzić. Dodać 70 dkg mąki, wyrobić,
podzielić na 4 części, rozwałkować i upiec 4 placki. Jest je trudno
rozwałkować i mogą się rwać, trzeba trochę polepić łapkami
Masa:
- 30 dkg masła
- 20 dkg cukru
- dodać ugotowane 3/4 litra mleka z 10 dkg mąki
Utrzeć masę, podzielić na dwie. Do jednej dodać kakao, do drugiej rumu
(wedle uznania).
Potem przekłada się placki: na dolny masa ciemna, na górny masa jasna i
na środkowy dżem, najlepiej wiśniowy.
--
pozdrawiam
tapta
GG:4082847
http://skocz.pl/natalka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-06-13 16:41:35
Temat: Re: ciasta z miodem> Znowu się odchudzam, w związku z czym ciągle myślę o jedzeniu;) Od 2
> tygodni męczą mnie ciasta z udziałem miodu. Dzielę się przepisami
> wypróbowanymi i smacznymi (najlepszy ten pierwszy) i liczę, że i Wy się
> podzielicie swoimi przepisami na miodowe ciasta i ciastka.
Ja mam chyba tylko piernik, ale za to pyszny:
1/2 kg gotowanych ziemniaków
1/2 kg mąki
1/2 kg miodu
0,375 kg cukru
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
2 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
25 dkg tłuszczu
Miód rozpuścić na ciepło z cukrem (najpierw wlać miód, potem cukier, bo się
skarmelizuje).
Lekko skarmelizować. Dodać tłuszcz.
Gotowane ziemniaki podlewać stopniowo roztopionym miodem i tłuszczem
rozcierając.
Lekko ostudzić, potem dodać resztę składników.
Wstawić do nie rozgrzanego piekarnika.
Piec 180 - 190 stopni około 35 minut.
Czasami przekladam go kremem kawowym:
5 łyżeczek kawy zmielonej
1/4 szklanki wrzątku
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej + mała ilość wody
8-10 żółtek
4 łyżki cukru zwykłego
1 kostka masła
Kawę zmieloną zaparzyć we wrzątku.
Kawę rozpuszczalną rozpuścić w małej ilości wody.
Żółtka z cukrem utrzeć w garnku, dolać zaparzoną kawę.
Gotować aż zgęstnieje.
Ostudzić.
Zmiksować razem z kostką masła.
Tylko nie zawsze daje az tyle zoltek do kremu.
Piernik jest dosc wilgotny i rownie dobry bez kremu.
Pozdrawiam.
Basiek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |