« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2005-07-27 07:24:58
Temat: Re: cukinie i kabaczki :)Marek W. napisał(a):
>>Moim zdaniem w plackach cukiniowych niezbędny jest czosnek.
> Mooże byc....ale trzeba uważac żeby sie nie przypalił..
>
Ja przeciskam przez praskę i mieszam ze startą cukinią. Jak miałby się
przypalić?
--
Ania
http://aniared.blog.onet.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2005-07-27 08:32:26
Temat: Re: cukinie i kabaczki :)
> Dzisiaj przed wyjściem do pracy postanowiłem przygotować na szybko coś na
> obiad właśnie z udziełem cukinii. I tak niewiele się zastanawiając,
obrałem
> i pokroiłem w kostkę (2 cukinie, 1 cebula)
cukinię obierałeś ze skórki? To chyba bardzo wyrośnięta była, bo przecież
cukinia ma delikatną skórkę, której nie trzeba obierać - co inengo kabaczek.
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2005-07-27 08:53:09
Temat: Re: cukinie i kabaczki :)
Użytkownik "aniared" <a...@n...pl> napisał w wiadomości
news:dc7c10$8rl$2@atlantis.news.tpi.pl...
> Marek W. napisał(a):
> >>
> >>jak ziemniaczane, tylko porządnie odsączyć cukinię przez ściereczkę
> > choćby,
> >>zeby się nie rozwalały :)
>
> > Ale bardzo dobrze jest dodac do nich starta cebulkę...
> > poprawia smak dodatek posiekanej papryki
> >
> > a zupełna rozpusta jezeli mamy pod ręka drobno posiekana kiełbaske...
> > albo okrawki wedlin poprostu :))
>
> Moim zdaniem w plackach cukiniowych niezbędny jest czosnek.
Czosnek mi tam nie pasi akurat, cebulka bardzo :) Można startej marchewki
dodać i innych rzeczy, ja dodaję pestki dyni czasem :) Bardzo dobre są :)
Pozdrawiam, Agata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2005-07-27 08:57:25
Temat: Re: cukinie i kabaczki :)
Le mercredi 27 juillet 2005 ŕ 08:26:13, dans <dc79f0$fqt$1@nemesis.news.tpi.pl> vous
écriviez :
>> Chetnie spozywam frytki z cukinii, tysz.
> Ooo... A nie robią się klapciate?
> Pozdrawiam, Agata
Nie. To znaczy ja sama frytek nie robie (z braku armat, tzn
frytkownicy) ale spozywam w mojej ulubionej wloskiej knajpie. Robia je
zanurzajac w rzadkim ciescie (tempura), ale i bez tego tez IMHO mozna
zrobic. Podaja owe frytki z cukinii razem z langustynkami rowniez w
tempurze i zmazonymi w glebokim oleju.
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2005-07-27 14:46:22
Temat: Re: cukinie i kabaczki :)Dnia 2005-07-27 10:32, Osobnik znany jako Basia nabazgrał:
> cukinię obierałeś ze skórki? To chyba bardzo wyrośnięta była, bo przecież
> cukinia ma delikatną skórkę, której nie trzeba obierać - co inengo kabaczek.
Niekoniecznie - to chyba zależy w jakim regionie i co kto uważa za
cukinię - wg mnie cukinię się obiera i nie ma ona wcale delikatnej
skórki - piate zdjęcie w kolejności :
http://www.galeria.tekpolska.pl/?l=pl&grp=warzywa&sH
ere=1&search=%3DCukinia#photo
pozdr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2005-07-27 14:49:35
Temat: Re: cukinie i kabaczki :)On Wed, 27 Jul 2005 16:46:22 +0200, sushi
<sushi@bezspamu_gazeta.pl> wrote:
>Dnia 2005-07-27 10:32, Osobnik znany jako Basia nabazgrał:
>
>> cukinię obierałeś ze skórki? To chyba bardzo wyrośnięta była, bo przecież
>> cukinia ma delikatną skórkę, której nie trzeba obierać - co inengo kabaczek.
>
>Niekoniecznie - to chyba zależy w jakim regionie i co kto uważa za
>cukinię - wg mnie cukinię się obiera i nie ma ona wcale delikatnej
>skórki - piate zdjęcie w kolejności :
>
>http://www.galeria.tekpolska.pl/?l=pl&grp=warzywa&s
Here=1&search=%3DCukinia#photo
>
>pozdr
A ja zawsze myslalam, ze kabaczek to taka dorosla cukinia...
pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2005-07-27 20:52:34
Temat: Re: cukinie i kabaczki :)Ewa (siostra Ani) N. napisał(a):
> Le mercredi 27 juillet 2005 ŕ 08:26:13, dans <dc79f0$fqt$1@nemesis.news.tpi.pl>
vous écriviez :
>
>
>
>>>Chetnie spozywam frytki z cukinii, tysz.
>
>
>>Ooo... A nie robią się klapciate?
>>Pozdrawiam, Agata
>
>
> Nie. To znaczy ja sama frytek nie robie (z braku armat, tzn
> frytkownicy) ale spozywam w mojej ulubionej wloskiej knajpie. Robia je
> zanurzajac w rzadkim ciescie (tempura), ale i bez tego tez IMHO mozna
> zrobic. Podaja owe frytki z cukinii razem z langustynkami rowniez w
> tempurze i zmazonymi w glebokim oleju.
Ekstra, a jakie to ciasto ta tempura?
Takie?
http://www.bob-an.com/recipe/dailyjc/basic/tempra/te
mpra.html
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2005-07-27 20:57:12
Temat: Re: cukinie i kabaczki :)Krysia Thompson napisał(a):
> A ja zawsze myslalam, ze kabaczek to taka dorosla cukinia...
>
> pierz
> K.T. - starannie opakowana
I dobrze myślałaś bo ta ta sama roślina tyle, że ups w innym
staranniejszym opakowaniu [czytaj: odmiana].
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2005-07-28 05:36:15
Temat: Re: cukinie i kabaczki :)
Użytkownik "JerzyN" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:dc8shc$2k3$2@nemesis.news.tpi.pl...
> Krysia Thompson napisał(a):
>
> > A ja zawsze myslalam, ze kabaczek to taka dorosla cukinia...
> >
> > pierz
> > K.T. - starannie opakowana
>
> I dobrze myślałaś bo ta ta sama roślina tyle, że ups w innym
> staranniejszym opakowaniu [czytaj: odmiana].
> pozdr. Jerzy
>
jak kupowałam nasiona to cukinia pisali na tych opakowaniach na których był
obrazek zielonego owocu a kabaczek na tych, na których był owoc w kolorze
kremowym.
Cukinia jest delikatna jak ma tak do 20 cm długości ale jak wyrośnie do
rozmiarów walca drogowego to rzeczywiście, nie ma wyjścia, trzeba obrac.
Co do pochodzenia roslin, to jakiś czas temu w rolniczym programie
usłyszalam że petunie to potomkowie ... cukinii;-)
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2005-07-28 06:57:15
Temat: Re: cukinie i kabaczki :)
> >>>Chetnie spozywam frytki z cukinii, tysz.
> >
Robia je zanurzajac w rzadkim ciescie (tempura), ale i bez tego tez IMHO
mozna
> > zrobic. Podaja owe frytki z cukinii razem z langustynkami rowniez w
> > tempurze i zmazonymi w glebokim oleju.
>
> Ekstra, a jakie to ciasto ta tempura?
> Takie?
> http://www.bob-an.com/recipe/dailyjc/basic/tempra/te
mpra.html
> pozdr. Jerzy
Tu chyba jest czytelniejszy przepis ;))
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis30.html
A swoją drogą robię coś takiego z kiełbaskami i nie wiedziałem że to się tak
zwie.
Pozdro Jacenta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |