Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: ciasto drożdżowe

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: ciasto drożdżowe

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-07-27 05:54:41

Temat: Re: ciasto drożdżowe
Od: "Małgorzata Leszczyńska" <g...@g...SKASUJ-TO.pl> szukaj wiadomości tego autora

Podaję przepis z grupy (niestety, nie potrafię znaleźć postu):

SKŁADNIKI:
6 żółtek, 2 jaja
10 dag cukru, sól
6 dag drożdży świeżych (lub 2 opakowania suchych - na 1 kg mąki)
kostka (250g) masła lub margaryny
1 kg mąki (mieszana 1:1 gładka z krupczatką)
0,5 l mleka
rodzynki (ile kto lubi)
otarta skórka z cytryny
kandyzowana skórka pomarańczowa

SPOSÓB:
Zagrzać mleko z tłuszczem (nie przekraczając temperatury 40 stopni).
Mąkę przesiać do miski. Używając drożdży suchych, wsypać je do mąki i
wymieszać.
Ze świeżymi drożdząmi postąpić w następujący sposób:
w mące zrobić dołek, wlać tam trochę ciepłego mleka, wkruszyć drożdże
(palcami je rozetrzeć, aby się w mleku rozpuściły), wsypać trochę (łyżkę)
cukru, lekko przysypać mąką. Odstawić na trochę. Po kilku minutach drożdże
zaczynaja się namnażać i "rosną". Wtedy można postępować dalej jak z ciastem
do którego użyto drożdży suchych.
Żółtka, jajka, cukier i sól (płaską łyżeczkę do kawy) ukręcić na kogiel-
mogiel (będzie rzadki).
Wlać do mąki kogiel-mogiel i cieple mleko z tłuszczem. Wymieszać ostrożnie
(żeby nie ubrudzić siebie i kuchni) drewnianą łyżką. Dodać rodzynki i skórkę.
Wyrabiać rękami ok. 30 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk i miski.
Odstawić przykryte do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość). Ponownie
wygnieść rękami i rozłożyć do foremek wysmarowanych masłem i posypanych tartą
bułką. Znów zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Z tej ilości wychodzą 3 keksówki.
Piec w temperaturze ok. 150 stopni.
Niestety, czasu pieczenia nie potrafię podać. Ja to reguluję węchem i przez
nakłucie drewnianym patyczkiem.
Po upieczeniu polecam posmarować powierzchnię ciasta roztopionym masłem.

Uwaga: ciasto jest niezbyt słodkie; jeśli ktoś woli słodsze, musi dodać
więcej cukru. Ale mnie właśnie takie smakuje.

Nie wiem, ile trzeba składników na blaszkę, bo nigdy tak nie robiłam.
Smacznego


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

FRYTY
No i masz babo frytki
cukinie i kabaczki :)
internetowy sklep AGD
upominki dla znajomych Anglikow

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »