« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-08-23 06:56:35
Temat: czy nadaje się do słoika?Witam,
z racji posiadania własnego ogródka mam nadmiar cukini i patisona, z których
codziennie warzę potrawkę z papryką, pomidorami i cebulą. Mąż to uwielbia.
Chciałabym jednak zrobić trochę na zime i nie wiem, czy nadałoby się to do
słoików? Myślę nieco poddusić, lekko posolić i zapasteryzować. trochę sie
jednak boję..... szkoda byłoby potem( zimą) wyrzucać.
Prosze zatem o radę, czy zaryzykowac zasłoikowaniem potrawki?
Pozdrawiam
JKK
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-08-23 07:24:05
Temat: Re: czy nadaje się do słoika?Joanna KK wrote:
(...)
> Prosze zatem o radę, czy zaryzykowac zasłoikowaniem potrawki?
>
Robiłam takie weki i jakiś zapomniany nawet dwa lata przetrwał.
Jedyny problem, to żeby się dyniowate nie rozleciały, ale po
prostu do słoików dusiłam papryke z pomidorami i cebulą, kabaczki
czy cukinie wkładałam surowe i pasteryzowałam słoiki.
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-08-23 08:12:03
Temat: Re: czy nadaje się do słoika?
Użytkownik "Joanna KK" <k...@W...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:fajb33$1kq$1@inews.gazeta.pl...
> Witam,
>
> z racji posiadania własnego ogródka mam nadmiar cukini i patisona, z
> których
> codziennie warzę potrawkę z papryką, pomidorami i cebulą.
Moja rada na to jest taka, że co roku mrożę spore ilości pomidorów, papryki
(zblanszowana), cukinii (zblanszowana) - patisonów nie mrożę, ale pomyślę
nad tym. Cebula jest także zimą :)
Może to jest jakieś rozwiązanie?
Margola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-08-23 10:13:57
Temat: Re: czy nadaje się do słoika?> Moja rada na to jest taka, że co roku mrożę spore ilości pomidorów,
papryki
> (zblanszowana), cukinii (zblanszowana) - patisonów nie mrożę, ale pomyślę
> nad tym. Cebula jest także zimą :)
>
> Może to jest jakieś rozwiązanie?
>
> Margola
>
To w jakiej postaci zamrozić pomidory i cukinię?
Pomidory w postaci przecieru? Cukinie w postaci plasterków?
JKK
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-08-23 10:28:01
Temat: Re: czy nadaje się do słoika?
Użytkownik "Joanna KK" <k...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:fajml5$mhk$1@inews.gazeta.pl...
> To w jakiej postaci zamrozić pomidory i cukinię?
> Pomidory w postaci przecieru? Cukinie w postaci plasterków?
>
> JKK
Pomidory mrożę w ćwiartkach, obrane ze skórki, cukinię w kostkach, usuwam
gniazda nasiennie i blanszuję.
Margola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-08-23 12:01:03
Temat: Re: czy nadaje się do słoika?Margola napisał(a):
> Użytkownik "Joanna KK" <k...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
> news:fajml5$mhk$1@inews.gazeta.pl...
>
>
>>To w jakiej postaci zamrozić pomidory i cukinię?
>>Pomidory w postaci przecieru? Cukinie w postaci plasterków?
>>
>>JKK
>
>
> Pomidory mrożę w ćwiartkach, obrane ze skórki, cukinię w kostkach, usuwam
> gniazda nasiennie i blanszuję.
>
> Margola
>
>
A ja mroziłem ćwiartki "lim", bez obierania, bez wybierania
czegokolwiek. W zimie były takie jakie włożyłem: ze skórką i nasionami.
Mnie to nie wadzi. Cukinię mroziłem nie blanszowaną, do potrawek nadaje
się b. dobrze. Moje lenistwo triumfuje!
--
JackOss - po kiego mi sygnaturka?!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-08-23 12:13:30
Temat: Re: czy nadaje się do słoika?
Użytkownik "Jacek Ostaszewski" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:fajstu$f7c$1@news.dialog.net.pl...
>>
> A ja mroziłem ćwiartki "lim", bez obierania, bez wybierania czegokolwiek.
> W zimie były takie jakie włożyłem: ze skórką i nasionami. Mnie to nie
> wadzi. Cukinię mroziłem nie blanszowaną, do potrawek nadaje się b. dobrze.
> Moje lenistwo triumfuje!
Jacku: może nie masz niemęża nadwrażliwego w kwestii skórek z pomidora ;)
Co do reszty - zdarzało mi się mrozić nieblanszowaną. Ale niemąż woli
blanszować, a mrożonki to w zasadzie jego domena.
Margola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-08-23 12:17:49
Temat: Re: czy nadaje się do słoika?
Użytkownik "Margola" <m...@s...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:fajtul$ou2$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Jacku: może nie masz niemęża nadwrażliwego w kwestii skórek z pomidora ;)
>
Ten tekst jest równie świetny jak swego czas wierszydło o bułeczkach z
szynką dla dzieci z Biesłana
kicia.mrauuuu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-08-24 09:05:59
Temat: Re: czy nadaje się do słoika?
> Pomidory mrożę w ćwiartkach, obrane ze skórki, cukinię w kostkach, usuwam
> gniazda nasiennie i blanszuję.
>
> Margola
>
>
Zaciekawił mnie temat mrożenia pomidorów, po rozmrożeniu robi się z nich
ciapa?
Nadają się do czegoś innego niż sos?
Pozdrawiam
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-08-24 10:13:31
Temat: Re: czy nadaje się do słoika?
Użytkownik "MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl> napisał w wiadomości
news:46ce9f18@news.home.net.pl...
>
>
>> Pomidory mrożę w ćwiartkach, obrane ze skórki, cukinię w kostkach, usuwam
>> gniazda nasiennie i blanszuję.
>>
>> Margola
>>
>>
>
> Zaciekawił mnie temat mrożenia pomidorów, po rozmrożeniu robi się z nich
> ciapa?
> Nadają się do czegoś innego niż sos?
Hm, ja głównie rzucam je zmrożone na oliwę do makaronu, więc nie wiem...
Może twardsze gatunki typu Lima/bycze serca będą się do czegoś innego
nadawać? Spróbuję w tym roku.
Margola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |