Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Cytryny-pytanie techniczne

Grupy

Szukaj w grupach

 

Cytryny-pytanie techniczne

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 4


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-08-09 15:51:26

Temat: Cytryny-pytanie techniczne
Od: "almadka" <a...@U...TO.W.DIABŁY.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Robilam dzis na obiad kurczaka w sosie cytrynowym(mniam), do ktorego sie
dodaje cwiarki cytryn. W przepisie bylo napisane, ze cytryny po umyciu
nalezy sparzyc. Chcialam zapytac jaki jest sens sparzania cytryn przed
wrzucaniem do wrzacego sosu? Czy to nadgorliwosc autora czy to naprawde
konieczne?

almadka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-08-09 16:21:25

Temat: Re: Cytryny-pytanie techniczne
Od: wodorotlenek <w...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik almadka napisał:
> Robilam dzis na obiad kurczaka w sosie cytrynowym(mniam), do ktorego sie
> dodaje cwiarki cytryn. W przepisie bylo napisane, ze cytryny po umyciu
> nalezy sparzyc. Chcialam zapytac jaki jest sens sparzania cytryn przed
> wrzucaniem do wrzacego sosu? Czy to nadgorliwosc autora czy to naprawde
> konieczne?
>
> almadka

Skorki cytryn sa spryskiwane roznymi srodkami chemicznymi,
zawierajacymi m.in. ortofenylofenolanem sodu (E232), difenylem (E230)
i trojbendazolem (E233) w celach transportowych (magazynowania, na
wypadek ataku insektow, etc.).
Z tego wlasnie wzgledu nalezy je dokladnie spazyc przed spozyciem.

Jesli sparzasz cytrusy, to woda z chemikaliami splywa do zlewu,
a jesli wrzucasz do sosu, to pozostanie w sosie...
(z reszta juz sam rozklad termiczny wrzacego sosu wcale nie musi byc
rownomierny i moze zawierac lokalnie substancje nierozkladalne ponizej
95 st. celcjusza).

HOX

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-08-09 16:59:19

Temat: Re: Cytryny-pytanie techniczne
Od: "almadka" <a...@U...TO.W.DIABŁY.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "wodorotlenek" <w...@a...pl> napisał w wiadomości
news:ddal85$e7h$1@news.onet.pl...
> Jesli sparzasz cytrusy, to woda z chemikaliami splywa do zlewu,
> a jesli wrzucasz do sosu, to pozostanie w sosie...
> (z reszta juz sam rozklad termiczny wrzacego sosu wcale nie musi byc
> rownomierny i moze zawierac lokalnie substancje nierozkladalne ponizej
> 95 st. celcjusza).

Ok. Jasne. Logiczne.Racja.

almadka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-08-15 00:28:26

Temat: Re: Cytryny-pytanie techniczne
Od: campi <n...@w...net> szukaj wiadomości tego autora

wodorotlenek wrote:


> Użytkownik almadka napisał:
>
>> Robilam dzis na obiad kurczaka w sosie cytrynowym(mniam), do ktorego
>> sie dodaje cwiarki cytryn. W przepisie bylo napisane, ze cytryny po
>> umyciu nalezy sparzyc. Chcialam zapytac jaki jest sens sparzania
>> cytryn przed wrzucaniem do wrzacego sosu? Czy to nadgorliwosc autora
>> czy to naprawde konieczne?
>>
>> almadka
>
>
> Skorki cytryn sa spryskiwane roznymi srodkami chemicznymi,
> zawierajacymi m.in. ortofenylofenolanem sodu (E232), difenylem (E230)
> i trojbendazolem (E233) w celach transportowych (magazynowania, na
> wypadek ataku insektow, etc.).
> Z tego wlasnie wzgledu nalezy je dokladnie spazyc przed spozyciem.
>
> Jesli sparzasz cytrusy, to woda z chemikaliami splywa do zlewu,
> a jesli wrzucasz do sosu, to pozostanie w sosie...
> (z reszta juz sam rozklad termiczny wrzacego sosu wcale nie musi byc
> rownomierny i moze zawierac lokalnie substancje nierozkladalne ponizej
> 95 st. celcjusza).
>
> HOX


Nie zupelnie. Te chemikalia z listy E to male piwo wobec tego co
faktycznie sie uzywa. Taki bromek metylu powodujacy deformacje plodow
ludzkich uzywany jest do do dzisiaj mimo znanych problemow zdrowotnych.
Uzywa sie go do spryskiwania zeby nie atakowaly insekty podczas
transportu (poprzez pare w kontenerach). BM jest uzywany tez podczas
hodowli wielu roslin od poczatku. W zaleznosci skad cytryny pochodza,
zawartosc BM bedzie rozna. Dlatego np. rzad USA przymyka oczy na
meksykanskich robotnikow sezonowych w Kalifornii. Przyjda, zarobia i
wroca. Nikt nie wie ile chemikaliow zabrali ze soba w swoich cialach.

Sparzenie zdejmie tylko warstwe chemikaliow zaplikowana podczas
transportu czy magazynowania. Chemikalia wchloniete z gleby po
poprzednich opryskach, czy wchloniete z opryskow podczas hodowli sa juz
w srodku pod skora.

Tak czy owak, myc warto. A juz napewno obierac skorke.


Pomocna lektura:
http://www.cdc.gov/exposurereport/ kliknij na raport pdf
http://www.panna.org
http://www.pesticideinfo.org




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

pierniczki przekładane masą - pytanie
sałatka z paryką i z miodem ?
jajakobyły
Śliwowica domowej roboty - jak?
Mielona kolendra

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »