Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia co z Czech

Grupy

Szukaj w grupach

 

co z Czech

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 49


« poprzedni wątek następny wątek »

21. Data: 2005-08-10 21:15:13

Temat: Re: co z Czech
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le mercredi 10 aoűt 2005 ŕ 22:50:53, dans <dddpoh$r3m$1@news.lublin.pl> vous écriviez
:

>> Czeski takoż. Jeszcze raz przypominam że rum to tylko i wyłacznie z
>> trzciny cukrowej a at ani w Polsce ani w Czechach jakoś rosnąć nie
>> chce ;-)

> Rum sie robi z melasy pozostałej po produkcji cukru trcinowego...a po
> produkcji
> cukru z buraków melasa pozostaje takoz.. wiec nic nie stoi na
> przeszkodzie...

...zeby Zytnia robic na Karaibach (a rum na Syberii)


Ewcia


--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


22. Data: 2005-08-10 21:20:39

Temat: Re: co z Czech
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le mercredi 10 aoűt 2005 ŕ 22:50:53, dans <dddpoh$r3m$1@news.lublin.pl> vous écriviez
:

> Rum sie robi z melasy pozostałej po produkcji cukru trcinowego...a
> po produkcji cukru z buraków melasa pozostaje takoz.. wiec nic nie
> stoi na przeszkodzie...

> polecam stronke: www.rum.cz

Te wiadomosci znalazles na tej wlasnie stronie ? ;p


Ewcia



--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


23. Data: 2005-08-10 23:18:51

Temat: Re: co z Czech
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak) szukaj wiadomości tego autora

On Wed, 10 Aug 2005 12:30:36 +0200, Maciek 'Babcia' Dobosz
<b...@j...org.pl> wrote:

>On Wed, 10 Aug 2005 08:36:39 +0200, "flower" <f...@w...pl>
>wrote:
>
>>Alkohole, których u nas się nie dostanie, czyli becherowkę, śliwowicę, sporo
>>tańszy niż u nas rum, itp.
>
>Raczej wyrób rumopodobny. Rum tuzemsky (lokalny lub miejscowy na
>polskie) nie ma nic wspólnego z szacownym trunkiem. Jest robiony ze
>spirytusu i dodatków smkowo-zapachowych. Stąd też powstał u Czechów i
>Słowaków problem w momencie wchodzienia do UE podobny jak u nas z tzw/
>"tanimi winami". Ani nasze nie było wino, ani ich nie był rum.

Z rumem to faktycznie nie ma nic wspolnego - ale Tuzemsky to legenda,
kto nie zna tego smaku ten cos traci...

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


24. Data: 2005-08-11 07:26:03

Temat: Re: co z Czech
Od: Maciek 'Babcia' Dobosz <b...@j...org.pl> szukaj wiadomości tego autora

On Wed, 10 Aug 2005 22:50:53 +0200, "Marek W."
<U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU
.UplU> wrote:


>Rum sie robi z melasy pozostałej po produkcji cukru trcinowego...a po
>produkcji
>cukru z buraków melasa pozostaje takoz.. wiec nic nie stoi na
>przeszkodzie...

Zacier robi się i ze zboża i ziemniaków. Wyprodukuj więc alkohol z
ziemniaków i nazwij go Żytnią czy Pszeniczną. Albo dodaj do alkoholu
zielonego bambusa i nazwij to żubrówką. Wszak i żubrówka i bambus to
trawy ;-) Ten sam poziom abstrakcji. Albo weź Sowietskoje Igristoje i
nazwij je szampanem.

To że Czesi starają się udowodnić że ich naimiastka to prawdziwy rum
jakoś mnie nie przekonuje. Nie te surowce wyjściowe.

Zdrówko


--
Maciek 'Babcia' Dobosz
http://www.banshee.org.pl
N.A.S.K. Nieudolny Administrator Sieci Komputerowej
http://paintball.info.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


25. Data: 2005-08-11 07:29:10

Temat: Re: co z Czech
Od: Maciek 'Babcia' Dobosz <b...@j...org.pl> szukaj wiadomości tego autora

On Wed, 10 Aug 2005 23:18:51 GMT, l...@w...pdi.net (Dariusz K.
Ladziak) wrote:

>Z rumem to faktycznie nie ma nic wspolnego - ale Tuzemsky to legenda,
>kto nie zna tego smaku ten cos traci...

Szcerze powiedziawszy po wielu próbach od jakichś 20 lat uważam że nic
nie straciłbym nie popróbowawszy tego trunku. Podobnie jak nie
straciłbym nic nie próbując szacownego trunku marki "Okęcie" ;-) Z
czeskich trunków zdecydowanie wolę wysączyć keliszeczek Behera albo
jakiś destylat owocowy które miewają zacne.

Zdrówko

--
Maciek 'Babcia' Dobosz
http://www.banshee.org.pl
N.A.S.K. Nieudolny Administrator Sieci Komputerowej
http://paintball.info.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


26. Data: 2005-08-11 08:06:13

Temat: Re: co z Czech
Od: BasiaBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik onet napisał:

> Ostatnio czytalłem fajne posty co przywieść z Bułgarii,..... jadę do Pragi ,
> czy jest coś co można przywiść ?

Można pewnie wszystko,z czego zdecydowanie warto rowery i akcesoria
Authora. Taniej i lepszy wybór, niż u nas, szczególnie widać różnicę w
modelach z najwyższej półki. Mówię o dużych miastach, a Ty jedziesz do
Pragi :)

Wracając do kuchni - jeśli chcesz zjeść i wypić autentycznie po czesku,
unikaj Małej Strany, Jozefowa, natomiast zajrzyj na przedmieścia, gdzie
mało turystów, więcej Czechów, znajdź knajpę, która ma wygląd z lekka
spelunowaty. Nie zawiedziesz się, o ile lubisz klimaty lokalne :)
--
pa, BBjk, która lubi

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


27. Data: 2005-08-11 08:14:01

Temat: Re: co z Czech
Od: "Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU.UplU> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Maciek 'Babcia' Dobosz" <b...@j...org.pl> napisał w
wiadomości news:92vlf1t6vo6s57094hq1jqam5ess6mbmql@4ax.com...
> On Wed, 10 Aug 2005 22:50:53 +0200, "Marek W."
> <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU
.UplU> wrote:
>
>
> >Rum sie robi z melasy pozostałej po produkcji cukru trcinowego...a po
> >produkcji
> >cukru z buraków melasa pozostaje takoz.. wiec nic nie stoi na
> >przeszkodzie...
>
> Zacier robi się i ze zboża i ziemniaków. Wyprodukuj więc alkohol z
> ziemniaków i nazwij go Żytnią czy Pszeniczną. Albo dodaj do alkoholu
> zielonego bambusa i nazwij to żubrówką. Wszak i żubrówka i bambus to
> trawy ;-) Ten sam poziom abstrakcji. Albo weź Sowietskoje Igristoje i
> nazwij je szampanem.
>
> To że Czesi starają się udowodnić że ich naimiastka to prawdziwy rum
> jakoś mnie nie przekonuje. Nie te surowce wyjściowe.
>

Tyle że zawsze pisali ze to TUZEMSKI rum czyli miejscowy...znaczy
połaczenie alkoholu z esencja waniliowa i barwnikiem ....

M.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


28. Data: 2005-08-11 08:15:17

Temat: Re: co z Czech
Od: "Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU.UplU> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
news:2480039887$20050810232042@ewcia.kloups...
>
> Le mercredi 10 aoűt 2005 ŕ 22:50:53, dans <dddpoh$r3m$1@news.lublin.pl>
vous écriviez :
>
> > Rum sie robi z melasy pozostałej po produkcji cukru trcinowego...a
> > po produkcji cukru z buraków melasa pozostaje takoz.. wiec nic nie
> > stoi na przeszkodzie...
>
> > polecam stronke: www.rum.cz
>
> Te wiadomosci znalazles na tej wlasnie stronie ? ;p
>
>
> Ewcia

W googlu znalazłem i nie tylko...
a ta stronka to tylko po to aby pokazać że wybór spory w zasadzie jest....

M.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


29. Data: 2005-08-11 10:19:00

Temat: Re: co z Czech
Od: Michal Jankowski <m...@f...edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

Maciek 'Babcia' Dobosz <b...@j...org.pl> writes:

> Zacier robi się i ze zboża i ziemniaków. Wyprodukuj więc alkohol z
> ziemniaków i nazwij go Żytnią

Nie wiem jak teraz, ale za tzw. komuny sprzedaż destylatu z ziemniaków
pod nazwą Żytnia była zdaje się dość częsta. 8-)

MJ

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


30. Data: 2005-08-11 10:36:08

Temat: Re: co z Czech
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <ddf1p5$t41$1@news.lublin.pl>,
"Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU
.UplU>
wrote:

> Użytkownik "Maciek 'Babcia' Dobosz" <b...@j...org.pl> napisał w
> wiadomości news:92vlf1t6vo6s57094hq1jqam5ess6mbmql@4ax.com...
> > On Wed, 10 Aug 2005 22:50:53 +0200, "Marek W."
> > <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU
.UplU> wrote:
> >
> >
> > >Rum sie robi z melasy pozostałej po produkcji cukru trcinowego...a po
> > >produkcji
> > >cukru z buraków melasa pozostaje takoz.. wiec nic nie stoi na
> > >przeszkodzie...
> >
> > Zacier robi się i ze zboża i ziemniaków. Wyprodukuj więc alkohol z
> > ziemniaków i nazwij go Żytnią czy Pszeniczną. Albo dodaj do alkoholu
> > zielonego bambusa i nazwij to żubrówką. Wszak i żubrówka i bambus to
> > trawy ;-) Ten sam poziom abstrakcji. Albo weź Sowietskoje Igristoje i
> > nazwij je szampanem.
> >
> > To że Czesi starają się udowodnić że ich naimiastka to prawdziwy rum
> > jakoś mnie nie przekonuje. Nie te surowce wyjściowe.
> >
>
> Tyle że zawsze pisali ze to TUZEMSKI rum czyli miejscowy...znaczy
> połaczenie alkoholu z esencja waniliowa i barwnikiem ....

Barwnik to prawdopodobnie karmel, a co do esencji to sama esencja
waniliowa nie starczyłaby, jednak jest to syntetyczny aromat rumowy.

Tuzemak, dawniej rum tuzemsky czyli krajowy nie jest zresztą czeskim
wynalazkiem, tylko austriackim. Rum tuzemsky to dosłowne tłumaczenie
Inländer Rum. Najbardziej znanym producentem rumu austriackiego od ponad
stu lat jest należąca obecnie do Stocka stara firma Stroh. Jej produkty,
zwłaszcza sławny rum 80 procentowy są znaczenie lepsze od czeskich
tuzemaków, ale i tak to produkt dla amatorów, nieporównywalny z
prawdziwym rumem. Jedynym zastosowaniem, w którym rum prawdziwy nie
zastąpi Inländera jest znany w dawnej Galicji koktajl dorożkarski --
halba jasnego piwa do której wlewa się pięćdziesiątkę Inländera. Na
zdrowie!

Co do produkcji Inländera i tuzemaka -- niektóre źródła podają, że są
one robione z melasy z buraków cukrowych inne, że są aromatyzowane
syntetycznym aromatem. Mnie się wydaje, że nawet, jeżeli używa się tej
melasy, to dominujący zapach pochodzi od sztucznego aromatu.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4 . 5


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

proszę o opinie
Cytryny-pytanie techniczne
pierniczki przekładane masą - pytanie
sałatka z paryką i z miodem ?
jajakobyły

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »