Data: 2003-03-29 10:17:41
Temat: Re: drozdze?
Od: Michauer <m...@r...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
26 mar 2003 Krzysztof wrote:
> czy warto pic np co drugi dzien niewielka ilosc drozdzy rozpuszczonych
> we wrzacym mleku.[...]
Drozdze bardzo dobrze dzialaja na cere, wlasnie z powodu duzej ilosci
witamin z grupy B. Ja mam jednak inny sporob na przygotowanie drozszy.
Bierzesz ok 1/4 paczki drozdzy (25g) rozpuszczasz je w lekko! cieplej
wodzie (ok 1 szklanki) i dodajesz 2 plaskie lyzeczki cukru. Calosc
pozostawiasz na 2.5 godziny do fermentacji. Po tym czasie wystarczy
zamieszac, zeby wartosciowe drozsze nie zostaly na dnie i mozna juz pic.
Napoj jest bardzo oryginalny, troche jak piwo, troche jak szampan. Na
pewno o niebo lepszy niz drozsze zalane goracym mlekiem czy woda. Warto
wspomniec, ze drozsze podczas tej procedury nie traca swoich leczniczych
wlasciwosci, a szczegolnie witamin. Ulegaja zabiciu pod wplywem
zwiekszajacego sie stezenia alkoholu (to jest normalna fermentacja) i w
takiej postaci moga byc spozywane przez organizm bez zadnych problemow.
--
Michal Nejman * e-mail: michauer (at) retsat1.com.pl *
http://michauer.prv.pl/
|