Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ciasto drożdżowe

Grupy

Szukaj w grupach

 

ciasto drożdżowe

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-11-08 06:28:23

Temat: ciasto drożdżowe
Od: "klio" <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

witam grupowiczów

mam małe pytanie: jak przechowyw ciasto drożdzowe, zeby było zjadalne
jak najdłuzej ?

Klaudia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-11-08 06:56:50

Temat: Re: ciasto drożdżowe
Od: "Basia" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "klio" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9sd8p6$nde$1@news.onet.pl...
> witam grupowiczów
>
> mam małe pytanie: jak przechowyw ciasto drożdzowe, zeby było zjadalne
> jak najdłuzej ?

Jak masz go rzeczywiscie sporo to dobrze jest czesc zamrozic a potem
rozmrazac np. w mikrofali, jest jak prosto z piekarnika.
Taka to juz uroda drożdżowego, ze najlepsze jest swieze a juz na drugi dzien
jest inne...no chyba ze to drożdzowe topione, wtedy smakuje inaczej.

Fajny pomysl, zrobie na sobote i niedziele topione zawijane z twarogiem -
wpadnie ktos na ciasto i kawe?

pozdrawiam serdecznie
Basia



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-08 09:00:29

Temat: Re: ciasto drożdżowe
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Basia <b...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9sda73$k36$...@n...tpi.pl...
>
> Fajny pomysl, zrobie na sobote i niedziele topione zawijane z twarogiem -
> wpadnie ktos na ciasto i kawe?
>
Kurcze, a ja jeszcze nigdy nie jadłam topionego zawijanego z serem, mniam.
Rzucisz przepisem?

Wkn pożerająca resztkę kokosanki


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-08 09:31:56

Temat: Re: ciasto drożdżowe
Od: "Basia" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


>
> Kurcze, a ja jeszcze nigdy nie jadłam topionego zawijanego z serem, mniam.
> Rzucisz przepisem?


Rzucę, ale celny rzut bedzie po poludniu, bo niby pamietam,ale moge cos nie
pamietac ze skladnikow ;-)

To jak zwykle moja improwizacja, ale z gatunku tych co to nie moze sie nie
udac.

Ciasto kiedys podawalam - to samo co na zawijany makowiec, ale jak dotre do
mojego zeszytu podam raz jeszcze ;-)
Mniej-wiecej;
1/2 kg maki
200 g masla
4-5 dag drozdzy
3 jajka
1/2 szkl. cukru (znaczy 10 dag)
troche mleka do rozpuszczenia drozdzy

ciasto sie zagniata, zawija w scierke, do miski z lodowata woda, po ok.
godzinie lowi sie topielca, na stolnice, sporo maki, bo mokra gadzina.
Podzielic na pol ciasto, rozwalkowac, nalozyc farsz, zwinac, wlozyc do
takiej dlugiej keksowej formy, jak podrosnie upiec ok. 50 min w 180 st.

nadzienie= improwizacja ;-)

1/2 kg twarogu
10 dag cukru (cukier wedle gustu, dosladzam do smaku)
cukier waniliowy
2 jajka (lub 1 duze)
rodzynki, moze tez byc skorka pomaranczowa

twarog wystarczy raz zmielic, wymieszac z cukrem, jajkami, rodzynkami i siup
na rozwalkowane ciasto.
To bedzie taka troche strucla serowa.

Nadzienie moze byc bakaliowe, jak ktos nie wie co zrobic z orzechami i
rodzynkami, mozna je wymieszac z dzemem sliwkowym i wylozyc na ciasto.

Generalnie mozna szalec i eksperymentowac ;-)

Po poludniu sprawdze czy czegos nie przekrecilam w skladnikach ciasta.

Pewnie sie powtarzam, ale z tym ciastem jest super makowiec, pyszny od
wigilli do Nowego Roku i nie smakuje jak czerstwa drożdżowka ;-)

pozdrawiam
Basia



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-08 09:34:30

Temat: Re: ciasto drożdżowe
Od: "Ramzes" <w...@w...krakow.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Basia <b...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9sda73$k36$...@n...tpi.pl...
>
> Fajny pomysl, zrobie na sobote i niedziele topione zawijane z twarogiem -
> wpadnie ktos na ciasto i kawe?
>
> pozdrawiam serdecznie
> Basia

Wpadnę, tylko gdzie? Sama nie umiem takiegi robić, jakie wino przynieść?
Pozdrawiam łakomczuch Ramzes. Przepisik, proooszę:-))))


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-08 09:54:12

Temat: Re: ciasto drożdżowe
Od: kw <k...@a...wbc.lublin.pl> szukaj wiadomości tego autora

witam - tak sie ostatnio naogladalem o Truflach /na jakims wloskim kanale/, ze
chce sie zapytac czy ktos z szanownych grupowiczow widzial, jadl i moze sie
pochwalic o swoich doznaniach smakowych po kontaktach z trufla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-08 18:17:58

Temat: Re: ciasto drożdżowe
Od: "Barbara" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


> Mniej-wiecej;
> 1/2 kg maki
> 200 g masla
> 4-5 dag drozdzy
> 3 jajka
> 1/2 szkl. cukru (znaczy 10 dag)
> troche mleka do rozpuszczenia drozdzy

W zasadzie wszystko się zgadza, tylko wg. przepisu jest 3/4 szkl. cukru,
więc powidzmy 15 dag, wszystko inne jest dobrze.

pozdrawiam
Basia



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-09 09:43:38

Temat: Re: ciasto drożdżowe
Od: Mdana <m...@c...krakow.pl> szukaj wiadomości tego autora

On Thu, 8 Nov 2001, klio wrote:
> mam małe pytanie: jak przechowyw ciasto drożdzowe, zeby było zjadalne
> jak najdłuzej ?

W folii aluminiowej w lodówce. Ale staram się piec w ilościach zjadalnych
szybko - bo tylko swieżutkie, jeszcze lekko ciepłe jest mbz dobre ;-)

Mdana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-09 10:05:05

Temat: Re: ciasto drożdżowe
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora

> > mam małe pytanie: jak przechowyw ciasto drożdzowe, zeby było zjadalne
> > jak najdłuzej ?
>
> W folii aluminiowej w lodówce. Ale staram się piec w ilościach zjadalnych
> szybko - bo tylko swieżutkie, jeszcze lekko ciepłe jest mbz dobre ;-)

moja żona przechowuje placek drożdżowy w zamrażarce. Potem wyciąga po
kawałku i do kuchenki mikrofalowej. Wytrzyma i rok.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

feijoada
Zlapac oddech
ryba gotowana w mikrofalówce, czyli dalej ją oswajam... ;-)))
Bylo "Jakies inspiracje kulinarne"
kalafior!!!!

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »