« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-11-11 18:20:19
Temat: ciasto czekladoweKiedys podawalam ten przepis, od tego czasu troszke go usprawnilam, i
teraz znow podam, bo ciasto warte zachodu, wilgotne, gabczaste, dobre na
drugi dzien:
Ciasto czekoladowe z wrzatkiem
65 gram / 0.75 cup kakao
400 gram / 2 cup cukru
225 gram / 1.75 cup maki
1 lyzeczka polskiego proszku do pieczenia/ 1.75 amerykanskiego proszku
do pieczenia
1.5 lyzeczki sody oczyszczonej
2 jaja
1 lyzeczka esencji waniliowej
120 ml / 0.5 cup oleju
240 ml / 1 cup mleka
240 ml / 1 cup gotujacej wody
Tortownice o srednicy 24 cm wysmarowac maslem i osypac maka. Suche
skladniki polaczyc w misce, dodac jaja, wanilie, olej i mleko, i
miksowac 2 minuty. cienkim strumieniem dodac gotujaca wode i dobrze
polaczyc. Ciasto bedzie rzadkie. Przelac do tortownicy i piec 80 minut,
albo az patyczek wstawiony w srodek wyjdzie suchy.
Po wystudzeniu mozna polac polewa czekoladowa, lub przeciac na pol,
posmarowac kwasnym dzemem, i polac polewa. Mozna tez bez polewy, a np. z
sosem waniliowym czy owocowym.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-11-11 18:32:08
Temat: Re: ciasto czekladowe
> Ciasto czekoladowe z wrzatkiem
a w jakiej tem. nalezy piec to ciacho?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-11-11 19:04:42
Temat: Re: ciasto czekladoweMagda wrote:
>>Ciasto czekoladowe z wrzatkiem
>
> a w jakiej tem. nalezy piec to ciacho?
>
>
O, wlasnie zapomnialam podac, przepraszam. Ciasto piec w 180C/350F,
wstawic do nagrzanego pieca.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-11-11 19:12:21
Temat: Re: ciasto czekladowe
> O, wlasnie zapomnialam podac, przepraszam. Ciasto piec w 180C/350F,
> wstawic do nagrzanego pieca.
> MB
Dziekuje, bo ja wlasnie zaczelam robic ten placek :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-11-11 19:18:31
Temat: Re: ciasto czekladoweMagda wrote:
>>O, wlasnie zapomnialam podac, przepraszam. Ciasto piec w 180C/350F,
>>wstawic do nagrzanego pieca.
>>MB
>
>
> Dziekuje, bo ja wlasnie zaczelam robic ten placek :)
>
>
Raczej nie jest to placek - powinno wyrosnac Ci wysokie ciasto z czubkiem.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-11-11 19:41:38
Temat: Re: ciasto czekladoweMagdalena Bassett napisał(a):
> Raczej nie jest to placek - powinno wyrosnac Ci wysokie ciasto z czubkiem.
Ja też nabrałam na niego ochoty. Tylko czy aby nie za dużo w nim cukru?
Nie wychodzi za słodkie? 2 szklanki cukru na niecałe 2 szklanki mąki to
mi trochę za dużo wygląda. Chyba że kakao równoważy słodycz.
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-11-11 20:14:29
Temat: Re: ciasto czekladoweUżytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...net> napisał w wiadomości
news:11n9qqc81p02n3d@corp.supernews.com...
>>
> O, wlasnie zapomnialam podac, przepraszam. Ciasto piec w 180C/350F,
> wstawic do nagrzanego pieca.
A mogłabyś jeszcze raz przepis wkleić? Plisssss.... ;)
Znowu nie widzę Twojego posta :(
Ania
--
***********e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ***********
******************** www.madej.master.pl ********************
Przeznaczenie jest jedno, ale sposobów jego realizacji wiele.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-11-11 20:27:37
Temat: Re: ciasto czekladoweUżytkownik "@nn" <ann@post> napisał w wiadomości
>> O, wlasnie zapomnialam podac, przepraszam. Ciasto piec w 180C/350F,
>> wstawic do nagrzanego pieca.
>
> A mogłabyś jeszcze raz przepis wkleić? Plisssss.... ;)
> Znowu nie widzę Twojego posta :(
> Ania
> --
To moze ja to zrobie (MB wybyla?) i sama ide piec:)))
Ciasto czekoladowe z wrzatkiem
65 gram / 0.75 cup kakao
400 gram / 2 cup cukru
225 gram / 1.75 cup maki
1 lyzeczka polskiego proszku do pieczenia/ 1.75 amerykanskiego proszku
do pieczenia
1.5 lyzeczki sody oczyszczonej
2 jaja
1 lyzeczka esencji waniliowej
120 ml / 0.5 cup oleju
240 ml / 1 cup mleka
240 ml / 1 cup gotujacej wody
Tortownice o srednicy 24 cm wysmarowac maslem i osypac maka. Suche
skladniki polaczyc w misce, dodac jaja, wanilie, olej i mleko, i
miksowac 2 minuty. cienkim strumieniem dodac gotujaca wode i dobrze
polaczyc. Ciasto bedzie rzadkie. Przelac do tortownicy, wstawic do
nagrzanego
pieca i piec w 180C/350F przez 80 minut,
albo az patyczek wstawiony w srodek wyjdzie suchy.
Po wystudzeniu mozna polac polewa czekoladowa, lub przeciac na pol,
posmarowac kwasnym dzemem, i polac polewa. Mozna tez bez polewy, a np. z
sosem waniliowym czy owocowym.
Magdalena Bassett
--
Pozdrawiam
Iwona
// Wlasciwoscia czlowieka jest bladzic, glupiego - w bledzie trwac / /
Cyceron
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-11-11 20:43:23
Temat: Re: ciasto czekladoweUżytkownik "Iwona_s" <i...@T...pl> napisał w wiadomości
news:dl2uis$2k8$1@news.dialog.net.pl...
>> A mogłabyś jeszcze raz przepis wkleić? Plisssss.... ;)
>> Znowu nie widzę Twojego posta :(
> To moze ja to zrobie (MB wybyla?) i sama ide piec:)))
>
Wielkie dzięki :))
Ania
--
***********e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ***********
******************** www.madej.master.pl ********************
Przeznaczenie jest jedno, ale sposobów jego realizacji wiele.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2005-11-11 21:19:55
Temat: Re: ciasto czekladowemedea wrote:
> Magdalena Bassett napisaĹ?(a):
>
>> Raczej nie jest to placek - powinno wyrosnac Ci wysokie ciasto z
>> czubkiem.
>
>
> Ja teĹź nabraĹ?am na niego ochoty. Tylko czy aby nie za duĹźo w nim
> cukru? Nie wychodzi za sĹ?odkie? 2 szklanki cukru na niecaĹ?e 2 szklanki
> mÄ?ki to mi trochÄ? za duĹźo wyglÄ?da. Chyba Ĺźe kakao rĂłwnowaĹźy
> sĹ?odycz.
>
> Pozdrawiam
> Ewa
Tak by sie moglo wydawac, ale zupelnie nie jest za slodkie, widocznie te
3/4 szklanki kakao rownowaza. Tylko pamietaj, ze wychodzi bardzo plynne,
az dziwnie, ale naprawde ladnie wyrasta i jest solidne, czekoladowe
ciasto. Nastepnym razem zrobie w formie z kominkiem.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |