Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ciasto czekladowe

Grupy

Szukaj w grupach

 

ciasto czekladowe

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 30


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-11-11 18:20:19

Temat: ciasto czekladowe
Od: Magdalena Bassett <m...@o...net> szukaj wiadomości tego autora

Kiedys podawalam ten przepis, od tego czasu troszke go usprawnilam, i
teraz znow podam, bo ciasto warte zachodu, wilgotne, gabczaste, dobre na
drugi dzien:

Ciasto czekoladowe z wrzatkiem

65 gram / 0.75 cup kakao
400 gram / 2 cup cukru
225 gram / 1.75 cup maki
1 lyzeczka polskiego proszku do pieczenia/ 1.75 amerykanskiego proszku
do pieczenia
1.5 lyzeczki sody oczyszczonej

2 jaja
1 lyzeczka esencji waniliowej
120 ml / 0.5 cup oleju
240 ml / 1 cup mleka

240 ml / 1 cup gotujacej wody

Tortownice o srednicy 24 cm wysmarowac maslem i osypac maka. Suche
skladniki polaczyc w misce, dodac jaja, wanilie, olej i mleko, i
miksowac 2 minuty. cienkim strumieniem dodac gotujaca wode i dobrze
polaczyc. Ciasto bedzie rzadkie. Przelac do tortownicy i piec 80 minut,
albo az patyczek wstawiony w srodek wyjdzie suchy.

Po wystudzeniu mozna polac polewa czekoladowa, lub przeciac na pol,
posmarowac kwasnym dzemem, i polac polewa. Mozna tez bez polewy, a np. z
sosem waniliowym czy owocowym.

Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-11-11 18:32:08

Temat: Re: ciasto czekladowe
Od: "Magda" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


> Ciasto czekoladowe z wrzatkiem
a w jakiej tem. nalezy piec to ciacho?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-11-11 19:04:42

Temat: Re: ciasto czekladowe
Od: Magdalena Bassett <m...@o...net> szukaj wiadomości tego autora

Magda wrote:

>>Ciasto czekoladowe z wrzatkiem
>
> a w jakiej tem. nalezy piec to ciacho?
>
>
O, wlasnie zapomnialam podac, przepraszam. Ciasto piec w 180C/350F,
wstawic do nagrzanego pieca.
MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-11-11 19:12:21

Temat: Re: ciasto czekladowe
Od: "Magda" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


> O, wlasnie zapomnialam podac, przepraszam. Ciasto piec w 180C/350F,
> wstawic do nagrzanego pieca.
> MB

Dziekuje, bo ja wlasnie zaczelam robic ten placek :)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2005-11-11 19:18:31

Temat: Re: ciasto czekladowe
Od: Magdalena Bassett <m...@o...net> szukaj wiadomości tego autora

Magda wrote:

>>O, wlasnie zapomnialam podac, przepraszam. Ciasto piec w 180C/350F,
>>wstawic do nagrzanego pieca.
>>MB
>
>
> Dziekuje, bo ja wlasnie zaczelam robic ten placek :)
>
>
Raczej nie jest to placek - powinno wyrosnac Ci wysokie ciasto z czubkiem.

MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2005-11-11 19:41:38

Temat: Re: ciasto czekladowe
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Magdalena Bassett napisał(a):

> Raczej nie jest to placek - powinno wyrosnac Ci wysokie ciasto z czubkiem.

Ja też nabrałam na niego ochoty. Tylko czy aby nie za dużo w nim cukru?
Nie wychodzi za słodkie? 2 szklanki cukru na niecałe 2 szklanki mąki to
mi trochę za dużo wygląda. Chyba że kakao równoważy słodycz.

Pozdrawiam
Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2005-11-11 20:14:29

Temat: Re: ciasto czekladowe
Od: "@nn" <ann@post> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...net> napisał w wiadomości
news:11n9qqc81p02n3d@corp.supernews.com...
>>
> O, wlasnie zapomnialam podac, przepraszam. Ciasto piec w 180C/350F,
> wstawic do nagrzanego pieca.

A mogłabyś jeszcze raz przepis wkleić? Plisssss.... ;)
Znowu nie widzę Twojego posta :(
Ania
--
***********e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ***********
******************** www.madej.master.pl ********************
Przeznaczenie jest jedno, ale sposobów jego realizacji wiele.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2005-11-11 20:27:37

Temat: Re: ciasto czekladowe
Od: "Iwona_s" <i...@T...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "@nn" <ann@post> napisał w wiadomości

>> O, wlasnie zapomnialam podac, przepraszam. Ciasto piec w 180C/350F,
>> wstawic do nagrzanego pieca.
>
> A mogłabyś jeszcze raz przepis wkleić? Plisssss.... ;)
> Znowu nie widzę Twojego posta :(
> Ania
> --

To moze ja to zrobie (MB wybyla?) i sama ide piec:)))

Ciasto czekoladowe z wrzatkiem

65 gram / 0.75 cup kakao
400 gram / 2 cup cukru
225 gram / 1.75 cup maki
1 lyzeczka polskiego proszku do pieczenia/ 1.75 amerykanskiego proszku
do pieczenia
1.5 lyzeczki sody oczyszczonej

2 jaja
1 lyzeczka esencji waniliowej
120 ml / 0.5 cup oleju
240 ml / 1 cup mleka

240 ml / 1 cup gotujacej wody

Tortownice o srednicy 24 cm wysmarowac maslem i osypac maka. Suche
skladniki polaczyc w misce, dodac jaja, wanilie, olej i mleko, i
miksowac 2 minuty. cienkim strumieniem dodac gotujaca wode i dobrze
polaczyc. Ciasto bedzie rzadkie. Przelac do tortownicy, wstawic do
nagrzanego
pieca i piec w 180C/350F przez 80 minut,
albo az patyczek wstawiony w srodek wyjdzie suchy.

Po wystudzeniu mozna polac polewa czekoladowa, lub przeciac na pol,
posmarowac kwasnym dzemem, i polac polewa. Mozna tez bez polewy, a np. z
sosem waniliowym czy owocowym.
Magdalena Bassett

--
Pozdrawiam
Iwona
// Wlasciwoscia czlowieka jest bladzic, glupiego - w bledzie trwac / /
Cyceron



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2005-11-11 20:43:23

Temat: Re: ciasto czekladowe
Od: "@nn" <ann@post> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Iwona_s" <i...@T...pl> napisał w wiadomości
news:dl2uis$2k8$1@news.dialog.net.pl...
>> A mogłabyś jeszcze raz przepis wkleić? Plisssss.... ;)
>> Znowu nie widzę Twojego posta :(
> To moze ja to zrobie (MB wybyla?) i sama ide piec:)))
>

Wielkie dzięki :))
Ania
--
***********e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ***********
******************** www.madej.master.pl ********************
Przeznaczenie jest jedno, ale sposobów jego realizacji wiele.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2005-11-11 21:19:55

Temat: Re: ciasto czekladowe
Od: Magdalena Bassett <m...@o...net> szukaj wiadomości tego autora

medea wrote:

> Magdalena Bassett napisaĹ?(a):
>
>> Raczej nie jest to placek - powinno wyrosnac Ci wysokie ciasto z
>> czubkiem.
>
>
> Ja teĹź nabraĹ?am na niego ochoty. Tylko czy aby nie za duĹźo w nim
> cukru? Nie wychodzi za sĹ?odkie? 2 szklanki cukru na niecaĹ?e 2 szklanki
> mÄ?ki to mi trochÄ? za duĹźo wyglÄ?da. Chyba Ĺźe kakao rĂłwnowaĹźy
> sĹ?odycz.
>
> Pozdrawiam
> Ewa


Tak by sie moglo wydawac, ale zupelnie nie jest za slodkie, widocznie te
3/4 szklanki kakao rownowaza. Tylko pamietaj, ze wychodzi bardzo plynne,
az dziwnie, ale naprawde ladnie wyrasta i jest solidne, czekoladowe
ciasto. Nastepnym razem zrobie w formie z kominkiem.
MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

gdzie igła i strzykawka do pkowania?
robot kuchenny
Lasagne + bolognese + szpinak
suszone pomidory i feta
pomysł na śledzie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »