« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2011-02-24 05:45:29
Temat: Re: fasolka z szybkowaru?
"malgorzata" <m...@p...onet.eu> wrote in message
news:ik479q$7b0$1@news.onet.pl...
>W dniu 2011-02-23 10:34, fatima pisze:
>> czy faloska ("Jaś", na 'po bretońsku' czy podobnie) z szybkowaru się
>> sprawdza? Jest gorsza / lepsza?
> Strączkowych, kapust, kalafiorów, grzybów, nie gotuje się pod przykryciem.
> Więc szybkowar odpada.
>
> pozdrawiam
> M.
Gotuje się fasolę, ale w/g mojej receptury.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2011-02-24 05:53:53
Temat: Re: fasolka z szybkowaru?W dniu 2011-02-24 06:45, Panslavista pisze:
> "malgorzata"<m...@p...onet.eu> wrote in message
> news:ik479q$7b0$1@news.onet.pl...
>> W dniu 2011-02-23 10:34, fatima pisze:
>>> czy faloska ("Ja?", na 'po breto?sku' czy podobnie) z szybkowaru si?
>>> sprawdza? Jest gorsza / lepsza?
>> Str?czkowych, kapust, kalafior?w, grzyb?w, nie gotuje si? pod przykryciem.
>> Wi?c szybkowar odpada.
>>
>> pozdrawiam
>> M.
>
> Gotuje si? fasol?, ale w/g mojej receptury.
>
>
Jasne. Jeśli wg Twojej receptury, to ok.
A, poważnie. Ze względów zdrowotnych ww nie wolno gotować pod
przykryciem, czyli np. w szybkowarze.
Jako wytrawny "gotowacz" powinieneś takie rzeczy wiedzieć.
pozdrawiam
M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2011-02-24 11:47:13
Temat: Re: fasolka z szybkowaru?"malgorzata" <m...@p...onet.eu> wrote in message
news:ik4rpr$pt2$1@news.onet.pl...
> Ze względów zdrowotnych ww nie wolno gotować pod przykryciem
Gosia wyjasnij bardziej szczegółowo
- czy kwestia w zatrzymaniu jakiś substancji?
> Strączkowych, kapust, kalafiorów, grzybów
dotąd wydawało mi się, że chodzi o pozbycie sie 'kapustnych' woni, (a może
też odparowują jakoś te związki 'piednicze"? :)). Choć prędzej uwierzę że
uchodzą one do wywaru, a nie parują z gara w komin.)
Przyznam że fasolka z szykowaru (specjalnie popeniam literówkę) jest w smaku
szykowna :].
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2011-02-24 13:13:36
Temat: Re: fasolka z szybkowaru?W dniu 2011-02-24 12:47, fatima pisze:
> "malgorzata" <m...@p...onet.eu> wrote in message
> news:ik4rpr$pt2$1@news.onet.pl...
>> Ze względów zdrowotnych ww nie wolno gotować pod przykryciem
>
> Gosia wyjasnij bardziej szczegółowo
> - czy kwestia w zatrzymaniu jakiś substancji?
Aż tak mądra nie jestem ;). Wiem to od mojej śp. mamy, która kiedyś mi
to tłumaczyła, ale nie chciało się dokładnie słuchać - niestety.
Zapamiętałam tylko wniosek. Generalnie chodzi o to, że wymienione
zielska mają w sobie jakieś substancje chemiczne, które podczas
gotowania muszą/powinny wyparować, by jedzenie łatwiej się trawiło.
Gotowane pod przykryciem kumulują w sobie "coś" (chyba jakieś związki
siarki), co powoduje, że tak przygotowane zielsko jest mało przyjazne
dla organizmu.
To tak na szybko.
Po weekendzie będę miała fachowe informacje, więc jeśli chcesz, mogę
podesłać.
pozdrawiam
M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2011-02-24 19:20:00
Temat: Re: fasolka z szybkowaru?"malgorzata" <m...@p...onet.eu> wrote in message
news:ik5li2$pu8$1@news.onet.pl...
> siarki), co powoduje, że tak przygotowane zielsko jest mało przyjazne
skoro taka 'siara' wychodzi 'przez komin' - to chyba musi się 'rozgotowywać'
do związków lotnych/gazów, co?
w przeciwym razie chyba by zostawało w wywarze ...
> Po weekendzie będę miała fachowe informacje, więc jeśli chcesz, mogę
> podesłać.
podeślij koniecznie, dzięki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2011-02-24 19:53:07
Temat: Re: fasolka z szybkowaru?W dniu 2011-02-24 14:13, malgorzata pisze:
> Aż tak mądra nie jestem ;). Wiem to od mojej śp. mamy, która kiedyś mi to
tłumaczyła, ale nie
> chciało się dokładnie słuchać - niestety. Zapamiętałam tylko wniosek. Generalnie
chodzi o to, że
> wymienione zielska mają w sobie jakieś substancje chemiczne, które podczas
gotowania muszą/powinny
> wyparować, by jedzenie łatwiej się trawiło. Gotowane pod przykryciem kumulują w
sobie "coś" (chyba
> jakieś związki siarki), co powoduje, że tak przygotowane zielsko jest mało
przyjazne dla organizmu.
> To tak na szybko.
> Po weekendzie będę miała fachowe informacje, więc jeśli chcesz, mogę podesłać.
Fasolka zawiera bardzo dużo alkaidów które są ciężkostrawne i powodują wytwarzanie
gazów :-) moczy
się ją głównie po to aby się ich pozbyć, ale gotowanie też się sprawdzi, w
szybkowarze również bo
związki te się chyba nie ulatniają a rozkładają, choć tego pewien nie jestem
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2011-02-24 20:22:55
Temat: Re: fasolka z szybkowaru?On 24 Lut, 13:13, malgorzata <m...@p...onet.eu> wrote:
> Generalnie chodzi o to, że wymienione
> zielska mają w sobie jakieś substancje chemiczne, które podczas
> gotowania muszą/powinny wyparować, by jedzenie łatwiej się trawiło.
> Gotowane pod przykryciem kumulują w sobie "coś" (chyba jakieś związki
> siarki), co powoduje, że tak przygotowane zielsko jest mało przyjazne
> dla organizmu.
Gotowanie w szybkowarze nie jest tak do końca gotowaniem pod
przykryciem. Żeby gotować pod przykryciem - gdy garnek przykryty jest
zupełnie - trzeba pilnować niezbyt wysokiej temperatury /inaczej
wykipi ;-)/ W szybkowarze gotuje się w znacznie wyższej temperaturze,
poza tym nie jest to zupełnie szczelne naczynie. Przez zawór
bezpieczeństwa ulatnia się mnóstwo pary - cały dom pachnie
fasolką ;-). Żadnych różnic w znaczeniu "efektów specjalnych" odnośnie
gotowania w szybkowarze czy w garnku - nie zauważyliśmy ;-)
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2011-02-24 20:24:37
Temat: Re: fasolka z szybkowaru?"czeremcha" <c...@t...pl> wrote in message
news:98885fec-9e40-4ad1-804e-5cf0a9dcff0f@k38g2000vb
n.googlegroups.com...
> fasolką ;-). Żadnych różnic w znaczeniu "efektów specjalnych" odnośnie
> gotowania w szybkowarze czy w garnku - nie zauważyliśmy ;-)
to zanczy - też są :p
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2011-02-24 20:28:22
Temat: Re: fasolka z szybkowaru?"vcore" <mail*wytnij*@vcore.pl> wrote in message
news:ik6cv6$mps$1@inews.gazeta.pl...
> Fasolka zawiera bardzo dużo alkaidów które są ciężkostrawne i powodują
> wytwarzanie gazów :-)
w USA (może gdzie indziej też) można kupic takie tabletki antypierdziawkowe
:)
nieststy nie jestem w stanie podać linku co to za produkt - wiecie co one
mogą zawierać? Pytam z ciekawości (stosować nie zamierzam.)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2011-02-25 02:17:25
Temat: Re: fasolka z szybkowaru?W dniu 2011-02-24 20:20, fatima pisze:
> "malgorzata" <m...@p...onet.eu> wrote in message
> news:ik5li2$pu8$1@news.onet.pl...
>> siarki), co powoduje, że tak przygotowane zielsko jest mało przyjazne
> skoro taka 'siara' wychodzi 'przez komin' - to chyba musi się
> 'rozgotowywać' do związków lotnych/gazów, co?
> w przeciwym razie chyba by zostawało w wywarze ...
>
>> Po weekendzie będę miała fachowe informacje, więc jeśli chcesz, mogę
>> podesłać.
> podeślij koniecznie, dzięki
Kiedyś z chemii i nauk pokrewnych byłam dobra, ale tak jak napisałam,
słuchać i przyswajać się nie chciało. Rozmawiałam dziś z osobą
kompetentną. W dwóch słowach potwierdziła, że nie gotuje się pod
przykryciem. Wyjaśnienie będę miała po weekendzie
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |