« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-11-08 06:28:23
Temat: ciasto drożdżowewitam grupowiczów
mam małe pytanie: jak przechowyw ciasto drożdzowe, zeby było zjadalne
jak najdłuzej ?
Klaudia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-11-08 06:56:50
Temat: Re: ciasto drożdżowe
Użytkownik "klio" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9sd8p6$nde$1@news.onet.pl...
> witam grupowiczów
>
> mam małe pytanie: jak przechowyw ciasto drożdzowe, zeby było zjadalne
> jak najdłuzej ?
Jak masz go rzeczywiscie sporo to dobrze jest czesc zamrozic a potem
rozmrazac np. w mikrofali, jest jak prosto z piekarnika.
Taka to juz uroda drożdżowego, ze najlepsze jest swieze a juz na drugi dzien
jest inne...no chyba ze to drożdzowe topione, wtedy smakuje inaczej.
Fajny pomysl, zrobie na sobote i niedziele topione zawijane z twarogiem -
wpadnie ktos na ciasto i kawe?
pozdrawiam serdecznie
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-08 09:00:29
Temat: Re: ciasto drożdżowe
Użytkownik Basia <b...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9sda73$k36$...@n...tpi.pl...
>
> Fajny pomysl, zrobie na sobote i niedziele topione zawijane z twarogiem -
> wpadnie ktos na ciasto i kawe?
>
Kurcze, a ja jeszcze nigdy nie jadłam topionego zawijanego z serem, mniam.
Rzucisz przepisem?
Wkn pożerająca resztkę kokosanki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-08 09:31:56
Temat: Re: ciasto drożdżowe
>
> Kurcze, a ja jeszcze nigdy nie jadłam topionego zawijanego z serem, mniam.
> Rzucisz przepisem?
Rzucę, ale celny rzut bedzie po poludniu, bo niby pamietam,ale moge cos nie
pamietac ze skladnikow ;-)
To jak zwykle moja improwizacja, ale z gatunku tych co to nie moze sie nie
udac.
Ciasto kiedys podawalam - to samo co na zawijany makowiec, ale jak dotre do
mojego zeszytu podam raz jeszcze ;-)
Mniej-wiecej;
1/2 kg maki
200 g masla
4-5 dag drozdzy
3 jajka
1/2 szkl. cukru (znaczy 10 dag)
troche mleka do rozpuszczenia drozdzy
ciasto sie zagniata, zawija w scierke, do miski z lodowata woda, po ok.
godzinie lowi sie topielca, na stolnice, sporo maki, bo mokra gadzina.
Podzielic na pol ciasto, rozwalkowac, nalozyc farsz, zwinac, wlozyc do
takiej dlugiej keksowej formy, jak podrosnie upiec ok. 50 min w 180 st.
nadzienie= improwizacja ;-)
1/2 kg twarogu
10 dag cukru (cukier wedle gustu, dosladzam do smaku)
cukier waniliowy
2 jajka (lub 1 duze)
rodzynki, moze tez byc skorka pomaranczowa
twarog wystarczy raz zmielic, wymieszac z cukrem, jajkami, rodzynkami i siup
na rozwalkowane ciasto.
To bedzie taka troche strucla serowa.
Nadzienie moze byc bakaliowe, jak ktos nie wie co zrobic z orzechami i
rodzynkami, mozna je wymieszac z dzemem sliwkowym i wylozyc na ciasto.
Generalnie mozna szalec i eksperymentowac ;-)
Po poludniu sprawdze czy czegos nie przekrecilam w skladnikach ciasta.
Pewnie sie powtarzam, ale z tym ciastem jest super makowiec, pyszny od
wigilli do Nowego Roku i nie smakuje jak czerstwa drożdżowka ;-)
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-08 09:34:30
Temat: Re: ciasto drożdżowe
Użytkownik Basia <b...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9sda73$k36$...@n...tpi.pl...
>
> Fajny pomysl, zrobie na sobote i niedziele topione zawijane z twarogiem -
> wpadnie ktos na ciasto i kawe?
>
> pozdrawiam serdecznie
> Basia
Wpadnę, tylko gdzie? Sama nie umiem takiegi robić, jakie wino przynieść?
Pozdrawiam łakomczuch Ramzes. Przepisik, proooszę:-))))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-08 09:54:12
Temat: Re: ciasto drożdżowewitam - tak sie ostatnio naogladalem o Truflach /na jakims wloskim kanale/, ze
chce sie zapytac czy ktos z szanownych grupowiczow widzial, jadl i moze sie
pochwalic o swoich doznaniach smakowych po kontaktach z trufla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-08 18:17:58
Temat: Re: ciasto drożdżowe
> Mniej-wiecej;
> 1/2 kg maki
> 200 g masla
> 4-5 dag drozdzy
> 3 jajka
> 1/2 szkl. cukru (znaczy 10 dag)
> troche mleka do rozpuszczenia drozdzy
W zasadzie wszystko się zgadza, tylko wg. przepisu jest 3/4 szkl. cukru,
więc powidzmy 15 dag, wszystko inne jest dobrze.
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-09 09:43:38
Temat: Re: ciasto drożdżoweOn Thu, 8 Nov 2001, klio wrote:
> mam małe pytanie: jak przechowyw ciasto drożdzowe, zeby było zjadalne
> jak najdłuzej ?
W folii aluminiowej w lodówce. Ale staram się piec w ilościach zjadalnych
szybko - bo tylko swieżutkie, jeszcze lekko ciepłe jest mbz dobre ;-)
Mdana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-09 10:05:05
Temat: Re: ciasto drożdżowe> > mam małe pytanie: jak przechowyw ciasto drożdzowe, zeby było zjadalne
> > jak najdłuzej ?
>
> W folii aluminiowej w lodówce. Ale staram się piec w ilościach zjadalnych
> szybko - bo tylko swieżutkie, jeszcze lekko ciepłe jest mbz dobre ;-)
moja żona przechowuje placek drożdżowy w zamrażarce. Potem wyciąga po
kawałku i do kuchenki mikrofalowej. Wytrzyma i rok.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |