« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-02-20 13:51:46
Temat: ciastka francuskie z brzoskwiniatysz z ksiazki profesora Tatonia, tego od cukrzykow:)
skladniki na 4 ciastka:
szklanka maki [170g]
10 plaskich lyzek masla roslinnego lub margaryny do pieczenia
1/3 szklanka wody
1/3 opakowania seka homogenizowanego [ok. 80g]
2 brzoskwinie [ok. 150g]
sol, slodzik lub cukier puder
make przeisac na stolnice, zrobic dolek, lac w niego posolona wode, zagniesc
scisle, elastyczne ciasto, uformowac kule, wlozyc do lodowki na ok. 2h.
brzoskwinie dokladnie umyc, przekroic na pol, wyjac pestki. serek doprawic
do smaku slodzikiem lub cukrem.
schlodzone ciasto rozwlakowac na placek grubosci 1 cm.
maslo o tej samej konsystencji co ciasto pokroic na niewielkie kawalki i
rozlozyc na ciescie. placek zlozyc w koperte, rozwalkowac tak, by maslo nie
wydostalo sie na zewnatrz. zlozyc brzegi do srodka, ponownie rozwalkowac i
jeszcze raz zlozyc.
wlozyc na 10 minut do lodowki, po tym czasie ciasto wylozyc na stolnice,
dwukrotnie zlozyc i rozwalkowac na placek grubosci 2, 3 mm.
im wiecej razy ciasto bedziemy skladali, tym bedzie delikatniejsze po
upieczeniu. po wyjeciu ciasta z lodowki rozwalkowac w kwadrat i przekroic na
mniejsze 4 kwadraty.
rogi zawinanc do srodka, aby utworzyc wyzszy brzeg. ser rozlozyc na srodku
kazdego kwadratu, przykryc polowkami brzoskwin.
ciastka ulozyc na blasze wysmarowanej tluszczem i posypanej tarta bulka.
piec 15-20 minut na zloty kolor, w temp. 200 st. C
WARTOSC ODZYWCZA:
energia: 345,4 kcal
bialko: 5,7 g
tluszcz: 21,3 g
weglowodany: 32,7 g [3,3 WW]
cholesterol: 6,7 mg
--
pozdry Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-02-20 16:30:58
Temat: Re: ciastka francuskie z brzoskwinia
Użytkownik "maua piegowata" <m...@b...artcom.pl> napisał w wiadomości
news:96tsj8$fc6$1@news.tpi.pl...
> tysz z ksiazki profesora Tatonia, tego od cukrzykow:)
>
>
> skladniki na 4 ciastka:
> szklanka maki [170g]
> 10 plaskich lyzek masla roslinnego lub margaryny do pieczenia
> 1/3 szklanka wody
> 1/3 opakowania seka homogenizowanego [ok. 80g]
> 2 brzoskwinie [ok. 150g]
> sol, slodzik lub cukier puder
>
> make przeisac na stolnice, zrobic dolek, lac w niego posolona wode,
zagniesc
> scisle, elastyczne ciasto, uformowac kule, wlozyc do lodowki na ok. 2h.
> brzoskwinie dokladnie umyc, przekroic na pol, wyjac pestki. serek doprawic
> do smaku slodzikiem lub cukrem.
> schlodzone ciasto rozwlakowac na placek grubosci 1 cm.
> maslo o tej samej konsystencji co ciasto pokroic na niewielkie kawalki i
> rozlozyc na ciescie. placek zlozyc w koperte, rozwalkowac tak, by maslo
nie
> wydostalo sie na zewnatrz. zlozyc brzegi do srodka, ponownie rozwalkowac i
> jeszcze raz zlozyc.
> wlozyc na 10 minut do lodowki, po tym czasie ciasto wylozyc na stolnice,
> dwukrotnie zlozyc i rozwalkowac na placek grubosci 2, 3 mm.
> im wiecej razy ciasto bedziemy skladali, tym bedzie delikatniejsze po
> upieczeniu. po wyjeciu ciasta z lodowki rozwalkowac w kwadrat i przekroic
na
> mniejsze 4 kwadraty.
> rogi zawinanc do srodka, aby utworzyc wyzszy brzeg. ser rozlozyc na srodku
> kazdego kwadratu, przykryc polowkami brzoskwin.
> ciastka ulozyc na blasze wysmarowanej tluszczem i posypanej tarta bulka.
> piec 15-20 minut na zloty kolor, w temp. 200 st. C
>
> WARTOSC ODZYWCZA:
> energia: 345,4 kcal
> bialko: 5,7 g
> tluszcz: 21,3 g
> weglowodany: 32,7 g [3,3 WW]
> cholesterol: 6,7 mg
>uwaza zeto bardzo ciekawy przepis
--------------------------------------
i...@k...gliwice.pl
d...@w...pl
> --
> pozdry Monika
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |