Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Zaparzacz do kawy

Grupy

Szukaj w grupach

 

Zaparzacz do kawy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 9


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-11-11 18:30:03

Temat: Zaparzacz do kawy
Od: "Carl Hagen" <c...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam Grupowiczów
Kupiłem zaparzacz do kawy, taki ze zbiorniczkiem na wode, sitkiem, rurką i
dzbanuszkiem w ktorym zbiera się zaparzona kawa, i po kilku zaparzeniach
zaparzacz odmówił współpracy. 20 min na ogniu a po mieszkaniu rozchodzi się
won przypalonej kawy a woda nie przedostaje się do dzbanuszka. Urządzenie
jest proste w swej konstrukcji jednak trochę to dziwne. Sprawdziłem droznosc
i wszystko gra. Czy reguluje się jakoś zaworkiem który jest umieszczony z
boku? Czy kawa musi wypełniacz dokładnie sitko by nie było tam wolnej
przestrzeni, czy urządzenie się po prostu rozszczelnilo? Proszę o pomoc....
i drugie pytanie:
czy ktoś może nabył ekspresy wysokocisnieniowe które są teraz np w Media
Market do kupienia? Czy się spisują? czy warto?
Pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi.
Smacznie pozdrawiam
Carl Hagen
PS Googlałem


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-11-11 18:48:09

Temat: Re: Zaparzacz do kawy
Od: "eM eL" <badbatz99@hotmailCUT_THIS_OUT.com> szukaj wiadomości tego autora

"Carl Hagen" <c...@p...onet.pl> wrote in message
news:dl2nva$ues$1@news.onet.pl...
> Kupiłem zaparzacz do kawy, taki ze zbiorniczkiem na wode, sitkiem, rurką i
> dzbanuszkiem w ktorym zbiera się zaparzona kawa, i po kilku zaparzeniach zaparzacz
> odmówił współpracy. 20 min na ogniu a po mieszkaniu rozchodzi się won przypalonej
> kawy a woda nie przedostaje się do dzbanuszka. Urządzenie jest proste w swej
> konstrukcji jednak trochę to dziwne. Sprawdziłem droznosc i wszystko gra. Czy
> reguluje się jakoś zaworkiem który jest umieszczony z boku? Czy kawa musi
> wypełniacz dokładnie sitko by nie było tam wolnej przestrzeni, czy urządzenie się
> po prostu rozszczelnilo? Proszę o pomoc....

Zatkany rdzen ktorym zaparzona kawa przedostaje sie do gory (przepchac drutem.) Albo

kawa jest zbyt mialka (zbyt drobno zmielona) i zatkla dziurki sitka. Do tego typu
expressow kawa musi byc zmielona doscy grubo (umyc sitko pd cisnieniem...)
Jesli nie, to albo uszczelka (ta pomiedzy zbiorniczkiem na wode i "gora") nie
uszczelnia albo zawor cisnieniowy (ten z boku) sie popsul i nie ma jak wytworzyc
cisnienia w zbiorniczku (wymienic uszczelke.)

--
><eM eL><


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-11-12 16:19:22

Temat: Re: Zaparzacz do kawy
Od: JerzyN <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

eM eL napisał(a):
> Zatkany rdzen ktorym zaparzona kawa przedostaje sie do gory (przepchac drutem.)
Albo
> kawa jest zbyt mialka (zbyt drobno zmielona) i zatkla dziurki sitka. Do tego typu
> expressow kawa musi byc zmielona doscy grubo (umyc sitko pd cisnieniem...)

Mam od kilku lat i używałem kaw od najdrobniejszej do najgrubszej i
nigdy nic sie nie zatkało, tym bardziej ten rdzeń bo niby czym, kawą?

> Jesli nie, to albo uszczelka (ta pomiedzy zbiorniczkiem na wode i "gora") nie
> uszczelnia albo zawor cisnieniowy (ten z boku) sie popsul i nie ma jak wytworzyc
> cisnienia w zbiorniczku (wymienic uszczelke.)

Jeśli zawór cisnieniowy padł to wystarczy nalać ciut więcej wody i
bedzie ona zeń wypływać, stawiam na kiepską uszczelkę i brak siły w
rekach przy zakrecaniu. W tym ekspresie naprawde nie ma sie co popsuć
poza uszczelką bo wytwarzane przez parę ciśnienie udrażnia wszelkie dziury.
Nota bene kawa z niego jest najlepsza z tych uzyskiwanych domowym sposobem.
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-11-12 17:38:31

Temat: Re: Zaparzacz do kawy
Od: "eM eL" <badbatz99@hotmailCUT_THIS_OUT.com> szukaj wiadomości tego autora

"JerzyN" <0...@m...pl> wrote in message
news:dl54ke$2l$1@atlantis.news.tpi.pl...
Mam od kilku lat i używałem kaw od najdrobniejszej do najgrubszej i
nigdy nic sie nie zatkało, tym bardziej ten rdzeń bo niby czym, kawą?
----------------------------------------------------
----------------------------------------


Osadem z wody ("kamieniem" ) bo tam wlasnie (to troche zalezy od temperatury...)
nastepuje skraplanie.
Ja mieszkam na farmie i mamy wlasna studnie z bardzo zmineralizowanego lustra wody
stad jest duzo problemow z osadami. Elektryczny gotowacz wody trzezba zalewac octem
co 3-4 miesiace a cisnieniowy express do espresso musi byc czyszczony czesciej, bo
inaczej skraplarki zatykaja sie osadami/kamieniem.

><eM eL><Washington, D.C.><



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2005-11-12 17:45:37

Temat: Re: Zaparzacz do kawy
Od: Magdalena Bassett <m...@o...net> szukaj wiadomości tego autora

eM eL wrote:
> "JerzyN" <0...@m...pl> wrote in message
> news:dl54ke$2l$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Mam od kilku lat i używałem kaw od najdrobniejszej do najgrubszej i
> nigdy nic sie nie zatkało, tym bardziej ten rdzeń bo niby czym, kawą?
> ----------------------------------------------------
----------------------------------------
>
>
> Osadem z wody ("kamieniem" ) bo tam wlasnie (to troche zalezy od temperatury...)
> nastepuje skraplanie.
> Ja mieszkam na farmie i mamy wlasna studnie z bardzo zmineralizowanego lustra wody
> stad jest duzo problemow z osadami. Elektryczny gotowacz wody trzezba zalewac
octem
> co 3-4 miesiace a cisnieniowy express do espresso musi byc czyszczony czesciej, bo

> inaczej skraplarki zatykaja sie osadami/kamieniem.
>
>
>><eM eL><Washington, D.C.><
>


Najprostszym rowiazaniem jest (reverse osmosis) RO Filter, ktory
filtruje doskonalei woda jest wrecz smaczna, czego nigdy przedtem nie
doswiadczylam.

My mamy taki filtr w kuchni i woda do posilkow, herbaty czy picia jest
wlasnie z tego, a cala reszta bez filtrowania, choc zaczyna nam sie
zbierac kamien w boilerze, wiec myslimy o filtrowaniu calosci.

MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2005-11-12 18:06:27

Temat: Re: Zaparzacz do kawy
Od: JerzyN <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Magdalena Bassett napisał(a):
> Najprostszym rowiazaniem jest (reverse osmosis) RO Filter, ktory
> filtruje doskonalei woda jest wrecz smaczna, czego nigdy przedtem nie
> doswiadczylam.

Tak, woda bardziej czysta niz po destylacji.
:-)

> My mamy taki filtr w kuchni i woda do posilkow, herbaty czy picia jest
> wlasnie z tego, a cala reszta bez filtrowania, choc zaczyna nam sie
> zbierac kamien w boilerze, wiec myslimy o filtrowaniu calosci.

Odzyskuj ten kamień i dodawaj do tej wody z RO.
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2005-11-12 21:56:40

Temat: Re: Zaparzacz do kawy
Od: "Carl Hagen" <c...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "JerzyN" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:dl54ke$2l$1@atlantis.news.tpi.pl...
eM eL napisał(a):
> Zatkany rdzen ktorym zaparzona kawa przedostaje sie do gory (przepchac
> drutem.) Albo kawa jest zbyt mialka (zbyt drobno zmielona) i zatkla
> dziurki sitka. Do tego typu expressow kawa musi byc zmielona doscy grubo
> (umyc sitko pd cisnieniem...)

Mam od kilku lat i używałem kaw od najdrobniejszej do najgrubszej i
nigdy nic sie nie zatkało, tym bardziej ten rdzeń bo niby czym, kawą?

> Jesli nie, to albo uszczelka (ta pomiedzy zbiorniczkiem na wode i "gora")
> nie uszczelnia albo zawor cisnieniowy (ten z boku) sie popsul i nie ma jak
> wytworzyc cisnienia w zbiorniczku (wymienic uszczelke.)

Jeśli zawór cisnieniowy padł to wystarczy nalać ciut więcej wody i
bedzie ona zeń wypływać, stawiam na kiepską uszczelkę i brak siły w
rekach przy zakrecaniu. W tym ekspresie naprawde nie ma sie co popsuć
poza uszczelką bo wytwarzane przez parę ciśnienie udrażnia wszelkie dziury.
Nota bene kawa z niego jest najlepsza z tych uzyskiwanych domowym sposobem.
pozdr. Jerzy

Postawiłem pytanie bo rzeczywiscie urządzenie jest proste. Sprobuje dolać
wody jeśli to zawór ale podczas gotowania nie widzialem uchodzacej przezen
pary. Co do sily zakrecania mysle ze raczej odpada. Anyway dzieki za rady a
co do jakosci kawy podzielam rownież Twoja opinie. No chyba ze te 15
atmosferyczne z marketów są lepsze.. ale tego nie wiem.
Pozdrówka
Carl Hagen


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2005-11-12 22:11:14

Temat: Re: Zaparzacz do kawy
Od: "eM eL" <badbatz99@hotmailCUT_THIS_OUT.com> szukaj wiadomości tego autora

"Magdalena Bassett" <m...@o...net> wrote in message
news:11ncai252qh5rad@corp.supernews.com...
> Najprostszym rowiazaniem jest (reverse osmosis) RO Filter, ktory filtruje
> doskonalei woda jest wrecz smaczna, czego nigdy przedtem nie doswiadczylam.
>
> My mamy taki filtr w kuchni i woda do posilkow, herbaty czy picia jest wlasnie z
> tego, a cala reszta bez filtrowania, choc zaczyna nam sie zbierac kamien w
> boilerze, wiec myslimy o filtrowaniu calosci.

My musimy miec RO filter zalozony na wodzie pitnej (local zoning tego wymaga.)
Co do boilera to jest duzo rozwiazan filtracyjnych - niestety wiekszosc $$$ ale i tak

tansze, niz wymiana (w naszym przypadku) dwoch boilerow co pare lat.
--
><eM eL><Washington, D.C.><


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2005-11-14 23:15:30

Temat: Re: Zaparzacz do kawy
Od: "mirek" <m...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Kupiłem zaparzacz do kawy, taki ze zbiorniczkiem na wode, sitkiem, rurką i
> dzbanuszkiem w ktorym zbiera się zaparzona kawa, i po kilku zaparzeniach
> zaparzacz odmówił współpracy. 20 min na ogniu a po mieszkaniu rozchodzi
> się won przypalonej kawy a woda nie przedostaje się do dzbanuszka.
> Urządzenie jest proste w swej konstrukcji jednak trochę to dziwne.
> Sprawdziłem droznosc i wszystko gra. Czy reguluje się jakoś zaworkiem
> który jest umieszczony z boku? Czy kawa musi wypełniacz dokładnie sitko by
> nie było tam wolnej przestrzeni, czy urządzenie się po prostu
> rozszczelnilo? Proszę o pomoc....

ja stawiam na zla kawe
pamietam, ze mi tez raz sie tak zdarzylo ze woda (zaparzona kawa) nie
wyplywala i w zbiorniku z woda zrobilo sie takie cisnienie az w koncu zawor
sie otworzyl :)) wsypalem innej kawy i wszystko bylo OK

pozdro


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

ciasto czekladowe
gdzie igła i strzykawka do pkowania?
robot kuchenny
Lasagne + bolognese + szpinak
suszone pomidory i feta

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »