Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.int
ernetia.pl!news.nowytarg.top.pl!polsl.gliwice.pl!not-for-mail
From: "Justyna Nieć" <i...@k...gliwice.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ciastka francuskie z brzoskwinia
Date: Tue, 20 Feb 2001 17:30:58 +0100
Organization: Politechnika Slaska, Gliwice
Lines: 53
Message-ID: <96u653$9ck$1@zeus.polsl.gliwice.pl>
References: <96tsj8$fc6$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: kana6.kana.gliwice.pl
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:44567
Ukryj nagłówki
Użytkownik "maua piegowata" <m...@b...artcom.pl> napisał w wiadomości
news:96tsj8$fc6$1@news.tpi.pl...
> tysz z ksiazki profesora Tatonia, tego od cukrzykow:)
>
>
> skladniki na 4 ciastka:
> szklanka maki [170g]
> 10 plaskich lyzek masla roslinnego lub margaryny do pieczenia
> 1/3 szklanka wody
> 1/3 opakowania seka homogenizowanego [ok. 80g]
> 2 brzoskwinie [ok. 150g]
> sol, slodzik lub cukier puder
>
> make przeisac na stolnice, zrobic dolek, lac w niego posolona wode,
zagniesc
> scisle, elastyczne ciasto, uformowac kule, wlozyc do lodowki na ok. 2h.
> brzoskwinie dokladnie umyc, przekroic na pol, wyjac pestki. serek doprawic
> do smaku slodzikiem lub cukrem.
> schlodzone ciasto rozwlakowac na placek grubosci 1 cm.
> maslo o tej samej konsystencji co ciasto pokroic na niewielkie kawalki i
> rozlozyc na ciescie. placek zlozyc w koperte, rozwalkowac tak, by maslo
nie
> wydostalo sie na zewnatrz. zlozyc brzegi do srodka, ponownie rozwalkowac i
> jeszcze raz zlozyc.
> wlozyc na 10 minut do lodowki, po tym czasie ciasto wylozyc na stolnice,
> dwukrotnie zlozyc i rozwalkowac na placek grubosci 2, 3 mm.
> im wiecej razy ciasto bedziemy skladali, tym bedzie delikatniejsze po
> upieczeniu. po wyjeciu ciasta z lodowki rozwalkowac w kwadrat i przekroic
na
> mniejsze 4 kwadraty.
> rogi zawinanc do srodka, aby utworzyc wyzszy brzeg. ser rozlozyc na srodku
> kazdego kwadratu, przykryc polowkami brzoskwin.
> ciastka ulozyc na blasze wysmarowanej tluszczem i posypanej tarta bulka.
> piec 15-20 minut na zloty kolor, w temp. 200 st. C
>
> WARTOSC ODZYWCZA:
> energia: 345,4 kcal
> bialko: 5,7 g
> tluszcz: 21,3 g
> weglowodany: 32,7 g [3,3 WW]
> cholesterol: 6,7 mg
>uwaza zeto bardzo ciekawy przepis
--------------------------------------
i...@k...gliwice.pl
d...@w...pl
> --
> pozdry Monika
>
>
|