« poprzedni wątek | następny wątek » |
31. Data: 2003-06-08 15:00:12
Temat: Re: [ciekawostka] miskant cukrowy ...> nie bylem i nie pojde
> :)
> z pozdrowieniami i usmiechami
> _hehehe
> >
>
Pójdziesz!!!!!!!Właśnie mianowano mnie egzekutorem,ha!
Pozdrawia boletus
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
32. Data: 2003-06-08 15:06:54
Temat: Re: [ciekawostka] miskant cukrowy ...> bladzisz bo nie masz porownania
> no i koniecznie chcesz poszpanowac "mieniem' bambusa
> :)
> chyba bede musial Tobie podarowac jakas sadzonke
> ze swoich bambusow
> :)
> z pozdrowieniami i usmiechami
> _hehehe
>
> Wiesz co?Wymieniliśmy 87 postów na ten temat
i wreszcie zrozumiałeś o co biega:)
ciepło,ciepło,.....gorąco będzie,kiedy paczka dojdzie:))
Pozdrawia boletus
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
33. Data: 2003-06-08 15:22:44
Temat: Re: [ciekawostka] miskant cukrowy ...Katarzyna Tkaczyk napisał(a) w wiadomości: ...
>A jak odróznić M. sacchariflorus od M. sinensis ?
Stuprocentowo? - nie wiem. Wg. jednej ksiazki o trawach - M. sinensis ma
kwiatostany po przekwitnieciu szarosrebrzyste, a M. sacchariflorus -
srebrzystobiale.
>sinensis ("Purpurescens", "Variegata", "Zebrinus")
Wg. tej samej ksiazki (plus troche moich przypuszczen) M.sinensis 'Zebrinus'
to M.sinensis 'Strictus'.
Co do prawdopodobnego slodkiego smaku - moga go miec, moim zdaniem, wnetrza
mlodych pedow lub klacza. Nie sprawdzalem jednak.
Pozdrawiam,
Bpjea
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
34. Data: 2003-06-08 15:25:14
Temat: Re: [ciekawostka] miskant cukrowy ...Katarzyna Tkaczyk napisał(a) w wiadomości: ...
>Jest, jest, wła?nie jadłam smażone kwiatostany czarnego bzu w cie?cie
>nale?nikowym. Nawet dobre :-) Polecam.
Dwa lata temu tez jadlem. Potwierdzam, ze dobre (*) :)
Pozdrawiam,
Bpjea
_________________________
(*) - byle bez grubych szypulek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
35. Data: 2003-06-08 16:23:57
Temat: Odp: [ciekawostka] miskant cukrowy ...
Użytkownik Bpjea <b...@...pl (usun 'x' - z powodu spamu)> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:bbvndj$5lf$...@a...news.tpi.pl...
> Katarzyna Tkaczyk napisał(a) w wiadomości: ...
> >A jak odróznić M. sacchariflorus od M. sinensis ?
>
> Stuprocentowo? - nie wiem. Wg. jednej ksiazki o trawach - M. sinensis ma
> kwiatostany po przekwitnieciu szarosrebrzyste, a M. sacchariflorus -
> srebrzystobiale.
Trzeba będzie przyjrzeć się jesienią :-) Ale czy ja srebrzystobiałe od
srebrzystoszarych odróżnię ?
>
>
> Wg. tej samej ksiazki (plus troche moich przypuszczen) M.sinensis
'Zebrinus'
> to M.sinensis 'Strictus'.
Ja się będę trzymać nazwy "Zebrinus" bo się przyzwyczaiłam :-)
>
> Co do prawdopodobnego slodkiego smaku - moga go miec, moim zdaniem,
wnetrza
> mlodych pedow lub klacza. Nie sprawdzalem jednak.
Wnętrza pedów też próbowałam . Pozostały kłącza do degustacji.
--
Pozdrawiam, Kaśka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
36. Data: 2003-06-08 18:56:00
Temat: Re: [ciekawostka] miskant cukrowy ...
Użytkownik "Katarzyna Tkaczyk" <k...@e...com.pl> napisał w wiadomości
news:bbsnnj$d5i$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik boletus <b...@o...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisał:bbshd1$buc$...@n...news.tpi.pl...
> > >
>
> > >
> > > Na Żuławach nie ma co jeść?:(((
> >
> Jest, jest, właśnie jadłam smażone kwiatostany czarnego bzu w cieście
> naleśnikowym. Nawet dobre :-) Polecam.
> --
Mogę prosić o przepis?
Bo ja mam tych bzów 7 szt... i to dorodnych, kwitną jak szalone...
Pozdrawiam
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
37. Data: 2003-06-08 22:17:07
Temat: Re: [ciekawostka] miskant cukrowy ...
----- Original Message -----
From: "Katarzyna Tkaczyk" <k...@e...com.pl>
>
> Trzeba będzie przyjrzeć się jesienią :-) Ale czy ja srebrzystobiałe od
> srebrzystoszarych odróżnię ?
:)
hm
a jak jest z plociowoscia miskantow
?
jako trawy sa rozdzielnoplociowe
i tak jak powinno byc
samiczki maja ladniejsze i bardziej trwale "kitki"
:)
z pozdrowieniami i usmiechami
_hehehe
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.ogrody
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
38. Data: 2003-06-08 22:17:07
Temat: Re: [ciekawostka] miskant cukrowy ...
----- Original Message -----
From: "boletus" <b...@o...pl>
...
> > nie bylem i nie pojde
> > :)
> > z pozdrowieniami i usmiechami
> > _hehehe
> > >
> >
> Pójdziesz!!!!!!!Właśnie mianowano mnie egzekutorem,ha!
>
:)
nie bylem
wlasnie wrocilem z panderozy
:)
z pozdrowieniami i usmiechami
_hehehe
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.ogrody
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
39. Data: 2003-06-08 22:30:01
Temat: Re: [ciekawostka] miskant cukrowy ...> :)
> nie bylem
> wlasnie wrocilem z panderozy
> :)
> z pozdrowieniami i usmiechami
> _hehehe
>
> Temat zakończony,wracamy do plewienia:)
Pozdrawia boletus
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
40. Data: 2003-06-09 22:35:48
Temat: Re: [ciekawostka] miskant cukrowy ...Katarzyna Tkaczyk napisał(a) w wiadomości: ...
>Trzeba będzie przyjrzeć się jesieni? :-) Ale czy ja srebrzystobiałe od
>srebrzystoszarych odróżnię ?
Wystarczy, ze beda nieznacznie rozne. Ja mam albo chinskiego albo cukrowego
dlatego nie moge porownac.
>Wnętrza pedów też próbowałam . Pozostały kł?cza do degustacji.
Widze, ze nie proznujesz :) Chyba nie beda u Ciebie kwitly w tym roku...
Mozliwe, ze w ogole nie sa slodkie - wtedy cale smakowanie na darmo - a
nazwa gatunkowa odnosi sie do czegos innego (np. podobienstwa ksztaltu do
innego, slodkiego gatunku - zgaduje). Tak czy inaczej klacza zawieraja
przypuszczalnie skrobie. Jesli dojdzie do jej przynajmniej czesciowego
rozpadu na cukry proste wtedy slodycz sie pojawi.
Pozdrawiam,
Bpjea
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |