« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-08-28 19:43:34
Temat: eksperyment z bakłażanemZaciekawiona ostatnimi dyskusjami na temat goryczki bakłażanowej i
zniechęcona upierdliwością cięcia, posypywania solą i czekania aż obcieknie,
a potem usuwania nadmiaru soli, postanowiłam zrobić próbę.
Bakłażana pokroiłam w kostkę, wrzuciłam do gara na olej, po chwili dodała
Spróbowałam, jak zrobił się miękki i... był okropnie gorzki :-) Pomyślałam,
że w takim razie zjem go sama i nie będę dręczyć męża skutkami moich
eksperymentów. Posoliłam więc gorzką potrawę, dodałam pomidorów, czosnku i
przypraw i... bakłażan stracił całą gorycz.
Od dzisiaj koniec z niepotrzebnymi czynnościami przy przyrządzaniu potraw z
tego warzywka (a może jarzyny?).
--
pozdrawiam, misiczka
moje aukcje na allegro:
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=618
499
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-08-29 07:05:04
Temat: Re: eksperyment z bakłażanemWitam, piszesz
> Posoliłam więc gorzką potrawę, dodałam pomidorów, czosnku i
> przypraw i... bakłażan stracił całą gorycz.
Powiedzial bym raczej ze nie stracil on swojej goryczy ale udalo ci sie ja
ukryc. Tak czy inaczej smak calosci byl znieksztalcony. Zamiast bawic sie w
solenie i wycieranie soli, ja zalewam pokrojone plastry slona woda ktora
wylewam po kwadransie i pluke jarzyne pod woda. To zabiera bardzo malo
czasu. Zrob sobie "pasta alla Norma" (baklazan, pomidory, ricotta i slonce)
typowo sycylijski sos na pamiec wielkiego Bellini z Palermo rodem.
Pieknej niedzieli
--
Amicalement
Paul Urstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-29 11:14:48
Temat: Re: eksperyment z bakłażanem
> Zrob sobie "pasta alla Norma" (baklazan, pomidory, ricotta i slonce)
> typowo sycylijski sos na pamiec wielkiego Bellini z Palermo rodem.
> Pieknej niedzieli
>
> --
> Amicalement
> Paul Urstein
>
brzmi smakowicie
ja chce przepis!!!!!!!!!!!!
pzdr
Ktoska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-29 12:24:54
Temat: Re: eksperyment z bakłażanemPodaje przepis tak jak ja lubie : bez czosnku czy cebuli i obowiazkowo z
ricotta.
Penne alla Norma
Skladniki
penne (albo inny makaron)
baklazan (ze skora, bez skory albo pol na pol - jak kto woli)
pomidory albo gotowy sos (wole pomidory aby uniknac dodatkow w gotowych juz
sosach)
ricotta
bazylia, sol, pieprz
Pokrojony na male kostki baklazan pol na pol obrany i ze skora zalac slona
woda.
Odlac wode i wyplukac jarzyne. Na glebokiej patelni zalac baklazan oliwa i
dusic powoli aby zmiekl. Posypac posiekana bazylia i odstawic.
Pomidory obrane ze skory pokroic na drobne kostki i szybko doprowadzic do
miekkosci, dodac sol i pieprz (cayenne)
Odcedzony makaron "al dente" posypac skruszona ricotta, zalac pomidorami i
baklazanem,
wymieszac. Doprowadzic do goracej temperatury, serwowac posypujac jeszcze
raz skruszona ricotta i przybierajac listkiem swiezej bazyli.
A terza co najwazniejsze:
Pomalowac buzie sycylijskim sloncem, napelnic dusze aria z "Normy" zapomnic
o klopotych i jesc myslac o przyszlorocznych wakacjach.
I tyle!
--
Amicalement
Paul Urstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-29 12:52:52
Temat: Re: eksperyment z bakłażanem
Użytkownik "Paul Urstein" <p...@A...ch> napisał w wiadomości
news:4131cac1_3@news.bluewin.ch...
> A terza co najwazniejsze:
> Pomalowac buzie sycylijskim sloncem, napelnic dusze aria z "Normy"
zapomnic
> o klopotych i jesc myslac o przyszlorocznych wakacjach.
> I tyle!
Aria z "Normy" - ciekawe jak to sięma do żarcia. No i zresztą która, i w
czyim wykonaniu?
I tyle na temat tego szpanerstwa bez głowy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-29 13:37:16
Temat: Re: eksperyment z bakłażanemUżytkownik Paul Urstein napisał:
> Odcedzony makaron "al dente" posypac skruszona ricotta, zalac pomidorami i
> baklazanem,
ja mam takie pytanie...skad bierzesz ricotte ktora sie da pokruszyc?
przeciez ricotta to cos takiego w konsystencji jaki polski serek homo
tyle ze slodkiego mleka czy smietanki
ricotta [wym. rikotta] niezbędny we włoskiej kuchni, pop. zwł. w Rzymie,
nie solony, nietrwały wiejski twarożek owczy.
--
* Justyna - walkie!
* http://walkie.cegla.art.pl & http://shanties.art.pl
* http://www.grupa.szantymaniak.pl/?walkie!
* Nawet ząb bywa wstawiony!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-29 14:15:47
Temat: Re: eksperyment z bakłażanem
> skad bierzesz ricotte ktora sie da pokruszyc?
> przeciez ricotta to cos takiego w konsystencji jaki polski serek homo
> tyle ze slodkiego mleka czy smietanki
A widzisz...
dziekuje ci bardzo za to pytanie, poniewaz jak sie okazuje zapomnialem o
dosyc istotnej akcji.
Ricotta nalezy najpierw wysuszyc w piekarniku....wtedy daje sie pokruszyc
albo nawetr utrzec na tarce o szerokich dziurach.
Dodam ze popelnilem jeszcze jeden blad....Bellini urodzil sie w Catania a
nie w Palermo...
--
Amicalement
Paul Urstein
--
Amicalement
Paul Urstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-29 14:15:55
Temat: Re: eksperyment z bakłażanemLe dimanche 29 aoűt 2004 ŕ 15:37:16, walkie a écrit :
> Użytkownik Paul Urstein napisał:
>> Odcedzony makaron "al dente" posypac skruszona ricotta, zalac pomidorami i
>> baklazanem,
> ja mam takie pytanie...skad bierzesz ricotte ktora sie da pokruszyc?
> przeciez ricotta to cos takiego w konsystencji jaki polski serek homo
Nie nie, popatrz tu :
http://www.mediterraneanfoods-italy.com/products/ima
ges/latticini/ricotta.jpg
> tyle ze slodkiego mleka czy smietanki
> ricotta [wym. rikotta] niezbędny we włoskiej kuchni, pop. zwł. w Rzymie,
> nie solony, nietrwały wiejski twarożek owczy.
Niekonicznie, moze byc rowniez z krowiego albo z koziego mleka.
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-30 10:04:18
Temat: Re: eksperyment z bakłażanemOn Sun, 29 Aug 2004 16:15:47 +0200, "Paul Urstein"
<p...@A...ch> wrote:
>Ricotta nalezy najpierw wysuszyc w piekarniku....wtedy daje sie pokruszyc
>albo nawetr utrzec na tarce o szerokich dziurach.
Tak, uzywa sie na Sycylii do niektorych dan suszonego sera ricotta
zamiast parmezanu czy innych twardych serow. Zreszta pewnie nie tylko
na Sycylii :)
U nas jednak chyba jest problem zeby kupic ricotta wogole. Znaczy ja
sobie raz chcialam zrobic przyjemnosc i kupilam ricotte, od
Galbaniego. Bo na Sycylii na punkcie tego sera oszalalam. Niestety to
co bylo w tym pudelko smakowo nie mialo chyba nic wspolnego z tym, co
jadlam we Wloszech. Nie wiem czy chodzi o sama produkcje czy o to, ze
tam serek jadalam swiezutki, czesto jeszcze cieply, czy tez moze o
rodzaj mleka - tamten byl owczy a ten z pudelka pewnie krowi.
Idzie u nas kupic prawdziwa ricotte? Niech ktos da znac :) Bo to od
Galbaniego IMO nie jest warte ceny, juz wole swoj zwykly twarozek
domowej roboty.
Ale zupe dyniowa z ricotta to by sie zjadlo....
--
Pozdrawiam, Sabina
(z adresu usun co trzeba)
www.pajacyk.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-30 12:24:23
Temat: Re: eksperyment z bakłażanem> Zaciekawiona ostatnimi dyskusjami na temat goryczki bakłażanowej i
> zniechęcona upierdliwością cięcia, posypywania solą i czekania aż obcieknie,
> a potem usuwania nadmiaru soli, postanowiłam zrobić próbę.
Skad bierzecie goryczke w baklazanach ???
Czy dodaja ja po urosnieciu juz sklepach ?
Pytam bo nie trafilem jeszcze na gorzkie baklazany.
Hadzio
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |