Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia dobry sos do spagetti

Grupy

Szukaj w grupach

 

dobry sos do spagetti

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 16


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-10-27 14:33:39

Temat: dobry sos do spagetti
Od: "Artur" <w...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

Bardzo lubię spagetti ale sosy gotowe w słoikach z maretów to porażka. Może
ktoś zna jakiś dobry domowej roboty


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-10-27 14:39:44

Temat: Re: dobry sos do spagetti
Od: Konrad Kosmowski <k...@k...net> szukaj wiadomości tego autora

** Artur wrote:

> Bardzo lubię spagetti ale sosy gotowe w słoikach z maretów to
> porażka. Może ktoś zna jakiś dobry domowej roboty

AAAAAAAAAAARRRRRRRRRRGH! Było gazylion milionów razy...
http://groups.google.com/groups/search?ie=UTF-8&oe=U
TF-8&q=sos+do+spaghetti+group%3Apl.rec.kuchnia&qt_s=
Search

--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-10-27 14:54:40

Temat: Re: dobry sos do spagetti
Od: k...@g...pl szukaj wiadomości tego autora


Artur napisał(a):
> Bardzo lubię spagetti ale sosy gotowe w słoikach z maretów to porażka. Może
> ktoś zna jakiś dobry domowej roboty wino wytrawne czerwone


Klasyka to:
dobra oliwa (extra vergine), czosnek, pomidory - moze byc przecier
(polecam Lowicki)
bazylia, wino (polecam ukrainskie Bukiet Tawrii - 15zl.) kostka
rosolowa - warzywna.
oliwe rozgrzewamy na patelni, wrzucamy 4-5 zgniecione zabki czosnku
nie wolno ich przyrumienic (beda gorzkie), wlewamy wino jak odparuje
dodajemy przecier
i kostke rosolowa, nastepnie dodajemy ugotowany i goracy makaron,
mieszamy przez podrzucanie, na koniec calosc posypujemy swieza bazylia,
koniecznie porwana a nie krojona. pycha. pozdr/J-23

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-10-27 15:17:04

Temat: Re: dobry sos do spagetti
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Artur" <w...@n...pl> wrote in message
news:eht5cs$s2n$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Bardzo lubię spagetti ale sosy gotowe w słoikach z maretów to porażka.
> Może ktoś zna jakiś dobry domowej roboty

Potrzeba:
koncentrat pomidorowy
słoik papryki marynowanej z olejem lub kolorowej świeżej
2-4 pomidory bez skórki
0,5 kg mięsa mielonego
cebula
czosnek
liść lubczyku lub lubczyk suszony
papryka mielona słodka i ostra
pieprz
sól
gałka muszkatołowa
łyżka mąki
zioła w/g przyzwyczajeń
smalec lub olej (można zebrać z papryki)
wino Egri Bikaver
gęsta śmietana

Cebulę drobno posiekaną zeszklić na patelni dodać mięso lekko posolić,
poddusić, przełożyć do rondla
Na smalcu lub oleju zrobić wyciąg z papryki mielonej, szybko dodać koncetrat
pomidorowy i dokładnie mieszając podsmażyć - dodać do rondla
Do rondla dodać posiekaną paprykę marynowaną lub świeżą, pomidory pokrojone
na cząstki, razem poddusić doprawić szczyptą świeżo nastruganej gałki
muszkatołowej, pieprzem, roztartą mąką, dodać śmietanę, posiekany liść
lubczyku, czosnek z praski, wino, poddusić mieszając - najlepiej w kapieli
wodnej.
Gęstość i kwasowość ustawiamy wlewajac zalewę z papryki i wino - do smaku.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-10-27 16:18:16

Temat: Re: dobry sos do spagetti
Od: Beata Mateuszczyk <b...@p...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

k...@g...pl wrote:
> Artur napisał(a):
>
>>Bardzo lubię spagetti ale sosy gotowe w słoikach z maretów to porażka. Może
>>ktoś zna jakiś dobry domowej roboty wino wytrawne czerwone
>
>
> Klasyka to:
> ... kostka > rosolowa - warzywna.

Klasyka?

Pozdrawiam
Bea

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-10-27 18:44:43

Temat: Re: dobry sos do spagetti
Od: rAzor <r...@p...pokladzie.4rp> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Artur napisał:

> Bardzo lubię spagetti ale sosy gotowe w słoikach z maretów to porażka. Może
> ktoś zna jakiś dobry domowej roboty
>
>

A jaki? Z pomidorami czy bez? Bo z pomidorami oklepany, ja robię czasami
takie proste i szybkie coś:
pieczareczki w plasterkach podsmażamy z cebulą na oliwie albo masełku,
przyprawki (salt&pepper only) podlewamy wywarkiem (rosół), zagęszczamy
mąką (pszenną) i na koniec ciach solidne dwie-trzy szczypty oregano i
mała szczypta suchej bazylii, ewentualnie, jak się ma, to najlepsza świeża.
Z pomidorami - Hans podał ci wersję podstawową, ja robię z miesem
mielonym - wieprz z wołem, lub indycze (polecam od Tarczyńskiego -
czysty, grubo mielony filet - jak schabik) plus papryka, pieczarki.
I czosnek, dużo czosnku - nie bać się, nie żałować, w pierwszej
kolejności podsmażać na lekko złotawy kolorek, nie więcej i od razu
wrzucić pomidory i dusić, a mięcho, pieczarki i paprykę najpierw osobno,
a potem połączyć z całością. Na koniec zagęszczam odrobiną - tym razem
mąki ziemniaczanej - sos jest wtedy lekko zawiesity, ale szklisty, tak
jak lubię.
Nigdy, przenigdy nie daję tych fixów od róznych Knorrów czy kogo tam.
Chemia, sól, kwas - świństwo.
--
rAzor
----------------------------------------------------
------------
Z lewicą się nie dyskutuje.
Do lewicy sie strzela w obronie własnej.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-10-27 18:45:33

Temat: Re: dobry sos do spagetti
Od: rAzor <r...@p...pokladzie.4rp> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Beata Mateuszczyk napisał:

> k...@g...pl wrote:
>
>> Artur napisał(a):
>>
>>> Bardzo lubię spagetti ale sosy gotowe w słoikach z maretów to
>>> porażka. Może
>>> ktoś zna jakiś dobry domowej roboty wino wytrawne czerwone
>>
>>
>>
>> Klasyka to:
>> ... kostka > rosolowa - warzywna.
>
>
> Klasyka?

No co? Współczesna. ;)
--
rAzor
----------------------------------------------------
------------
Z lewicą się nie dyskutuje.
Do lewicy sie strzela w obronie własnej.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2006-10-27 19:19:09

Temat: Re: dobry sos do spagetti
Od: k...@g...pl szukaj wiadomości tego autora


Beata Mateuszczyk napisał(a):

> > ... kostka > rosolowa - warzywna.
> Klasyka?


Tak! nawet Roberto dodaje bulion.
Mozna solic i pieprzyc a na koniec opruszyc parmigiano reggiano,
ale musi byc oryginal.
Slyszalem na antenie radiowej ze gusty smakowe wlochow zmieniaja sie.
Niedawno obchodzono dzien spaghetti we Wloszech. Na przestrzeni
ostatnich dziesiecioleci ubieglego wieku jadano te potrawe z roznymi
sosami, a aktualnie preferowany jest sos podstawowy. Przy czym wlosi
uzywaja mniejszej ilosci tegoz sosu,
makaron nitki ma byc jedynie oklejony sosem. Nie moze w nim plywac!
pozdr/J-23

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2006-10-27 20:10:09

Temat: Re: dobry sos do spagetti
Od: "Hanna Burdon" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

In news:1161976749.430384.192060@i3g2000cwc.googlegroup
s.com,
k...@g...pl wrote:
>>> ... kostka > rosolowa - warzywna.
>> Klasyka?
> Tak! nawet Roberto dodaje bulion.

Z kostki?

Hania
--
......................
Beauty is in the behind of the beholder. [Pickles]

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2006-10-27 20:13:07

Temat: Re: dobry sos do spagetti
Od: BBjk <b...@Q...pl> szukaj wiadomości tego autora

k...@g...pl napisał(a):

> Tak! nawet Roberto dodaje bulion.

Kim jest "nawet Roberto"?
--
pa, BBjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Dobry przepis na golonkę
2 filety z łososia
Pory w beszamelu
Jaką polecacie lodówko-zamrażarkę
krem czekoladowy

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »